Bouwvocht

Bouwvocht is afkomstig van het bouwen of verbouwen van uw woning. Voor het aanmaken van onder andere cement en stucwerk, wordt veel water gebruikt. Dit water zal op den duur de materialen verlaten. Helaas kan bouwvocht leiden tot een vochtprobleem in uw woning. Het behandelen van vochtplekken op de muur is belangrijk. Hulp nodig bij het bestrijden van bouwvocht?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van vochtexperts bij u uit de buurt! Op deze pagina vindt u meer informatie over hoe u bouwvocht herkent, de gevolgen, hoe lang het drogingsproces duurt en tips om bouwvocht te verwijderen.

Bouwvocht bij nieuwbouwwoning

Bouwvocht komt voor bij nieuwbouw. Tijdens het bouwen of bijbouwen worden diverse materialen vermengd met water. Een standaard nieuwbouwwoning kan wel 4000 tot 5000 liter vocht bevatten!

Tijdens het uitharden van de bouwmaterialen, zoekt dit vocht een weg naar buiten. Op deze manier ontstaat er een te hoge luchtvochtigheid in huis. Helaas is het ontstaan van bouwvocht onmogelijk te voorkomen, omdat voor onder andere beton, stucwerk en voegen water wordt gebruikt.

Hoe herkent u bouwvocht?

Bouwvocht komt overal in huis voor. Vaak zijn het de vloeren, muren en plafond waar zich het meeste vocht bevindt. De hoeveelheid vocht kan gemeten worden met een bouwvochtmeter. Bouwvocht is gemakkelijk te onderscheiden van andere soorten vochtproblemen. U hebt namelijk alleen last van bouwvocht na het bouwen of verbouwen van uw huis.

Gevolgen bouwvocht

De gevolgen van bouwvocht zijn in principe gelijk aan de gevolgen van andere vochtproblemen. Het loslaten van behang en pleisterwerk, het afbladderen van verf, vochtplekken, ontstaan van schimmel en een muffe geur zijn gevolgen van bouwvocht. Naast nadelige gevolgen voor de constructie van uw woning, is vocht in huis schadelijk voor uw gezondheid.

Om het bovenstaande te voorkomen, wordt altijd aangeraden om te wachten met het leggen van de vloer of wandbekleding. U loopt namelijk het risico het behang weer loslaat en de vloer krom trekt. Daarnaast wordt het drogingsproces vertraagd. Heeft u al meubels in de woning staan? Plaats deze minimaal 5cm van de muur. Op deze manier voorkomt u dat het bouwvocht in uw meubels trekt.

Hoe lang heeft u last van bouwvocht?

Het ontstaan van bouwvocht is helaas niet te voorkomen. Het kan tot wel 18 maanden duren voor uw huis opgedroogd is, en al het bouwvocht uit uw woning verdwenen is.

Gratis offertes vergelijken

Vocht in uw woning bestrijden?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan, vergelijk en bespaar tot wel 40% op een vochtexpert!
Gratis offertes vergelijken

Bouwvocht verwijderen

 • Vochtige ruimte drogen? Het bestrijden van bouwvocht kan op een natuurlijke en mechanische manier worden aangepakt. Onder natuurlijk drogen verstaan we het geleidelijk opwarmen van uw woning en gebruik maken van natuurlijke ventilatie. Mechanische ventilatie en het huren van een bouwvochtdroger vallen onder het mechanisch bestrijden van bouwvocht. Onderstaand vindt u meer informatie over het verwijderen van bouwvocht en vochtige muren uitdrogen.

  Geleidelijk verwarmen

  Door geleidelijk uw woning te verwarmen, zorgt u ervoor dat het bouwvocht droogt. Als u kiest voor geleidelijk verwarmen, is het van belang dat de temperatuur niet te hoog oploopt. U loopt dan het risico dat bepaalde materialen schade oplopen. Door te snel drogen kunnen krimpscheuren ontstaan. Het beste is om de 1e week de temperatuur van het huis op 17 graden te zetten en deze iedere week 1 graad te verhogen tot maximaal 20 graden.

  Goed ventileren

  Een goede ventilatie is het halve werk bij het bestrijden van bouwvocht. Zet ramen en deuren zoveel mogelijk open, zeker in de zomer. Sluit tussendeuren zo min mogelijk af, zodat er een goede luchtcirculatie door de gehele woning is. U kunt natuurlijke ventilatie ondersteunen met mechanische ventilatie.

  Zolang het huis niet wordt bewoond, zet uw de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Het is van belang om tijdens de eerste twee maanden het ventilatiesysteem regelmatig te reinigen. In deze periode komt er veel bouwstof in het systeem terecht.

  Bouwdroger inzetten

  Als u het bouwvocht binnen 18 maanden wilt laten opdrogen, kiest u ervoor om een bouwdroger te huren. Een bouwdroger is een machine die vochtige lucht opneemt. Het water wordt verdampt en opgevangen in een opvangbak. In combinatie met natuurlijk drogen dringt de droogtijd terug naar enkele maanden!

  Bij temperaturen onder de 12 graden is een bouwdroger niet voldoende. Het is namelijk te koud om de vochtige lucht te verdampen. U kunt er dan voor kiezen om een bouwdroger met warmtepomp te huren.

  Om te controleren of al het bouwvocht uit uw woning verdwenen is, kunt u het vochtgehalte in oppervlaktes opmeten met een vochtmeter. Wanneer is bijvoorbeeld een de muur droog? Uw woning is droog genoeg als de bouwdroger na 24 uur maximaal 1cm water heeft opgevangen.

  Hulp nodig bij het verwijderen van bouwvocht? Gratis offertes!

  Het is van belang om bouwvocht zo snel mogelijk te bestrijden, voor dat er een vochtprobleem ontstaat. U wilt toch zo snel mogelijk beginnen met het inrichten van uw nieuwe woning? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan, vergelijk en kies de beste prijs! U kunt tot wel 40% besparen op een vochtexpert uit uw regio!

  Vraag nu gratis en zonder verplichting offertes aan!