Vochtproblemen

Heeft u last van vochtproblemen in huis? Er zitten vochtige plekken op de muur, u heeft last van schimmelvorming, het ruikt muf en u kunt last hebben van lichamelijke klachten. Wist u dat een vochtprobleem op lange termijn zelfs ernstige schade kan toebrengen aan de constructie van uw woning? Ook zal u steeds meer last krijgen van gezondheidsklachten. Reden genoeg om het probleem snel aan te pakken! Vochtexpert inschakelen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina leest u meer over het ontstaan en de gevolgen van vochtproblemen. U vindt informatie over de verschillende soorten vochtproblemen en de oplossingen. Daarnaast kunt u zien of u recht heeft op een premie en of u verzekerd bent voor vochtschade.

Hoe ontstaan vochtproblemen?

Er zijn verschillende soorten vochtproblemen, met ieder hun eigen oorzaak. Vochtproblemen kunnen ontstaan door lekkage, doordat grondwater optrekt in de muren, door regen die door de buitenmuur naar binnenslaat en door condensatievocht. Heeft u een nieuwbouwwoning? Dan kan bouwvocht een mogelijke oorzaak zijn. Een combinatie van twee soorten vochtproblemen is ook mogelijk. Vocht in huis heeft nadelige gevolgen voor de staat van uw woning en voor uw gezondheid. Ieder vochtprobleem vereist een specifieke oplossing.

Vochtproblemen in huis: gevolgen

Vocht in huis leidt heeft nadelige gevolgen. U ziet natte plekken op muren en plafonds wat leidt tot afbladerende verf, loslatend behang en pleisterwerk. Deze vochtplekken trekken schimmels aan en daardoor krijgt u last van schimmelvorming op muren en plafonds. Een te hoge luchtvochtigheid in huis is slecht voor uw gezondheid: astmatische klachten zoals hoesten en benauwdheid en reumatische klachten zijn veel voorkomende klachten.

Ook voor de buitenmuur heeft een vochtprobleem gevolgen. Scheuren in de gevel, afgebroken voegwerk, zwarte vegen en de vorming van mos en salpeter wijzen op een vochtprobleem. Op lange termijn brengt een vochtprobleem ernstige schade toe aan de constructie van uw woning.

Soorten vochtproblemen

U kunt zowel buiten- als binnenshuis last hebben van verschillende soorten vochtproblemen. Het is moeilijk om deze problemen te onderscheiden en herkennen. Een vochtspecialist kan samen met u de juiste diagnose stellen. Dit is van belang voor het oplossen van uw vochtprobleem.

Hieronder leest u alles over de verschillende soorten vochtproblemen en hoe u deze kunt herkennen!

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht, ook wel optrekkend vocht, ontstaat doordat de muur grondvocht absorbeert. Dit grondvocht is afkomstig vanuit de kelder of kruipruimte van uw woning. Opstijgend vocht bevindt zich op maximaal 120cm hoogte en komt voor op buiten- en binnenmuren. Optrekkend vocht aan de binnenmuur herkent u aan het loslaten van behang en pleisterwerk, afbladeren van verf en schimmelvorming. Aan de buitenmuur ziet u beschadigingen aan de voegen en salpeterzuur.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat op de buitenmuur: het is afkomstig van regenwater wat door de muur naar binnen trekt. Binnenshuis zijn vochtplekken op de muur zichtbaar, net als loskomende behang en pleisterwerk, afbladerende verf, afgebrokkeld stucwerk en het ontstaan van schimmel. Deze symptomen kunnen zich, in tegenstelling tot opstijgend vocht, overal op de muur bevinden. Aan de buitenmuur ziet u ook vochtplekken, gescheurd metselwerk, zwarte vegen en de vorming van mos en salpeter.

Condensatievocht

Condensatievocht wordt ook wel woonvocht genoemd. Het ontstaat in iedere woning door huishoudelijke taken zoals koken en wassen, maar ook door douchen en slapen. Als uw huis niet voldoende geventileerd is, wordt condensatievocht een probleem. De luchtvochtigheid in uw woning is dan te hoog, waardoor het vocht neerdaalt op koude oppervlaktes zoals muren en ramen. U herkent condens aan vochtdruppels op ramen en spiegels, vochtplekken op de muur, schimmelvorming en een muffe geur.

vochtproblemen

Bouwvocht

Bouwvocht komt alleen voor in nieuwbouwhuizen en na een verbouwing. Voor het aanmaken van bouwmateriaal zoals cement en stucwerk, wordt veel water gebruikt. Het kan tot wel 18 maanden duren voordat uw huis opgedroogd is! Bouwvocht herkent u aan condens op de ramen, loskomend pleisterwerk en behang, afbladerende verf en een muffe geur. Daarnaast ontstaat er schimmel.

Lekkages

Lekkages zorgen ook voor vochtproblemen. Vochtplekken veroorzaakt door lekkage zijn zichtbaar op het plafond en op de muren. Lekkages worden veroorzaakt door een lek in de hemelwaterafvoer, waterleidingen of sanitair. Lekkage blijft soms een lange periode onzichtbaar, omdat sommige leidingen diep in de muur zitten. Daarnaast lekt er ook weinig water. Een vochtspecialist kan het lek opsporen met vochtdetectie.

Gratis offertes vergelijken

Schakel een vochtexpert in als u last heeft van vochtproblemen!

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 40%
Gratis offertes vergelijken

Vochtproblemen: veelvoorkomende locaties

Vochtproblemen doen zich voor op verschillende locaties, zowel binnen als buiten. Het is lastig om vochtproblemen van elkaar te onderscheiden. De meeste soorten komen voor op twee of meer locaties in uw huis.

 • Vochtige muren: dit komt voor op de binnenmuur en op de buitenmuur. Vochtige muren kunnen wijzen op optrekkend vocht, doorslaand vocht, condensatievocht en lekkage.
 • Vochtplekken op de muren: vochtplekken op de muur kunnen ontstaan door opstijgend vocht, condensatievocht, doorslaand vocht en lekkage.
 • Vochtige slaapkamer: vocht in uw slaapkamer is erg vervelend. Vaak wordt het veroorzaak door condensatievocht. Maar ook optrekkend vocht, doorslaand vocht en lekkage zijn mogelijke oorzaken.
 • Vochtplekken in badkamer: de badkamer is een ruimte die snel vochtig wordt door bijvoorbeeld douchen. In dat geval is er sprake van condensatievocht. Maar, vocht in de badkamer kan ook veroorzaakt worden door lekkage.
 • Vocht in de kelder: de mogelijke oorzaken van vocht in de kelder zijn lekkage, doorslaand vocht en optrekkend vocht. De kelder wordt vochtig door een slechte afvoer en scheuren in de vloer of muur.

Schakel een vochtexpert in om zeker te weten van welk vochtprobleem u last heeft.

vochtprobleem

Hoe vochtproblemen oplossen?

Zoals eerder genoemd, is het vinden van de oorzaak van het vochtprobleem erg belangrijk. Dit komt omdat ieder vochtprobleem zijn eigen, specifieke oplossing vereist.

 • Injecteren: muren injecteren wordt toegepast bij opstijgend vocht. Zowel de buiten- en/of de binnenmuur kan geïnjecteerd worden. Er wordt een vochtwerende vloeistof via gaten in de muur aangebracht.
 • Onderkappen: naast injecteren, is muren onderkappen een oplossing bij optrekkend vocht. De vakman plaatst een horizontale vochtkering via een gleuf in de muur. De vochtkering is gemaakt van vochtwerend materiaal. Het is een effectieve oplossing die uitgevoerd moet worden door een vakman, omdat de stabiliteit van uw woning van de muren afhangt.
 • Impregneren: gevel impregneren is een geschikte oplossing als u last heeft van doorslaand vocht. Er wordt een water- en vuilafstotende vloeistof aangebracht op uw gevel. De vloeistof wordt tot in de poriën van uw gevel gespoten. Uw gevel is op deze manier beschermt tegen weersinvloeden.
 • Isoleren: heeft u last van opstijgend vocht of condensatievocht? Dan is muren isoleren een goede oplossing. De vakman bekijkt welke muur geïsoleerd moet worden, want zowel de binnen-, buiten- als spouwmuur kan geïsoleerd worden.
 • Ventileren: ventileren is dé oplossing bij condensatievocht. Dit kunt u gemakkelijk zelf doen, door twee keer per dag 15 minuten uw ramen en deuren op te zetten. Is dit niet voldoende? Dan kunt u overwegen om een mechanisch ventilatiesysteem aan te leggen. Op deze manier wordt vervuilde lucht automatisch vervangen door schone, frisse lucht.
 • Nieuwe gevelbekleding: een goede optie als u last heeft van doorslaand vocht. De vochtexpert brengt nieuwe, waterdichte gevelbekleding aan op uw buitenmuur. U kunt kiezen uit steenstrips, crepi of kalei.

Nieuwsgierig naar de kosten voor deze oplossingen? Het injecteren van muren kost ongeveer €100,- per lopende meter. Muren impregneren kost tussen €8,- en €12,- per m2. Voor muren onderkappen betaalt u tussen de €100,- en €150,- per lopende meter, het isoleren van kruipruimte kost tussen €20,- en €30,- per m2 en tot slot ligt de prijs van mechanische ventilatie tussen de €40,- en €1500,-. Meer informatie over prijzen vochtbestrijding vindt u hier.

Gratis offertes vergelijken

Wilt u snel het vochtprobleem in uw huis oplossen?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes en vind een vochtexpert uit uw regio!
Gratis offertes vergelijken

Vochtproblemen zelf oplossen? Kan dat?

Wat u zelf kan doen? Ventileren is het allerbelangrijkst. Op deze manier kan de vochtige lucht uw woning vertalen. Een half uur per dag alle ramen en deuren open kan al een heel groot deel oplossen.

Het vaststellen van het vochtprobleem is erg belangrijk. Omdat de soorten lastig te onderscheiden zijn, kunt u dit het beste laten uitvoeren door een vakman. Net zoals het vochtprobleem oplossen: de oplossingen zijn ingrijpend, bijvoorbeeld muren onderkappen, en dienen op een goede manier te worden gedaan. Vakspecialisten beschikken over de juiste kennis en ervaring.

Premies voor vochtproblemen

Bent u van plan om de vochtproblemen te bestrijden? Wist u dat u hiervoor een premie kunt ontvangen? U kunt namelijk gebruik maken van de overkoepelende renovatiepremie 2021.

vochtproblemen oplossen

De vochtbestrijdingswerken die in aanmerking komen zijn:

 • Behandelen van opstijgend vocht
 • Behandelen van doorslaand vocht (alleen ondergrondse muren)
 • Bestrijden van schimmel
 • Behandelen van vochtige muren in de kelder

Wat zijn de voorwaarden?

 • Inkomen: maximaal €48.870,- alleenstaande zonder persoon ten laste, €62.670,- alleenstaande met één persoon ten laste en €62.670,- voor gehuwden en wettelijk of feitelijk samenwonenden
 • Facturen: maximaal 2 jaar oud, minimaal €2500,-
 • Woning: officieel adres, gelegen in Vlaams gewest, de woning of het deel van de woning dient minimaal 30 jaar oud te zijn
 • Eigendom: bewoner en eventuele partner mogen naast deze woning, niet volledig eigendom hebben op een ander gebouw of studentenkamer

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie 20% tot 30% van de goedgekeurde facturen, exclusief btw. Meer informatie? Kijk op vlaanderen.be.

Vochtschade: ben ik verzekerd?

Heeft u vochtschade in uw woning? U kunt terecht bij een brandverzekering. Deze dekken meerdere vormen vochtschade, waardoor u in bepaalde omstandigheden een groot deel vergoed krijgt.

Niet alle vochtschade is verzekerd, zoals lekkage en lekkage in dakwerken. Dit is namelijk schade die u zelf had kunnen voorkomen. Als de lekkende regenpijp van de buurvrouw de schade aan uw woning heeft veroorzaakt, worden zij aansprakelijk gesteld.

Een vochtexpert stelt de oorzaak van de vochtschade vast. Valt deze binnen de dekking? Dan kunt u in aanmerking komen dat de gevolgschade wordt vergoed. Voor meer informatie, kijk op kbc.be.

vochtspecilaist vochtproblemen

Vochtproblemen in huis oplossen? Bespaar op de kosten!

Een vochtprobleem in huis is echt niet fijn. Wilt u het vochtprobleem in uw woning zo snel mogelijk en professioneel aanpakken? Schakel dan een vochtspecialist in! Maak gebruik van onze offerteservice, en ontvang offertes van vochtexperts uit uw regio! Zo kiest u de vochtspecialist voor de beste prijs en bespaart u tot wel 40% op de kosten.

Vraag nu gratis en zonder verplichting offertes aan!