Vochtplekken

Heeft u last van vochtplekken op muren of plafonds? Een vochtplek ontstaat niet zomaar. Het wijst op een vochtprobleem in uw woning. Dat is natuurlijk erg vervelend! Vocht in huis is schadelijk voor uw gezondheid en voor de bouwconstructie van uw huis. Het probleem moet zo snel mogelijk aangepakt worden! Wilt u een vochtexpert inschakelen om vochtplekken te behandelen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Vergelijk deze offertes en kies de beste prijs! Op deze pagina leest u meer over de oorzaak van vochtplekken, hoe u vochtplekken kunt bestrijden en hoe u deze uiteindelijk kunt oplossen.

Hoe ontstaan vochtplekken?

Vochtplekken op muren ontstaan door verschillende oorzaken. Afhankelijk van de hoogte en vorm, kan een vochtexpert vaak bepalen om welk vochtprobleem het gaat.

De meest voorkomende oorzaken zijn de onderstaande vochtproblemen:

  • Optrekkend vocht
  • Doorslaand vocht
  • Condensatievocht
  • Lekkage
Op korte termijn veroorzaken vochtplekken loslatend behang en pleisterwerk of afbladderende verf. Vocht in huis is slecht voor uw gezondheid. Vocht kan leiden tot schimmelvorming, wat nog schadelijker is voor uw woning en gezondheid. In ernstige gevallen kunnen vochtplekken leiden tot grote schade aan de bouwstructuur van uw woning. Dit wilt u natuurlijk voorkomen!

Vochtplekken bestrijden: welke mogelijkheden zijn er?

Een vochtplek gaat helaas niet zomaar weg. Hiervoor moet de onderliggende oorzaak behandeld worden. Vochtplekken kunnen ontstaan op muren, zowel binnenmuren als buitenmuren, plafonds en in badkamers.

Zoals eerder genoemd, bepaalt de locatie van de vochtplek voor een groot deel de oplossing. Onderstaand wordt dieper ingegaan op de mogelijke oorzaken van vochtplekken, zoals optrekkend vocht, doorslaand vocht, condensatievocht en lekkage. Ook komen vochtplekken op plafond en in de badkamer aan bod.

vochtplekken

Vochtplekken op muren

Doorslaand vocht kan een oorzaak zijn van vochtplekken op de binnenmuur en vochtplekken op de buitenmuur. De plekken kunnen op iedere hoogte zichtbaar zijn. In het geval van doorslaand vocht kunt u kiezen uit twee oplossingen: muren impregneren en muren isoleren.

Bij muren impregneren wordt de gevel waterdicht gemaakt door het aanbrengen van een waterafstotend middel. Kiest u voor muren isoleren, dan kunt u zowel de buiten-, binnen-, en spouwmuur isoleren. Let er wel op dat u voor het isoleren van een buitenmuur een vergunning nodig heeft en dat niet iedere woning een spouwmuur heeft. Schakel een vochtexpert in voor het impregneren en isoleren van de muren.

Ook condensatievocht kan een oorzaak zijn van vochtplekken op het plafond of binnenmuur. Condensatievocht ontstaat door te weinig ventilatie. Los dit gemakkelijk zelf op door twee keer 15 minuten per dag uw woning te ventileren. Mocht dit niet voldoende zijn, kies dan voor een mechanisch ventilatiesysteem. Ook muren isoleren draagt bij aan het voorkomen van condensatievocht.

Vochtplek aan onderzijde van de muur

Ook optrekkend vocht zorgt voor vochtplekken op de gevel. Deze vochtplekken bevinden zich op 80-120 cm hoogte boven de grond. Ze ontstaan op het moment dat grondvocht in de muur trekt. Dit kunt u tegengaan door uw muren te injecteren of door de muren te onderkappen.

Bij muren injecteren wordt er een vochtwerend middel in de muur gespoten. Muren onderkappen houdt het aanbrengen van een waterkerende laag in. Schakel voor deze klus een vochtexpert in!

Gratis offertes vergelijken

Vochtspecialist inschakelen voor de bestrijding van vochtplekken?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 40%
Gratis offertes vergelijken

Vochtplekken plafond

Een vochtplek op het plafond ontstaan meestal door lekkages. In sommige gevallen worden vochtplekken op plafonds veroorzaakt door doorslaand vocht of condensatievocht. Lekkage wordt veroorzaakt door een lek in de hemelwaterafvoer (zoals dakgoten en regenpijpen), waterleidingen of sanitair.

Een vochtplek komt bij lekkage vaak pas laat tevoorschijn. Het blijft soms een langere tijd onzichtbaar omdat de leidingen diep in de muur zitten en er weinig water lekt. Het kan dus zo zijn dat het al maanden heeft gelekt.

De oplossing is afhankelijk van waar het lek vandaan komt. In het geval van een lekkende dakgoot, een kapotte regenpijp of kapotte dakbedekking is vervanging een goede oplossing. Is de lekkage afkomstig uit leidingen, dan kan een vochtexpert het lek met vochtdetectie opsporen. Pas daarna wordt er gekeken worden naar een passende oplossing. Schakel een vakman in voor de juiste diagnose!

Vochtplekken badkamer

Vochtplekken in de badkamer komen regelmatig voor. De oorzaak hiervan is condensatievocht. Condens ontstaat bijvoorbeeld tijdens het douchen. Zorg voor voldoende ventilatie. Twee keer 15 minuten per dag alle ramen en deuren open is al voldoende. Mocht dit niet het geval zijn, laat dan een mechanisch ventilatiesysteem aanleggen door een vakman. Een mechanisch ventilatiesysteem voert automatisch vochtige, vervuilde lucht af en vervangt dit door frisse, schone lucht.

Vochtplekken in de badkamer kunt u voorkomen door de binnenmuren en het plafond te schilderen met vochtwerende verf. Dit kan alleen als de muren schoon en droog zijn. U moet zeker weten dat u geen last heeft van een onderliggend vochtprobleem, zoals lekkage.

vochtplekken badkamer

Vochtplekken verwijderen: hoe moet dat?

Na het aanpakken van de onderliggende oorzaak, kunnen de vochtplekken verwijderd worden. Soms gaat dit vanzelf; omdat de kern van het probleem is aangepakt. Echter blijven er vaak enkele sporen zichtbaar.

Als bijvoorbeeld behang of pleisterwerk loslaat, zal u dit eerst moeten verwijderen. Het is in dit geval best om gelijk de gehele muur aan te pakken. Zit er schimmel op de muur? Verwijder dan eerst de schimmel met een antischimmelmiddel. Deze kunt u aanbrengen met water, even laten intrekken en daarna afboenen. Dan moet de muur schoon gemaakt worden. Behandel de muur met ontvettingsmiddel, water en een spons.

Als de vochtplekken schade hebben toegebracht aan de muur, bijvoorbeeld barsten, moeten deze hersteld worden. Dit kunt u het beste doen met plamuurmiddel en een plamuurmes. In ernstige gevallen moet de gehele muur opnieuw gestukt worden.

Als dit klaar is, kunt u de muur afwerken zoals u wilt!

Vochtplek op muur overschilderen?

Wilt u een vochtplek op de muur overschilderen? Het overschilderen van een vochtplek neemt het onderliggende vochtprobleem niet weg. De oorzaak dient eerst weggenomen te worden, anders verschijnt de vochtplek zo weer op uw muur!

Laat een vochtexpert langskomen om de juiste diagnose te stellen en het vochtprobleem op te lossen. Als de onderliggende oorzaak is aangepakt, kunt u de muur overschilderen. Hoe?

Heeft u last van schimmel? Verwijder de schimmel met een antischimmelmiddel van de bouwmarkt of laat een professional langskomen. Als u het zelf doet, is het een kwestie van aanbrengen, laten intrekken en afboenen. De muur moet goed schoongemaakt worden. Dit kunt u heel simpel doen met een ontvettingsmiddel, water en een spons. Laat de muur daarna goed opdrogen. Zodra de muur goed droog is, kan de muur opnieuw geverfd worden. Als de muur niet goed schoon en droog is wil de verf niet hechten.

U kunt kiezen voor vochtwerende verf: deze verf werkt preventief tegen een vochtprobleem. Echter is ook vochtwerende verf geen oplossing, de onderliggende oorzaak dient eerst aangepakt te worden. Vochtwerende verf is het meest effectief bij condensatievocht, bijvoorbeeld in de badkamer.

vochtplekken vakman

Vochtplekken laten bestrijden? Vergelijk nu gratis offertes!

Besparen op het behandelen van vochtplekken? Dat kan! Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan. U ontvang 5 offertes van vochtspecialisten uit uw regio. Zo kunt u kiezen welke expert het beste bij u en uw budget past! Zo bespaart u tot wel 40% voor het bestrijden van vochtplekken!

Start nu uw gratis offerteaanvraag!