Uw gevel bepleisteren of schilderen? De opties opgesomd!

De buitenmuren zijn bepalend voor het aanzicht van uw woning. Daarnaast heeft de woning dagelijks te maken met diverse weersomstandigheden. En toen het werd gebouw was er een mooie strakke gevel, hadden de bakstenen een fris uiterlijk en was het voegwerk nog mooi. Of dienen de buitenmuren van uw woningen nog afgewerkt te worden? Om dit aan te pakken zijn er drie mogelijkheden die allen verschillend zijn. Zo kun je de buitenmuren laten verven, bepleisteren of stucen. Door deze manieren kunt u de woning een volledig nieuwe uitstraling geven. Er zijn dus diverse mogelijkheden hiervoor maar welke verschillen, voor- en nadelen zijn er?

Benieuwd naar de prijzen? Vraag gratis offertes aan bij vakmannen bij u in de regio.

Voor- en nadelen van uw gevel schilderen

De manieren om een muur af te werken zijn het bepleisteren en stucen van de buitenmuur. Hierdoor wordt de muur geschikt gemaakt om de gevel te schilderen en is het belangrijk om de muur zo effen mogelijk te maken. Daarnaast kun je de gevel van uw woning een totaal ander aanzicht geven door deze te schilderen. Het is dan uiteraard wel belangrijk dat het aangebrachte schilderwerk op de buitenmuren bestand is tegen de diverse weersinvloeden. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor de juiste verf. Door de gevel te schilderen geef je deze niet alleen een nieuw en fris uiterlijk maar kan deze ook bescherming bieden voor verschillende weersinvloeden. Een ander voordeel is dat deze manier zowel bij renovaties als nieuwbouw gebruikt kan worden. Ook vermindert u de kans op vochtproblemen en kan de levensduur van de gevel verlengt worden. Een nadeel van schilderen is dat het in de loop der jaren kan gaan verkleuren. Dit zal ook afhangen van de kleur die gekozen is.

Interessant: De do’s en don’t van het verven van uw gevel.

Kosten van gevel schilderen

Niet iedere verf kan zomaar gebruikt worden om de gevel te schilderen. Hierdoor kan het voorkomen dat het resultaat bij het gebruik van de verkeerde verf niet optimaal is. Daarnaast zijn er bij de prijsbepaling voor het schilderen van de gevel verschillende factoren van belang. Zo spelen de factoren het aantal vierkante meters, het soort verf en de ondergrond een grote rol. Het is dan ook in de meeste gevallen voordeliger om grote oppervlaktes te laten schilderen. De prijzen voor het schilderen van een gevel variëren met 1 primerlaag en 2 afwerkingslagen ongeveer tussen de €20 en €40 euro per m². Het is belangrijk bij het verven van de gevel dat dit met een goede kwaliteit gedaan wordt. Hierbij zorgen kwaliteit van de afwerking, gekozen verf en voorbereidingswerkzaamheden voor een goed resultaat.

Soorten gevelpleister

Zoals hierboven beschreven is de gevel schilderen een van de manieren om uw woning een ander uiterlijk te geven. Zo is gevelpleister een betaalbare mogelijkheid om de gevel te renoveren of af te werken. Hierbij wordt een dunne laag op de buitenmuren van de gevel aangebracht. Er bestaan twee verschillende soorten gevelbepleistering namelijk kunstharspleister en minerale sierpleister. Het grootste verschil zit hem hoofdzakelijk in de bindingsmiddelen die gebruikt worden. Bij minerale sierpleister wordt een basis van kleurstoffen, vulstoffen, zand, cement/kalk gebruikt dat bind met water. Anders dan bij minerale sierpleister wordt voor de basis van het bindmiddel van kunstharspleister kunsthars gebruikt. Deze soort gevelpleister wordt het meest gebruikt omdat deze minder kwetsbaar is voor scheuren. Omdat deze dunner wordt aangebracht zijn oneffenheden beter weg te werken met minerale sierpleister.

Voor- en nadelen van gevel bepleisteren

Door de gevel te bepleisteren geef je de woning een heel ander uiterlijk. Bijvoorbeeld scheuren en viezigheden zijn niet meer waarneembaar en het krijgt een totaal nieuw aanzicht. Gevelbepleistering heeft onder andere als voordeel dat het een betaalbare manier is voor het veranderen van uw gevel. Daarnaast is het een ideale manier om de gevel te renoveren, de gevel is gemakkelijk te isoleren, het werkt vochtwerend, de waterdamp wordt doorgelaten en geeft een egaal aanzicht. Hierdoor vergroot je niet alleen het comfort maar kunt u ook besparen op de energiekosten. Tevens is minerale sierpleister een ecologisch product. Naast deze voordelen zijn er ook een aantal nadelen zo kan de pleister gaan scheuren en deze kan ook gaan verkleuren of er kunnen mossen, algen en vuil tegenaan komen.

Gratis offertes

Uw klus uit handen geven?

Vraag vrijblijvend offertes aan bij meerdere vakmannen bij u uit de buurt!
Gratis offertes

Kosten van gevel bepleisteren

Ook bij het bepalen van de kosten het laten bepleisteren van uw gevel zijn er verschillende factoren van belang. Zo hangt het af van de gewenste afwerking, de moeilijkheidsgraad, dikte van de aangebrachte pleisterlaag, de oppervlakte die voorzien moet worden van pleister en het soort gevelpleister. Tevens is er de keuze om direct met het bepleisteren van de gevel isolatie aan te brengen. Bij de keuze voor het wel of niet aanbrengen van isolatie heeft ook invloed op de bepaling van de prijs voor het bepleisteren van de gevel. De prijzen bij gebruik van kunstharspleister zonder isolatie zijn €72,- per m2 en met isolatie tussen de €90,- en €110,- per m2. Wanneer u kiest voor de minerale sierpleister is de prijs zonder isolatie €64,- per m2 en met isolatie varieert deze tussen de €80,- en €100,- per m2.

Wat is de beste keuze?

Het is lastig om direct een antwoord te geven op wat de beste keuze is. Beide manieren zijn goede opties zolang ze maar op de juiste manier gebruikt en toegepast worden. Zo kan het zijn dat u gevel veel last heeft van vocht dan is het goed om minerale sierpleister te gebruiken terwijl bij veel last van regen het misschien beter is om speciale verf te gebruiken. De voor- en nadelen van de verschillende manieren dien je dan ook altijd af te wegen op de situatie die bij u van toepassing is. Daarbij is het dan ook belangrijk om de correcte informatie te verzamelen.