Vochtige slaapkamer

Is het vochtig in uw slaapkamer? Dat is natuurlijk erg vervelend. Naast het feit dat het schadelijk is voor behang en verf, is slapen in een vochtige slaapkamer nadelig voor uw gezondheid. Het is dus van belang om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken! Vochtexpert inschakelen om het vochtprobleem in uw slaapkamers op te lossen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina leest u meer over de oorzaken van een vochtige slaapkamer, wat slapen in een vochtige slaapkamer met uw gezondheid doet, de oplossingen en tips om een vochtige slaapkamer te voorkomen.

Vocht in slaapkamer herkennen

Vocht in de slaapkamers kunt u op verschillende manieren te herkennen. De eerste tekenen van een vochtige slaapkamer zijn vochtplekken op de muur en schimmelvorming. Het gevolg hiervan is loskomend behang en afbladderende verf. Door vochtplekken ontstaat een muffe geur.

Wat zijn de oorzaken van een vochtige slaapkamer?

Een te vochtige slaapkamer kan verschillende oorzaken hebben. Heeft u bijvoorbeeld een vochtige muur in uw slaapkamer?

Mogelijke oorzaken zijn:

 • Condensatievocht: condens ontstaat door ademen en te weinig ventilatie. Condensatievocht is te herkennen aan vochtige ramen in de slaapkamer.
 • Doorslaand vocht: doorslaand vocht is vocht van buitenaf, het trekt via de buitenmuur naar binnen. U kunt doorslaand vocht herkennen aan vochtplekken op de muur.
 • Opstijgend vocht: dit vochtprobleem ontstaat doordat grondvocht in de muur trekt. Opstijgend vocht is zichtbaar op ongeveer 80 – 120 cm boven de grond. Dit type vocht komt alleen voor bij slaapkamers op de begane grond.
 • Lekkage: lekkage kan ontstaan aan waterleidingen, cv- leidingen en afvoerleidingen op iedere plek in uw huis. Vaak zijn de gevolgen pas maanden later zichtbaar, omdat de leidingen in de muur zit en er weinig water lekt. Een verstopping van de dakgoot kan ook voor lekkage zorgen. Door dat de slaapkamer meestal op een verdieping zit, dichtbij dakgoten en regenpijpen, is dit vaak één van de oorzaken van vochtige muren in slaapkamers.

Om de oorzaak van vocht in de slaapkamer te achterhalen is het verstandig om een vochtexpert in te inschakelen.

vochtige slaapkamer

Vochtige slaapkamer: invloed gezondheid?

Slapen in een vochtige slaapkamer is niet goed voor uw gezondheid. Vochtige ruimtes en een goede gezondheid gaan niet samen. U kunt last krijgen van verschillende fysieke klachten, zoals:

 • Reumatische klachten: spier- en gewrichtspijn
 • Astmatische klachten: benauwdheid en hoesten
 • Ontstekingen in neusbijholte en voordhoofdholte, of in de longblaasjes of luchtwegen
 • Aangetast immuunsysteem
 • Indien er sprake is van schimmelvorming: gezondheidsgevolgen erger

Vochtige slaapkamer, wat te doen?

Dé vochtige slaapkamer oplossing bestaat helaas niet. Het is van belang om eerst het onderliggende vochtprobleem te achterhalen. Dan zijn er verschillende dingen die u kunt doen om het op te lossen. Ieder vochtprobleem vereist een specifieke aanpak. Hieronder leest u meer over de vochtproblemen en de oplossingen.

Condensatievocht verhelpen

De hoofdoorzaak van condensatievocht is te weinig ventilatie. Regelmatig verluchten van uw slaapkamer is de oplossing van condensatieproblemen in uw slaapkamer. Zo kan het teveel aan vocht uw slaapkamers verlaten. Twee keer 15 minuten per dag ramen en deuren openen scheelt al enorm! U kunt er ook voor kiezen om ’s nachts het ventilatierooster in uw ramen op te laten staan. Is dit niet voldoende? Dan kunt u het beste een vochtspecialist inschakelen.

Gratis offertes vergelijken

Last van een te vochtige slaapkamer?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan, vergelijk en bespaar tot wel 40% op een vochtexpert!
Gratis offertes vergelijken

Doorslaand vocht oplossen

Doorslaand vocht kan op twee manieren opgelost worden. U kunt ervoor kiezen om de muren te laten impregneren. Bij impregneren wordt er een beschermende laag op de buitenmuur aangebracht. De tweede optie is muren isoleren. U kunt ervoor kiezen om de binnen-, buiten- of spouwmuur te isoleren. Het ontstaan van doorslaand vocht kan veel verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen wordt doorslaand vocht veroorzaakt door dat de gevel poreus is. Hierdoor kan vocht door de buitenmuur naar binnen trekken.

Optrekkend vocht bestrijden

U kunt opstijgend vocht op twee manieren behandelen: door muren injecteren of muren onderkappen. Als u kiest voor muren injecteren, wordt er een vochtwerend middel in de muur geïnjecteerd. Kiest u voor muren onderkappen, wordt er een waterkerende laag aangebracht. Opstijgend vocht is afkomstig vanuit de grond en bevind zich op maximaal 120cm hoogte. Het vocht krijgt de mogelijkheid om ‘op te stijgen’ door de afwezigheid van (kelder)bekuiping, het ontbreken van een waterkering, overbrugging en onvoldoende ventilatie.

Lekkages verhelpen

Zoals eerder genoemd, komt u er vaak te laat achter als er sprake is van lekkage. Schakel een vochtexpert in om de lekkage te verhelpen. Door vochtdetectie kan het lek worden opgespoord en hersteld.

Tips om vocht in slaapkamer te voorkomen

 • Ventileren: door verluchting kan vochtige lucht uw slaapkamers verlaten. 30 Minuten per dag alle ramen en deuren openen scheelt al veel! Dit kan worden opgedeeld in twee keer 15 minuten. Heeft u een ventilatierooster in uw raam? U kunt deze het beste altijd openlaten.
 • ’s Nachts deur op een kier: als u ’s nachts uw deur op een kier zet, kan de lucht zich door uw woning verplaatsen. Hierdoor blijft de vochtige lucht niet in uw slaapkamer hangen.
 • Verwarmen: verwarmen maakt de lucht droger. Houdt er rekening mee dat te droge lucht ook niet goed is. De perfecte slaapkamer temperatuur is minimaal 15 graden en maximaal 18 graden. Dit is niet alleen de perfecte temperatuur voor een gezonde luchtvochtigheid, maar ook voor de slaapkwaliteit.
 • Geen was in uw slaapkamer drogen: tijdens het drogingsproces komt veel vocht vrij. Heeft u geen andere keus? Zet dan uw ramen en deuren op een kier.
 • Vochtvreter in de slaapkamer zetten: een vochtvreter trekt vocht aan. Het vocht verzamelt zich in een bakje, welke u regelmatig moet legen.
 • Luchtontvochtiger in de slaapkamer installeren.
 • Vochtwerende verf: als u het onderliggende vochtprobleem heeft vastgesteld, kunt u ervoor kiezen uw muren te verven met vochtwerende verf.

vochtexper vochtige slaapkamer

Vochtige slaapkamer verhelpen? Gratis vochtbestrijding offertes!

Vocht in uw slaapkamer heeft nadelige gevolgen voor uw gezondheid. Daarnaast dient een vochtige slaapkamer zo snel mogelijk opgelost te worden, voor het schade veroorzaakt aan uw woning. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan, vergelijk en bespaar tot wel 40% korting op een vochtexpert uit uw regio!

Vraag nu gratis en zonder verplichting offertes aan!