Kelderdichting, de methodes en prijzen

Helaas zijn de meeste mensen welk bekend met een vochtige kelder of kruipruimte. Door onder andere opstijgend vocht kunnen flinke problemen ontstaan, waardoor de kelder een vochtige en muffe ruimte wordt. Gelukkig zijn veel vochtproblemen op te lossen met een kelderdichting!

Maak in de kelder bijvoorbeeld een bekuiping van beton of laat de muren injecteren. Op deze manier kunt u de kelder volledig waterdicht maken, waarna deze goed in te zetten is als extra woonruimte! Heeft u ook altijd al gedroomd van een eigen lounge- of sportruimte in de kelder? Kijk dan snel verder naar de mogelijkheden omtrent een kelderdichting.

Oorzaken vochtige kelder

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor vochtige kelders. Een veelvoorkomende oorzaak is opstijgend vocht. Hierbij trekt het grondvocht in de keldermuren, waarna het langzaam omhoog stijgt. Het kan echter ook voorkomen dat de kim gaat lekken. Een kim lekkage houdt in dat het grondwater via de aansluiting van de keldermuren en beton vloer naar binnendringt. Een derde mogelijke oorzaak voor de vochtige kelder is condensvocht. Dit is vaak een teken dat er onvoldoende ventilatie aanwezig is, waardoor de luchtvochtigheid stijgt.

Gratis offertes

Vochtprobleem oplossen met kelderdichting?

Vergelijk gratis en vrijblijvend meerdere offertes!
Gratis offertes

Welke methodes zijn er?

Afhankelijk van de oorzaak van de vochtige kelder, zijn er diverse oplossingen mogelijk. Het is dus belangrijk dat u zeker weet waar de vochtproblemen ontstaan. Wanneer u last heeft condensvocht, zal het injecteren van de keldermuren de vochtproblemen bijvoorbeeld niet bestrijden. Dit zijn de meest voorkomende methodes om de kelder waterdicht te maken:

Bekuiping

Eén van de meest gebruikte methodes om de kelder waterdicht te maken, is het creëren van een bekuiping. Dit houdt in dat u de muren en vloeren waterdicht maakt door middel van een vochtwerende pasta of folie. Ook wel een stijve of soepele bekuiping genoemd.

  • Een stijve bekuiping houdt in dat de waterdichte pasta wordt aangebracht op alle vloeren en muren. Hierdoor ontstaat er een extra, waterdichte beschermlaag die voorkomt dat vocht nog langer de kelder binnendringt.
  • Een soepele bekuiping houdt in dat men een speciaal folie aanbrengt op de muren. Deze folie houdt het vocht tegen, waardoor de kelder waterdicht is. Hierna is het wel belangrijk om nieuwe muren voor het folie langs te metselen, zodat u verzekerd bent van een droge kelder.

kelderdrainage

Kelderdrainage

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat vocht in grote hoeveelheden in uw kelder aanwezig is. Om ervoor te zorgen dat de keldermuren en –vloer weer droog worden, is het dan ook belangrijk om dit overtollig water af te voeren. Dit wordt gedaan door middel van een kelderdrainage. Een aantal mogelijkheden zijn:

  • Randdrainage
  • Kelderdrainage via de vloer
  • Drainage via de wand

Een randdrainage is erg geschikt wanneer het vocht via de kimnaad naar binnen komt. Op de vloer van beton wordt in dit geval een goot gemetseld. Wanneer het vocht via de kimnaad de kelder inkomt, wordt dit via deze speciale goot afgevoerd. Deze techniek is echter alleen mogelijk wanneer de vloer van beton onbeschadigd is. Bij kelderdrainage via de vloer wordt er doorgaans gebruik gemaakt van een noppenmembraan. Via de structuur van dit membraan wordt al het water naar een speciale verzamelput geleid. Kelderdrainage via de keldermuren werkt volgens ditzelfde principe, alleen wordt het membraan in dit geval tegen de muren aan bevestigd.

Muren injecteren

Heeft u veel vochtproblemen door opstijgend vocht? In dat geval is het injecteren van de keldermuren de beste optie. Opstijgend vocht houdt in dat het grondwater in het metselwerk van de muren gezogen wordt, waarna het langzaamaan opstijgt naar boven. Bij het injecteren worden er kleine gaatjes geboord in de keldermuren. Via deze gaatjes wordt een waterafstotend middel in de muur gespoten. Zo krijgt grondwater niet langer de mogelijkheid om in de muren omhoog te trekken. Deze methode van kelderdichting heeft alleen zin wanneer opstijgend grondwater de oorzaak is. Houd er rekening mee dat de keldermuren voldoende tijd moeten hebben om te drogen voordat u ze opnieuw kunt afwerken. Gemiddeld duurt dit ongeveer 6 maanden.

muren injecteren kelder

Doe-het-zelf oplossingen?

Wilt u graag zelf aan de slag met een kelderdichting? Er zijn diverse doe-het-zelf methodes waarmee u de kelderruimte waterdicht zou kunnen maken. Een voorbeeld hiervan is het aanbrengen van een coating van epoxy. Met het aanbrengen van epoxy brengt u als het ware een extra laag aan, waarmee u de keldermuren waterdicht kunt maken. Ook is het aanbrengen van vochtwerende verf een optie.

Wanneer u echter op zoek bent naar een definitieve manier om de ruimte waterdicht te maken, dan is het aan te raden om een specialist in te schakelen voor een kelderdichting, zoals een bekuiping of zelfs een kelderdrainage. Dit levert op de lange termijn de beste resultaten, waardoor er een gezonder leefklimaat ontstaat.

Prijs van kelderdichting

De prijs voor een kelderdichting is volledig afhankelijk van uw specifieke situatie. Het is dan ook lastig om een precieze indicatie te geven. Wilt u zeker weten wat de kelderdichting gaat kosten? Dan kunt u altijd vrijblijvend offertes aanvragen van specialisten uit uw regio. Zo weet u zeker dat u niets teveel betaalt.

Maar wat kost een kelderdichting ongeveer?

Wanneer u besluit om de keldermuren te laten injecteren, dan liggen de kosten gemiddeld rond de €100,- per strekkende meter. Wanneer u in dat geval 10 meter laat behandelen, ligt de totale prijs rond de €1.000,-. Voor een complete kelderdichting liggen de kosten iets hoger. Voor het waterdicht maken van een kelder van ongeveer 16m² ligt de totale prijs ongeveer rond de €2.000,-.

Gratis offertes

Benieuwd naar de exacte prijzen?

Vergelijk gratis en vrijblijvend meerdere offertes!
Gratis offertes

Kelderdichting aan de binnen- of buitenzijde?

Kelderdrainage, injecteren en het creëren van een bekuiping zijn allemaal methodes die vanuit de binnenzijde worden uitgevoerd. Dit is verreweg de meest eenvoudige en goedkope manier om kelders waterdicht te maken. Het is echter ook mogelijk om een kelderdichting van buitenaf te realiseren. Dit wordt minder vaak gedaan, omdat de wanden volledig blootgelegd moeten worden en dit is niet vaak mogelijk. Een kelderdichting van buitenaf heeft echter als voordeel dat deze enorm effectief is. Alle zwakke punten worden snel duidelijk, waardoor de specialist dit direct aan kan pakken. Zoals u misschien wel verwacht ligt de prijs voor een kelderdichting vanaf de buitenzijde wel een stuk hoger, omdat deze klus arbeidsintensiever is.

Belang van ventilatie

Condensvocht is een veelvoorkomend probleem in kelders. Specialisten benadrukken daarom ook vaak het belang van ventilatie. Het lijkt misschien tegenstrijdig, ventileren om vochtproblemen te voorkomen, maar dit zal de luchtvochtigheid in de kelder zeker ten goede komen. Zonder ventilatie blijft al het condensvocht in de ruimte hangen, waardoor lelijke vocht- en schimmelplekken kunnen ontstaan. Door ook de kelder goed te ventileren komt er voldoende frisse lucht naar binnen én krijgt het condensvocht de kans om naar buiten afgevoerd te worden. Dit zorg ervoor dat de luchtvochtigheid daalt, en uw wooncomfort stijgt.

Extra leefruimte maken? Vergeet niet te isoleren

Wanneer je de kelder inderdaad als extra leefruimte wilt gebruiken, is het belangrijk dat ook de temperatuur aangenaam is. Omdat de kelder vaak omringd is door grondwater is dit doorgaans een koude ruimte, iets dat u wilt voorkomen als u hier wilt slapen, werken of sporten. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om de kelder meteen te (laten) isoleren.

Wist u dat het isoleren van uw kelder ook een positief effect heeft op uw stookkosten?

Isolatie zorgt voor een aangename temperatuur in de kelder. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de kou minder snel uw woonkamer binnendringt! Uw vloer zal minder koud aanvoelen, met als gevolg dat u minder hoeft te stoken. Dit merkt u jaarlijks op uw energierekening!

kelderdichting prijzen

Premie voor kelderdichting?

Er zijn in Vlaanderen diverse mogelijkheden om een premie aan te vragen voor uw kelderdichting. U kunt onder andere aanspraak doen op de volgende regelingen:

De Vlaamse renovatiepremie houdt in dat voor twee verschillende methodes van vochtbestrijding een premie kunt aanvragen. U krijgt in dat geval 20% of 30% van het totaalbedrag terug, afhankelijk van uw eigen inkomen. Ook via de Vlaamse verbeteringspremie is het mogelijk een premie van €750,- aan te vragen, een voorwaarde hiervoor is dat de woning minimaal 25 jaar oud is en dat de factuur minimaal €1.500,- bedraagt.

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen!