Condens aan de binnenzijde van het raam. Wat te doen?

Condens aan de binnenzijde van uw raam duidt over het algemeen op te veel vocht in huis. Dit kan komen door grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Bij enkelglas was condens met name in de winter een veelvoorkomend probleem, gezien de onvoldoende isolatie en de grote temperatuurverschillen. Maar ook tegenwoordig kan condens ontstaan, als gevolg juist van te goede isolatie. Dit is heel fijn, maar u zult wel moeten zorgen voor voldoende ventilatie.

Hoe ontstaat condens?

Condens ontstaat als er te veel vocht in een ruimte aanwezig is, wat niet verdampt vanwege gebrek aan frisse luchtstromen. Het gaat daarbij om warme lucht, die condenseert op koude ondergronden als ramen en spiegels. Zeker in uw slaapkamer, gezien de grote hoeveelheid vocht die een volwassene verliest gedurende de nacht, is de kans op condensvorming groot. En als er onvoldoende frisse lucht binnenkomt, komt er condens op de ramen. Vocht heeft ruimte nodig om te kunnen verdampen en via de ventilatieroosters en open ramen uw woning te kunnen verlaten. Anders blijft het vochtig in uw huis, wat kan leiden tot schimmelvorming en andere problemen.

Gratis en vrijblijvend offertes

Heeft u last van condens?

Vraag gratis en vrijblijvend diverse offertes aan!
Gratis en vrijblijvend offertes

Is condens aan de binnenzijde schadelijk?

Te veel vocht in huis, onder andere te herkennen aan regelmatige condensvorming, is schadelijk. Het kan resulteren in een muffe geur, maar ook in schimmelvorming in muren of plafonds. Schimmels maken niet alleen lelijke plekken op uw muren of plafonds, maar zijn tevens schadelijk voor uw gezondheid. Problemen met uw luchtwegen kunnen veroorzaakt worden door de aanwezigheid van schimmels. En zonder goede ventilatie is de warme, vochtige lucht, die in huis blijft hangen, geen gezonde, frisse lucht. Nog voordat er schimmels zijn, kan de hoge vochtgraad in uw woning al de nodige gezondheidsklachten veroorzaken.

Oorzaken en oplossingen

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor condensvorming en de bijbehorende vochtproblemen. Dit hangt af van de status van uw woning, aangezien een nieuwbouwwoning bijvoorbeeld nog te maken kan hebben met het nodige bouwvocht. Een gebrek aan goede ventilatie ligt vaak wel aan de grondslag voor veel vochtproblemen. Onderstaand een aantal veelvoorkomende oorzaken voor condensvorming, met een oplossingsrichting hoe dit aan te pakken.

Te weinig ventilatie

Te weinig ventilatie is de kernoorzaak van vochtproblemen. Regelmatig ventileren is een oplossing voor de reguliere condensvorming in bijvoorbeeld uw slaapkamer. Het teveel aan vocht in uw huis zal op een of andere manier het huis moeten kunnen verlaten. Anders gaat het zich in muren hechten, wat schimmelvorming kan veroorzaken. Regelmatig de ramen en deuren open, ventilatierooster zoveel mogelijk open houden, hiermee komt u snel van de condens op uw ramen af.

Check de video voor uitleg over condens en ventilatie!

Bouwvocht

Als u een nieuwbouwhuis heeft, dan kunt u de bouw vaak op de voet volgen. Als u goed oplet, zult u zien dat er enorme hoeveelheden water gebruikt worden bij de totstandkoming van uw huis. Water is onder andere nodig voor het beton wat gestort wordt in uw fundering, het cement waarmee de muren gebouwd worden, en de voegen in de muren. Dit extra bouwvocht is vaak niet geheel uit het huis verdwenen, wanneer u erin trekt. U kunt dit terugzien in de hoeveelheid condens op uw ramen.

Het kan wel tot 18 maanden duren voordat al het extra bouwvocht uit uw woning is verdampt, een goede ventilatie door regelmatig ramen en deuren open te zetten is hierbij cruciaal. Meer informatie over het drogen van nieuwbouwwoningen. Wilt u dit probleem sneller opgelost? Huur dan een bouwdroger, een machine die de vochtige lucht opneemt en omzet in water. Dan bent u in een paar weken van uw vochtprobleem af. Daarna geldt nog steeds de regel dat goed ventileren noodzakelijk is om verdere vochtproblemen te voorkomen.

Isolatie

Tegenwoordig zijn de huizen eigenlijk te goed geïsoleerd, waardoor er geen frisse lucht meer in uw huis komt als u dat niet toelaat. Dit scheelt een hoop in warmte behoud, maar brengt ook een risico met zich mee als u niet bewust omgaat met de broodnodige ventilatie. Als de warme lucht niet ververst wordt, blijft het in een ruimte hangen, wat kan leiden tot vochtproblemen. Een goed geïsoleerde woning moet dan ook gepaard gaan met goede ventilatiemogelijkheden in de vorm van ventilatieroosters of een ventilatiesysteem.

Hoe voorkom ik condens in de toekomst?

Het is al beschreven: zorg voor goede ventilatie helpt u condens in de toekomst te voorkomen. Zeker bij de huidige, goed geïsoleerde woningen is een goed ventilatiesysteem van cruciaal belang. Wees daar bewust van en open ramen en deuren ook regelmatig om de verse luchtstroom door het hele huis te stimuleren.

Last van vocht in huis? Vraag gratis vochtwering offertes aan!