Kelder ventileren: zo doet u dat

Door de kelder goed te ventileren voorkomt u veel vocht- en condens problemen. Met ventilatie wordt het vocht in de lucht afgevoerd naar buiten en houdt u de luchtkwaliteit goed. Dit is vooral belangrijk als u de ruimte gebruikt als leef- of opslagruimte. Benieuwd wat het kost om uw kelder te ventileren?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u meerdere offertes van vochtbedrijven in uw regio. Vergelijk en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Op deze pagina leest u over de ventilatie in de kelder. We vertellen waarom dit zo belangrijk is, en op welke manieren u de ruimte optimaal kunt ventileren. Tot slot leest u over de verschillende mogelijkheden en de prijzen en geven we u een handige bespaartip!

Waarom u uw kelder goed moet ventileren

De kelder bevind zich in veel gevallen volledig onder het grondniveau, en is daarom een volledig afgesloten ruimte. Door de lage temperatuur en vochtige omgeving, is de kelder een populaire plek voor schimmels, zwammen, condensvorming en tal van andere vochtproblemen.

Wilt u de kelderruimte gebruiken als bijvoorbeeld opslagplaats voor uw oude spullen? Of gaat het om een grote ruimte die u het liefst gebruikt als verblijfsruimte, dan is het belangrijk dat de luchtkwaliteit goed is. Dit doet u door middel van ventilatie. Ventilatie in de kelder zorgt er namelijk voor dat de vochtige lucht wordt vervangen door droge lucht.

Wat is een goede luchtvochtigheid?

Om de kelder voor welk doeleinde dan ook veilig te kunnen gebruiken, moet hier een goede luchtvochtigheid zijn.

Een gezonde luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 40% en 60%. Een te lage vochtigheidsgraad zal in de kelder (vanwege het grondwater rondom de keldermuren) niet snel voorkomen. Een te hoge luchtigheidsgraad kan voor schimmel, vochtplekken en andere vochtproblemen zorgen.

Wanneer heb ik kelder ventilatie nodig?

Dat de kelder een vochtige plek is, is in eerste instantie niet een heel groot probleem. Dat heeft vooral te maken met de ligging van de ruimte: grondwater omringd de kelder en door de lage temperatuur ontstaat er in de kelder veel condens.

Als de ruimte leegstaat is kelderventilatie niet direct noodzakelijk. Wilt u hier spullen bewaren, zoals oude meubelstukken of dozen met fotoalbums en andere dierbare herinneringen, dan is het belangrijk om de luchtkwaliteit goed te houden door middel van ventilatie. Doet u dit niet, dan worden ook deze spullen uiteindelijk aangetast door vochtproblemen.

Wanneer is ventilatie in de kelder nodig:
 • Als u de ruimte wilt gebruiken als opslagruimte.
 • Wanneer u de kelder wilt gebruiken als slaap- of werkkamer.
 • Als u last krijgt van vervelende vochtproblemen in de rest van het huis.
Gratis offertes vergelijken

Kelder beter ventileren?

Vind een vochtspecialist bij u in de buurt en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes vergelijken

Welke mogelijkheden heb ik om mijn kelder te ventileren?

Een kelder ventileren kan op verschillende manieren. Zo is er allereerst natuurlijke ventilatie in de kelder mogelijk, in dit geval laat u een kelderrooster plaatsen of een koekoek raam dat geopend kan worden. Soms is dit geen optie en is een ventilatiesysteem in de kelder de beste optie.

Hieronder gaan we dieper in op de mogelijkheden om de ruimte beter te ventileren. Wilt u besparen op de kosten? Vraag dan gratis offertes aan!

Kelderrooster

Natuurlijke ventilatie in de kelder kan gerealiseerd worden door middel van een kelderrooster. Dit is een ventilatierooster dat in de gevel geplaatst wordt, vlak boven het grondniveau. Het rooster zorgt ervoor dat de vochtige lucht in de kelder vervangen kan worden met droge lucht van buiten. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid en kunt u uw spullen hier veilig opslaan.

Het is belangrijk dat het rooster 24 uur per dag geopend is, zodat er voldoende droge lucht naar binnenkomt.

kelder-rooster

Mechanische ventilatie

Een tweede optie is mechanische ventilatie in de kelder. Een kelder ventilator heeft een ventilatiekanaal dat via de muren naar boven en uiteindelijk naar buiten loopt. De kelder ventilator zorgt voor continue luchtverversing en kan zelfs aanslaan op het moment dat de vochtigheid te veel stijgt.

Er zijn verschillende soorten systemen om uit te kiezen:
 • Systeem A: ‘natuurlijke toevoer met natuurlijke afvoer’. Dit systeem houdt in dat er ventilatieroosters geplaatst worden die werken op wind: de kracht van de wind op de gevel bepaalt in welke mate er in huis geventileerd wordt. Deze methode zorgt wel voor tocht in huis en is sinds 2006 niet meer toegestaan in nieuwbouw woningen.
 • Systeem B: dit heeft een mechanische toevoer en een natuurlijke afvoer. Een mechanische ventilator blaast droge lucht de woning in. Door een overdruk wordt vochtige lucht naar buiten afgevoerd door middel van raam- of muurroosters.
 • Systeem C: dit heeft juist een natuurlijke toevoer en een mechanische afvoer. Door onderdruk wordt droge lucht via de raamroosters naar binnen gehaald. Het mechanische ventilatiesysteem creëert deze onderdruk door de vochtige lucht af te zuigen en af te voeren.
 • Systeem D: tot slot heeft systeem D een mechanische toevoer en afvoer. Dit systeem wint tevens warmte terug uit de lucht. De warmte wordt gemend met de droge lucht van buiten, en wordt daarna weer toegevoegd aan de ruimtes in huis.

Decentrale balansventilatie

Voor ventilatie in de kelder is het ook nog mogelijk te kiezen voor een decentrale balansventilatie. Dit is een efficiënte manier om een enkele ruimte te ventileren. Er zijn hier geen ventilatiekanalen nodig, waardoor de montage sneller én goedkoper is. Een warmtewisselaar verwarmt verse lucht van buiten met de warmte van de vochtige lucht van binnen. Er is op deze manier weinig warmteverlies en toch voldoende ventilatie. Een geschikt systeem om uw kelder beter te ventileren.

De voordelen op een rij:
 • U hoeft geen luchtkanalen in huis te laten plaatsen.
 • Het systeem is stil en valt niet op.
 • U heeft alleen een doorvoer in de buitenmuur nodig.
Gratis offertes ontvangen

Vochtspecialist nodig voor het verbeteren van de kelder ventilatie?

Vergelijk gratis offertes en vind snel een vochtspecialist in uw eigen regio!
Gratis offertes ontvangen

Andere opties

Naast natuurlijke en mechanische ventilatie, zijn er ook andere manieren om de luchtvochtigheid in de kelder te laten dalen. Denk bijvoorbeeld aan een ontvochtiger, of verschillende vormen van vochtbestrijding in combinatie met ventileren.

Hieronder gaan we dieper in op de mogelijkheden. Voor een exacte prijsindicatie vraagt u snel gratis offertes aan!

Ontvochtiger voor de kelder

Ligt de luchtvochtigheidsgraad in de kelder net iets te hoog? Dan is het mogelijk om dit eerst op te lossen met een ontvochtiger. Een ontvochtiger haalt het water uit de lucht en vangt dit op in een opvangreservoir. U moet het reservoir regelmatig legen dus het is geen permanente of definitieve oplossing. Wel kan dit ervoor zorgen dat u uw spullen alvast tijdelijk veilig kunt opslaan terwijl u wacht tot er een mechanisch ventilatiesysteem is geïnstalleerd.

Kelderdrainage

Bij een teveel aan vocht in de kelder is het belangrijk om behalve beter ventileren, ook te kiezen voor andere vormen van vochtbestrijding. Kelderdrainage maakt het bijvoorbeeld mogelijk om overtollig water af te voeren naar een opvangreservoir. Hierna wordt het afgevoerd naar het riool, zonder dat u er iets aan hoeft te doen.

Kelderdichting

Wanneer er veel water binnenkomt via de muren of vloer, dan is een kelderdichting ook een goede optie. In dit geval maakt de vochtspecialist de muren en vloer volledig waterdicht, zodat er geen grondwater meer naar binnendringt. Het gevolg hiervan is dat alle natuurlijke ventilatiemogelijkheden (zoals naden en kieren) volledig dicht zijn. Het is dus enorm belangrijk dat u na een kelderdichting de kelder beter gaat ventileren, omdat er anders problemen door condens vocht ontstaan.

Prijs van kelder ventilatie

Wat kost het om de kelder beter te ventileren? Dat hangt af van het systeem. Voor een standaard kelderrooster in de muur betaalt u gemiddeld €150,-. Wilt u verzekerd zijn van een goede ventilatie, dan is een mechanisch systeem een goede optie. Voor ventilatiesysteem B liggen de gemiddelde kosten rond de €2.750,- tot €2.000,- en voor systeem C betaalt u ongeveer €3.000,- tot €3.700,-. Met systeem D zorgt u niet alleen voor optimale ventilatie, maar zorgt u ook voor een lagere energierekening, omdat de warmte uit de lucht hergebruikt wordt: hiervoor betaalt u gemiddeld €5.500,- tot €7.500,-.

Deze mechanische ventilatiesystemen zijn een grote investering, maar zorgen in het hele huis voor een uitstekende ventilatie. Wilt u echt alleen de kelder ventileren, dan is een decentrale ventilatie een optie. Dit kost gemiddeld €500,- tot €1.500,- per unit.

Kosten kelderventilatie 2021

Ventilatiemethode Richtprijs*
Ventilatierooster in muur €150,-
Ventilatiesysteem A €1.600,- tot €2.000,
Ventilatiesysteem B €2.750,- tot €3.000,-
Ventilatiesysteem C €3.000,- tot €3.700,-
Ventilatiesysteem D €5.500,- tot €7.500,-
Decentrale ventilatie €500,- tot €1.500,- per unit

*Dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan van vochtspecialisten.

Kelder ventilatie zelf installeren of vochtspecialist inschakelen?

We raden u aan om de kelder ventilatie te laten installeren door een vochtspecialist. Waarom? Allereerst omdat u dit veel tijd en energie bespaart. Bovendien is het plaatsen van luchtkanalen niet eenvoudig en moet dit goed gedaan worden voor een optimale ventilatie.

Bij een decentrale ventilatie of ventilatieroosters moet er een verbinding worden gemaakt in de buitenmuur. Hoewel dit eenvoudig klinkt, kan een verkeerde installatie vervelende beschadigingen veroorzaken. Als u een vakman inhuurt weet u zeker dat dit niet gebeurt en bespaart u op hoge herstelkosten./

Waarom is het verstandig een vochtspecialist in te huren:
 • U bespaart veel tijd en energie.
 • U weet zeker dat de kelder optimaal geventileerd wordt.
 • Met een professionele installatie voorkomt u vervelende beschadigingen.
 • Een vochtspecialist geeft u een persoonlijk advies.
kelder-specialist

Besparen op ventilatie van je kelder? Vergelijk gratis offertes!

Is het nodig om uw kelder beter te ventileren? Als u de hulp inschakelt van een vochtexpert dan geeft deze u een persoonlijk advies met betrekking tot de mogelijkheden. Kiest u bijvoorbeeld voor een decentrale ventilatie of laat u een mechanisch ventilatiesysteem plaatsen waarmee u het hele huis beter ventileert? Een vakman helpt u met deze keuze. Op zoek naar een vochtspecialist bij u in de buurt?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt hierna zo spoedig mogelijk tot 5 offertes van experts in uw eigen regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies voor de vochtexpert met het beste aanbod. Uw besparing loopt op deze manier op tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is gratis en verder zonder verplichtingen, dus u zit nergens aan vast!

Gratis offertes aanvragen