Kelderdichting, de methodes en prijzen

Helaas zijn de meeste mensen welk bekend met een vochtige kelder of kruipruimte. Door onder andere opstijgend vocht kunnen flinke problemen ontstaan, waardoor de kelder een vochtige en muffe ruimte wordt. Gelukkig zijn veel vochtproblemen op te lossen met een kelderdichting!

Maak in de kelder bijvoorbeeld een bekuiping van beton of laat de muren injecteren. Op deze manier kunt u de kelder volledig waterdicht maken, waarna deze goed in te zetten is als extra woonruimte! Heeft u ook altijd al gedroomd van een eigen lounge- of sportruimte in de kelder? Kijk dan snel verder naar de mogelijkheden omtrent een kelderdichting.

Welke methodes zijn er?

Afhankelijk van de oorzaak van de vochtige kelder, zijn er diverse oplossingen mogelijk. Het is dus belangrijk dat u zeker weet waar de vochtproblemen ontstaan. Wanneer u last heeft condensvocht, zal het injecteren van de keldermuren de vochtproblemen bijvoorbeeld niet bestrijden. Dit zijn de meest voorkomende methodes om de kelder waterdicht te maken:

Methode Omschrijving Geschikt bij welk vochtprobleem?
Kelderbekuiping De muren en vloer van de kelder worden waterdicht gemaakt Lekkages in de muur of vloer van de kelder
Kelderdrainage Drainagesysteem tegen de wand, in de kimnaad of op de vloer voert overtollig water dat de kelder binnendringt direct af naar het riool of een put Overtollig water op de bodem van de kelder
Keldermuren injecteren Waterdichte gel geïnjecteerd in de muur om optrekkend water tegen te gaan Optrekkend vocht in de keldermuur
Ventileren Zorgt voor de afvoer van vochtige lucht en toevoer van droge, frisse lucht Gebrek aan ventilatie en condensatievocht in de kelder
Gratis offertes

Vochtprobleem oplossen met kelderdichting?

Vergelijk gratis en vrijblijvend meerdere offertes!
Gratis offertes

Wat kost het uitvoeren van een kelderdichting?

Wilt u een kelderdichting uitvoeren, dan hangen de kosten samen met de gekozen methode. Zo kost een kelderbekuiping gemiddeld €16,- tot €18,- per m². Bij een kelder met een totaal 40 m² kost de bekuiping dus €640,- tot €720,-.

Laat u de keldermuren injecteren, dan komt dat neer op een prijs vanaf €100,- per strekkende meter, wat neerkomt op een totaalprijs van €1.200,- bij een totale lengte van 12 meter.

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Kelderbekuiping €16,- tot €18,- per m²
Kelderdrainage €3.500,- tot €9.500,-
Keldermuren injecteren Vanaf €100,- per strekkende meter

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per vakman verschillen. Exacte prijs ontvangen? Vergelijk gratis offertes!

Welke methode is de beste keuze voor uw kelder?

Er zijn dus verschillende manieren om de kelder waterdicht te maken, allemaal met verschillende prijzen. Welke methode het meest geschikt is voor uw kelder, hangt vooral af van de oorzaak van de problemen. In veel gevallen is het belangrijk om verschillende vormen van een kelderdichting met elkaar te combineren, zoals een bekuiping en een drainage systeem! Hieronder vindt u het antwoord op de vraag: welke methode is de beste keuze voor mijn kelder? Als u nog twijfelt of u wilt graag een persoonlijk advies, vraag dan gratis offertes aan!

Bekuiping: bij lekkage in de muur of vloer

Eén van de meest gebruikte methodes om de kelder waterdicht te maken, is het creëren van een bekuiping. Dit houdt in dat u de muren en vloeren waterdicht maakt door middel van een vochtwerende pasta of folie. Dit is de beste optie als u iets zwakkere keldermuren heeft waar vocht naar binnensijpelt. Er zijn twee verschillende soorten kelderbekuipingen.

  • Een stijve bekuiping houdt in dat de waterdichte pasta wordt aangebracht op alle vloeren en muren. Hierdoor ontstaat er een extra, waterdichte beschermlaag die voorkomt dat vocht nog langer de kelder binnendringt.
  • Een soepele bekuiping houdt in dat men een speciaal folie aanbrengt op de muren. Deze folie houdt het vocht tegen, waardoor de kelder waterdicht is. Hierna is het wel belangrijk om nieuwe muren voor het folie langs te metselen, zodat u verzekerd bent van een droge kelder.

Een soepele bekuiping komt het vaakst voor. Kiest u hiervoor, houd er dan wel rekening mee dat de bekuiping ook een deel van de ruimte inneemt. Een stijve bekuiping neemt ook ruimte in beslag, maar iets minder doordat er geen aparte muur wordt gemetseld. De kosten voor een bekuiping liggen gemiddeld rond de €16,- tot €18,- per m².

kelderdrainage

Drainage: bij overtollig water in de kelder

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat vocht in grote hoeveelheden in uw kelder aanwezig is. Om ervoor te zorgen dat de keldermuren en –vloer weer droog worden, is het dan ook belangrijk om dit overtollig water af te voeren. Dit wordt gedaan door middel van een kelderdrainage. Een aantal mogelijkheden zijn:

  • Randdrainage
  • Kelderdrainage via de vloer
  • Drainage via de wand

Welke methode van drainage moet ik kiezen?

Dat hangt af van de plek waar het water naar binnensijpelt. Een randdrainage is erg geschikt wanneer het vocht via de kimnaad naar binnen komt. Op de vloer van beton wordt in dit geval een goot gemetseld. Wanneer het vocht via de kimnaad de kelder inkomt, wordt dit via deze speciale goot afgevoerd. Deze techniek is echter alleen mogelijk wanneer de vloer van beton onbeschadigd is.

Wand- en vloerdrainage gaan vaak hand in hand. Sijpelt het water via de vloer naar binnen dan is vloerdrainage voldoende. Komt het, zoals vaker het geval, via de muren naar binnen? Kies dan voor wanddrainage in combinatie met vloerdrainage. De muren en vloer worden bedekt met een speciaal noppenmembraam dat uit allerlei kanaaltjes bestaat. Water wordt direct geleid naar een afvoerput of zelfs het riool waardoor de rest van de kelder droog blijft!

Houd rekening met relatief hoge kosten voor een drainagesysteem. De prijzen variëren vanaf €3.500,- tot €9.000,-.

Keldermuren injecteren: bij optrekkend grondwater

Heeft u veel vochtproblemen door opstijgend vocht? In dat geval is het injecteren van de keldermuren de beste optie. Opstijgend vocht houdt in dat het grondwater in het metselwerk van de muren gezogen wordt, waarna het langzaamaan opstijgt naar boven. Bij het injecteren worden er kleine gaatjes geboord in de keldermuren. Via deze gaten spuit de vakman een waterafstotend middel in de muur. Dit vormt een barrière, waardoor grondwater niet verder omhoog kan trekken. Zo krijgt grondwater niet langer de mogelijkheid om in de muren omhoog te trekken.

Deze methode van kelderdichting heeft alleen zin wanneer opstijgend grondwater de oorzaak is. Houd er rekening mee dat de keldermuren voldoende tijd moeten hebben om te drogen voordat u ze opnieuw kunt afwerken. Gemiddeld duurt dit ongeveer 6 maanden. Voor het injecteren van uw keldermuren betaalt u vanaf €100,- per strekkende meter.

muren injecteren kelder

Zelf een kelderdichting uitvoeren?

Wilt u graag zelf aan de slag met een kelderdichting? Er zijn diverse doe-het-zelf methodes waarmee u de kelderruimte waterdicht zou kunnen maken. Een voorbeeld hiervan is het aanbrengen van een coating van epoxy. Met het aanbrengen van epoxy brengt u als het ware een extra laag aan, waarmee u de keldermuren waterdicht kunt maken. Ook is het aanbrengen van vochtwerende verf een optie.

Wanneer u echter op zoek bent naar een definitieve manier om de ruimte waterdicht te maken, dan is het aan te raden om een specialist in te schakelen voor een kelderdichting, zoals een bekuiping of zelfs een kelderdrainage. Dit levert op de lange termijn de beste resultaten, waardoor er een gezonder leefklimaat ontstaat.

Kelderdichting: waar moet u aan denken?

Wanneer u een kelderafdichting overweegt is het belangrijk om u goed voor te bereiden. Laat daarom altijd een vochtdiagnose stellen, zodat u zeker weet wat de oorzaak is van het vocht in de kelder. Het is dus altijd slim om een vakman in te schakelen.

Maar er is nog meer!

Hieronder vindt u een aantal aandachtspunten en tips om u te helpen bij het kiezen van de juiste kelderafdichting. Wilt u nog een vakman inhuren om u hierbij te helpen? Vergelijk dan gratis offertes!

Kelderdichting aan de binnen- of buitenzijde?

Kelderdrainage, injecteren en het creëren van een bekuiping zijn allemaal methodes die vanuit de binnenzijde worden uitgevoerd. Dit is verreweg de meest eenvoudige en goedkope manier om kelders waterdicht te maken. Het is echter ook mogelijk om een kelderdichting van buitenaf te realiseren. Dit wordt minder vaak gedaan, omdat de wanden volledig blootgelegd moeten worden en dit is niet vaak mogelijk. Een kelderdichting van buitenaf heeft echter als voordeel dat deze enorm effectief is. Alle zwakke punten worden snel duidelijk, waardoor de specialist dit direct aan kan pakken. Zoals u misschien wel verwacht ligt de prijs voor een kelderdichting vanaf de buitenzijde wel een stuk hoger, omdat deze klus arbeidsintensiever is.

Belang van een goede ventilatie

Condensvocht is een veelvoorkomend probleem in kelders. Specialisten benadrukken daarom ook vaak het belang van ventilatie. Het lijkt misschien tegenstrijdig, ventileren om vochtproblemen te voorkomen, maar dit zal de luchtvochtigheid in de kelder zeker ten goede komen. Zonder ventilatie blijft al het condensvocht in de ruimte hangen, waardoor lelijke vocht- en schimmelplekken kunnen ontstaan. Door ook de kelder goed te ventileren komt er voldoende frisse lucht naar binnen én krijgt het condensvocht de kans om naar buiten afgevoerd te worden. Dit zorg ervoor dat de luchtvochtigheid daalt, en uw wooncomfort stijgt.

Extra leefruimte maken? Vergeet niet te isoleren

Wanneer je de kelder inderdaad als extra leefruimte wilt gebruiken, is het belangrijk dat ook de temperatuur aangenaam is. Omdat de kelder vaak omringd is door grondwater is dit doorgaans een koude ruimte, iets dat u wilt voorkomen als u hier wilt slapen, werken of sporten. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om de kelder meteen te (laten) isoleren.

Wist u dat het isoleren van uw kelder ook een positief effect heeft op uw stookkosten?

Isolatie zorgt voor een aangename temperatuur in de kelder. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de kou minder snel uw woonkamer binnendringt! Uw vloer zal minder koud aanvoelen, met als gevolg dat u minder hoeft te stoken. Dit merkt u jaarlijks op uw energierekening!

Gratis offertes

Benieuwd naar de exacte prijzen?

Vergelijk gratis en vrijblijvend meerdere offertes!
Gratis offertes

kelderdichting prijzen

Premie voor kelderdichting?

Er is in Vlaanderen de mogelijkheid om een premie aan te vragen voor vochtbestrijding in de kelder. Zo komt u bijvoorbeeld in aanmerking voor een premie als u ondergrondse muren laat behandelen tegen insijpelend vocht. Niet alle werkzaamheden komen in aanmerking voor een premie. Mijn Verbouwpremie is per 1 oktober 2022 aan te vragen en is een premie van 35% of 50% van uw investering.

Let op: de premie daalt per 2024, vanaf dat jaar is de premie nog maar 25% of 35%, afhankelijk van het inkomen. Wees er dus snel bij!

Besparen op een kelderdichting? Gratis offertes!

Wilt u binnenkort ook uw kelder waterdicht maken? Daar gaat uw woning flink door vooruit. Minder ongedierte en kou en bovendien extra opslag- of leefruimte. Schakel in ieder geval een vakman voor het beste resultaat.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt hierna tot 5 offertes van experts in de regio. Vergelijk op prijs en aanbod en kies de vochtspecialist die het beste bij u past. De offerteaanvraag is bovendien gratis en helemaal vrijblijvend: u zit nergens aan vast!

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen!