Vocht in de kelder, is dat erg?

Heeft u last van vocht in de kelder? En u vraag uzelf af, of dit kwaad kan? Jazeker! Vocht in de kelder brengt niet alleen risico’s met zich meer voor de spullen die u in de kelder bewaart. Het kan ook leiden tot schimmelvorming, wat nadelige effecten heeft op uw gezondheid. En naarmate het vochtprobleem groter wordt, kan het ook leiden tot vochtproblemen elders in uw woning. Het is dus aan te raden om goed te kijken naar de oorzaak van het vocht. En vervolgens een goede oplossing te vinden. En wacht u daar vooral niet al te lang mee.

Wat is de oorzaak van het vocht?

Vocht in de kelder kan diverse oorzaken hebben. Van een slechte afvoer tot scheuren in vloeren of muren, vochtproblemen kunnen overal vandaan komen. En als vocht te lang opgehoopt blijft, dan kan het de materialen van uw woning aantasten. Resulterend in vochtplekken in vloeren, muren of plafonds. En dat kan weer verder ontwikkelen tot schimmelplekken of andere bacteriën aantrekken. Met alle gevolgen vandien.

Gratis offertes

De vochtproblemen direct oplossen?

Vraag vrijblijvend offertes aan bij vochtbestrijders bij u uit de buurt!
Gratis offertes

Oorzaak 1: Lekkage

Een veel voorkomende oorzaak van vocht in de kelder is lekkage. Kelderlekkage heeft vaak te maken met een stijgend grondwaterpeil en komt vanuit de grond. Een verouderde constructie van uw woning, of zelfs wortelgroei, kan resulteren in kieren, scheuren of gaten, waardoor vocht zijn weg naar binnen vindt. Er kan natuurlijk ook iets mis zijn met het leidingenwerk, of zelfs de riolering. Probeer dan ook goed te achterhalen waar het vocht vandaan komt en wat de echte oorzaak is.

Oorzaak 2: Regen of grondwater

Het kan ook zijn dat regen of grondwater uw kelder binnensijpelt. Vaak zijn de naden van een kelder niet compleet waterdicht (meer), waardoor ruimte ontstaat voor vochtophoping. Ook het veranderende klimaat en de daarmee toenemende hoeveelheid regen kan het grondwaterpeil structureel verhogen, waar uw woning niet tegen bestand is. Of een scheurtje in de buitenmuur leidt het water langzaam maar zeker uw kelder in. Een vochtprobleem kan overal vandaan komen. Maar zodra de oorzaak bekend is, kunt u bepalen wat de beste oplossing is.

Oplossing

Vochtproblemen kunnen grote impact hebben op de structuur van uw woning. Maar brengen ook de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. U bent dus gebaat bij een snelle oplossing van het probleem. De oorzaak is bekend, dus u kunt aan de slag richting een oplossing. Als u een beetje handig bent, kunt u sommige zaken wellicht zelf oppakken. Maar u kunt ook een ervaren expert inschakelen, die op korte termijn, en met garantie, uw vochtproblemen voor u oplost. Meer informatie over vochtproblemen.

Check de video voor uitleg over een vochtige kelder!

Oplossing 1: Lekkage oplossen

U heeft de oorzaak van het vocht in uw kelder gevonden: lekkage. Zodra u de exacte plek van de lekkage heeft ontdekt, kunt u dit wellicht relatief eenvoudig zelf oplossen. Lekkage van een leiding is te repareren of u kunt de leiding (laten) vervangen. Is de lekkage afkomstig vanuit naden, kieren of scheuren? Dan is kelderafdichting wellicht de beste oplossing. Hierbij worden de muren en de vloer van uw kelder waterdicht gemaakt met een speciale cementlaag. Een bijkomend voordeel is dat daarmee meteen de lelijke vochtplekken en afbladderende verflaag verleden tijd zijn.

Oplossing 2: Regen of grondwater voorkomen

Om een te veel aan regen- of grondwater structureel te voorkomen, is drainage de beste oplossing. Hierbij wordt het vocht continu op een efficiënte manier afgevoerd. Er worden extra afvoerpijpen, leidingen en zelfs pompen geplaatst op de plekken waar het water voor de meeste problemen zorgt. Het water wordt dan vanzelf afgevoerd, zodat het zich niet kan ophopen en door de naden en kieren naar binnen gaat sijpelen. Mochten er veel plekken zijn met scheuren, kieren en naden waardoor water naar binnen komt, dan is ook in dit geval kelderafdichting een goede oplossing.

vochtige-kelder

Zorg voor een snelle oplossing!

Zoals gezegd, vochtproblemen in de kelder dient u niet te onderschatten. Zorg daarom altijd voor een snelle oplossing. Hoe langer de schimmels hun gang kunnen gaan, hoe meer schade ze kunnen berokkenen aan de constructie van uw woning en ook aan uw gezondheid. En hou ook steeds rekening met het feit dat goede ventilatie cruciaal is bij het voorkomen van vochtproblemen. Goede ventilatie zorgt ervoor dat er telkens schone lucht uw kelder binnenkomt, en helpt bij het afvoeren van vocht. Geef schimmels geen kans, los uw vochtproblemen snel op en blijf zorgen voor goede ventilatie.

Vraag nu gratis en zonder verplichting offertes aan!