Vocht in huis: gezondheid

Heeft u last van vocht in huis en maakt u zich zorgen over uw gezondheid? Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van een te hoge luchtvochtigheid op de gezondheid. Op den duur leidt het tot diverse fysieke klachten, zoals pijnlijke spieren en benauwdheid. Vocht in huis leidt ook tot overlast van schimmel en ongedierte. Wist u dat de luchtvochtigheid van uw huis tussen de 40 en 60 procent moet zijn? Reden genoeg om een vochtexpert in te schakelen!

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

Vergelijk offertes van vochtspecialisten uit uw regio en bespaar tot wel 40%. Op deze pagina vindt u informatie over de gezondheidsklachten door vocht in huis, het effect van schimmel op uw gezondheid en hoe vocht ongedierte aan trekt. Tot slot vindt u informatie over de oorzaken van een te hoge luchtvochtigheid in huis.

Wat doet vocht in huis met uw gezondheid

Vocht in huis is nadelig voor uw gezondheid. Het veroorzaak reumatische en astmatische klachten en verzwakt uw immuunsysteem. Vocht in huis zorgt er ook voor dat schimmels en ongedierte vrij spel hebben. Vaak veroorzaken deze een allergische reactie, zoals huidirritatie.

Gezondheidsklachten door vocht in huis

Wat voor effect heeft vocht in huis op uw gezondheid? Vochtige ruimtes en goede gezondheid gaan niet samen. Teveel vocht in huis zorgt voor verschillende fysieke klachten, zoals:

 • Reumatische klachten: pijnlijke spieren en gewrichten
 • Astmatische klachten: benauwdheid, chronische bronchitis (hoesten)
 • Ontstekingen in de neusbijholte of voorhoofdholte, ontstekingen in de longblaasjes of luchtwegen.
 • Aangetast immuunsysteem: het bestrijden van de bovenstaande klachten, kost uw lichaam veel energie. Het gevolg is dat uw lichaam verzwakt raakt en het immuunsysteem wordt daardoor aangetast.
Heeft u reuma of astma? Dan verergeren uw klachten bij vocht in huis.

Schimmel en vocht in huis: slecht voor gezondheid

Schimmels zijn organismen die houden van een warme, vochtige omgeving. Bij perfecte omstandigheden vermenigvuldigen schimmels explosief. Schimmel in huis is slecht voor uw gezondheid. Schimmel veroorzaakt de volgende gezondheidsklachten:

 • Allergische reacties: huidirritatie (eczeem), geïrriteerde ogen, verstopte neus en niesbuien
 • Klachten aan de luchtwegen: hoesten, ademhalingsproblemen, benauwdheid, geprikkelde keel en chronische ontsteking aan het neusslijmvlies.
 • Misselijkheid en braken
 • Vermoeidheid
 • Slaapproblemen

Vocht trekt ook ongedierte aan

Naast schimmels houdt ook de huisstofmijt van warme, vochtige ruimtes. Ook in donkere, koele en vochtige ruimtes is ongedierte te vinden. Dit zijn de broedplaatsen van zilvervisjes, papiervisjes en pissebedden. Ze leven vaak in kelders, keukens en badkamers. dit ongedierte veroorzaakt allergische reacties zoals huidirritatie en astmatische klachten. Ook hoofdpijn en vermoeidheid zijn veel voorkomende klachten.

Gratis offertes vergelijken

Heeft u last van vocht in huis?

Pak het probleem snel aan en voorkom gezondheidsklachten!
Gratis offertes vergelijken

Hoge luchtvochtigheid in huis: de oorzaken

Normaal gesproken ligt de luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60 procent. Vocht in huis meten, wordt gedaan met een hygrometer. Een te hoge luchtvochtigheid in huis heeft verschillende oorzaken.

 • Condensatie: in combinatie met goede ventilatie veroorzaakt condens geen problemen. Tegenwoordig zijn huizen goed geïsoleerd, wat inhoudt dat vochtige lucht het huis niet zomaar kan verlaten.
 • Opstijgend vocht: als de muur grondvocht absorbeert, is er sprake van opstijgend vocht. Vaak op maximaal 120cm hoogte vanaf de grond.
 • Doorslaand vocht: deze vochtplekken zitten hoger op de muur, zowel aan de binnen- als buitenmuur. De oorzaak hiervan is regenwater dat via de gevel het huis binnen dringt.
 • Vochtig huis door het weer of lekkage
Als er één of meer oorzaken van toepassing zijn, ontstaat een ongezond huis.

Vochtexpert

Vocht in huis bestrijden? Gratis offertes vergelijken!

Een te hoge luchtvochtigheid in huis is in verschillende opzichten schadelijk voor uw gezondheid. Het is belangrijk om vocht in huis te bestrijden, ook om de schade aan uw huis te beperken. Bij ons kunt u gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. U ontvangt offertes van vochtspecialisten bij u uit de buurt, vergelijk deze offertes en vind de beste prijs!

Vraag nu gratis en zonder verplichting offertes aan!