Buitenmuur waterdicht maken

Heeft u last van vochtige buitenmuren? Het is van belang om de buitenmuur waterdicht te maken. Hiermee voorkomt u problemen in de toekomst. U voorkomt dat het vocht naar binnen slaat en schade aan de bouwconstructie van uw woning veroorzaakt. Vochtexpert inschakelen om de buitenmuur waterdicht te maken?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt gratis en vrijblijvend offertes van vochtexperts uit uw regio. Op deze pagina leest u meer over waarom buitenmuren waterdicht maken noodzakelijk is, hoe dit wordt gedaan en of u het zelf kunt doen of beter kan uitbesteden aan een vochtexpert.

Waarom de buitenmuren waterdicht maken?

Vochtige buitenmuren brengen risico’s met zich mee. Bij een vochtige gevel kunnen er barsten in de buitenmuur ontstaan. In dit geval wordt het probleem alleen maar groter: vocht krijgt hierdoor de kans om naar binnen te trekken. Vochtige binnenmuren brengen gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals luchtwegklachten en reumatische klachten. Vochtige muren kunnen ernstige schade toebrengen aan de bouwconstructie. Een vochtige gevel zorgt ook voor een onverzorgde uitstraling van uw woning.

Voldoende redenen om uw gevel waterdicht te maken!

Hoe een buitenmuur waterdicht maken?

Een vochtige buitenmuur wordt veroorzaakt door doorslaand- en optrekkend vocht. Het waterdicht maken van de buitenmuur kan op verschillende manieren gedaan worden, afhankelijk van het vochtprobleem. Een vochtexpert kan de juiste diagnose stellen om zo tot een passende oplossing te komen. Ieder vochtprobleem heeft een eigen, specifieke bestrijdingsmethode. Hieronder vindt u meer informatie over vochtproblemen en de oplossingen.

Doorslaand vocht bestrijden

Doorslaand vocht is een oorzaak van een vochtige buitenmuur. Doorslaand vocht is vocht van buitenaf die door de gevel naar binnen trekt. Doorslaand vocht bestrijden kan op vier verschillende manieren: impregneren, nieuwe gevelbekleding, vochtwerende verf en het herstellen van voegen. Laat deze opties uitvoeren door een vochtexpert.

  • Muren impregneren: een vochtige buitenmuur kan veroorzaakt worden door een beschadigde gevel. Bij impregneren brengt de vochtexpert een vloeistof aan die de gevel beschermt tegen vocht. De vloeistof dringt door tot in de poriën van de gevel en vormt zo een beschermlaag over de gehele gevel. Erg handig met het wisselende Belgische klimaat! Deze optie is ook geschikt als u geen last heeft van vochtige buitenmuren, als preventie.
  • Nieuwe gevelbekleding: bij doorslaand vocht kan ook waterdichte gevelbekleding worden aangebracht. Er is keuze uit veel mogelijkheden: steenstrips, crepi of kalei. Bij deze optie moet u ook nadenken over extra isolatie. Het is een duurzame oplossing die meerwaarde voor de woning creëert. Samen met een vochtspecialist kunt u deze optie bespreken.
  • Vochtwerende verf: vochtwerende verf is een bestrijdingsmethode bij doorslaand vocht. Het kan op zowel binnenmuren als op de gevel worden aangebracht. U kunt hiermee de buitenmuur waterafstotend maken. Echter is het geen oplossing voor het bestaande vochtprobleem, maar een preventiemaatregel. Bij doorslaand vocht kan waterafstotende verf wel ondersteunen. Het beschermt de buitenmuur tegen weersinvloeden en voorkomt dat het vocht naar binnen doorslaat.
  • Voegen herstellen: doorslaand vocht kan veroorzaakt worden door beschadigd voegwerk. Het is van belang dat voegwerk wordt hersteld. Door beschadigd voegwerk krijgt regen de kans om door de voegen naar binnen te trekken. De voegen worden eerst uitgeslepen en vervolgens opnieuw gevuld.

Let op: in Vlaanderen heeft u een vergunning nodig heeft als het uitzicht van uw voorgevel veranderd, bijvoorbeeld bij nieuwe gevelbekleding en het gebruik van vochtwerende verf. Voor werken aan de zijgevel of achtergevel heeft u geen vergunning nodig. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw gemeente.

Gratis offertes vergelijken

Vochtspecialist inschakelen voor het waterdicht maken van de gevel?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes vergelijken

Bestrijden optrekkend vocht: onderkappen of injecteren

Heeft u een vochtige buitenmuur door optrekkend vocht? Dan zijn er twee opties die uw buitenmuur waterdicht kan maken. Opstijgend vocht is grondvocht wat in de gevel trekt. Een vochtspecialist kijkt samen met u naar de beste optie en voert dit uit. Beide opties zijn niet geschikt om zelf te doen.

  • Onderkappen: hierbij wordt er een horizontale vochtkering geplaatst. Dit is een goede optie als er geen effectieve waterkering aanwezig is of als deze beschadigd is. De werkwijze bij buitenmuur waterdicht maken onder maaiveld is als volgt: door de vochtexpert wordt er een gleuf in de stenen muur gezaagd, net boven de vloerplas. Hier wordt een vochtscherm in geplaatst. Deze is gemaakt van vochtwerend materiaal. Vervolgens wordt de muur opgevuld met een laag cementmortel. Muren onderkappen is een effectieve, duurzame oplossing tegen opstijgend vocht.
  • Injecteren: in sommige gevallen laat de structuur van de woning het niet toe om de muur te onderkappen. Dan is buitenmuur injecteren een optie. U kunt hier natuurlijk ook bewust voor kiezen. Bij muren injecteren worden er op 30 centimeter hoogte gaten in de muur geboord. Vervolgens wordt de buitenmuur geïnjecteerd met een vochtwerend middel. De vloeistof zet uit en vorm zo automatisch eeen waterkering. Vervolgens wordt de muur netjes afgewerkt door de vakman.

Zelf buitenmuur waterdicht maken of uitbesteden?

Bij het aanpakken van vochtige buitenmuren is een juiste diagnose van belang. Een vochtexpert kan de juiste diagnose stellen. Als het onderliggende vochtprobleem niet juist wordt behandeld, heeft het bestrijden geen effect. Nadat de diagnose is gesteld, kan de vochtspecialist samen met u een passende oplossing zoeken. Het is niet verstandig om deze bestrijdingsmethodes zelf uit te voeren. Deze vochtbestrijdingsmaatregelen zijn complex, ze vereisen kennis en zijn arbeidsintensief. Laat deze werkzaamheden uitvoeren door een professional.

Kiest u er toch voor om het zelf te doen, houdt er dan rekening mee dat het stellen van de juiste diagnose erg lastig is. Ook zijn de werkzaamheden complex en vereisen ze kennis en ervaring.

buitenmuur waterdicht maken vakman

Buitenmuur waterdicht laten maken? Bespaar op de kosten!

Wilt u uw buitenmuur waterdicht laten maken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 40% op een vochtexpert uit uw regio! Zo kiest u altijd de beste prijs en bent u ervan verzekerd dat uw gevel in de toekomst droog blijft!

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan!