Hoe pak ik schimmelproblemen aan?

Heeft u last van schimmelproblemen in uw woning? Dan is dit gevaarlijk voor uw gezondheid. En natuurlijk ook niet goed voor uw woning. Schimmelproblemen hebben namelijk altijd te maken met te veel vocht in huis. Het is dan heel belangrijk om de precieze oorzaak te achterhalen, zodat u het probleem bij de bron kunt aanpakken. Soms is het schimmelprobleem eenvoudig op te lossen door bijvoorbeeld de schimmel te verwijderen en de ventilatie in uw badkamer te verbeteren. Maar schimmelplekken in uw muur kunnen ook duiden op grotere problemen als lekkages.

Wat is schimmel precies?

Schimmels zijn overal aanwezig, in de natuur, maar ook in uw woning. Zolang er niet te veel warme, vochtige plekken zijn, kunnen de schimmels niet veel kwaad. Maar ze gedijen zeer goed in warme, vochtige ruimtes. Dan ontwikkelen ze zich tot schadelijke organismen, herkenbaar aan de zwarte plekken in voegen, kitranden of zelfs op muren, plafonds of vloeren. Ze beschadigen dan het materiaal waar ze op zitten, maar zijn ook nog eens schadelijk voor uw gezondheid. Het inademen van schimmels heeft nadelige gevolgen voor uw luchtwegen en kan tot infecties leiden.

Gratis en vrijblijvend offertes

Last van schimmel in huis?

Vraag gratis en vrijblijvend diverse offertes aan!
Gratis en vrijblijvend offertes

Wat is de oorzaak van de schimmel?

De oorzaak van schimmel is altijd terug te leiden tot een vochtprobleem. Schimmels gedijen in een warme, vochtige voedingsbodem. Een badkamer is de plek bij uitstek waar schimmels zich thuis voelen. Het is hier heerlijk warm en vochtig, en het vocht blijft ook vaak lange periodes aanwezig; lang nadat u gedoucht heeft, blijft er een hoge luchtvochtigheid in de badkamer. Maar ook problemen in bijvoorbeeld uw gevel of lekkage in uw leidingen kunnen uw huis kwetsbaar maken voor vocht en dus ook schimmel. Langdurig aanwezig vocht, zeker in combinatie met warmte, is heerlijk voor schimmels.

Hoe verwijder ik de schimmel zelf?

Gelukkig kunt u vaak zelf schimmel verwijderen met middeltjes die u vaak al in huis heeft. Bijvoorbeeld een mengsel met soda of met bleek. Hou dan rekening met de nodige veiligheidsmaatregelen en volg het stappenplan hieronder om op een goede manier de schimmel te verwijderen. Ook zijn er verschillende middelen te koop die specifiek zijn ontwikkeld voor het verwijderen van schimmel. Het hangt natuurlijk af van de aard van het schimmelprobleem, en de onderliggende oorzaak, hoe u hier het best mee om kunt gaan.

Schimmels verwijderen? Zo gaat het!

Veiligheidsmaatregelen

Zorg altijd voor de juiste bescherming bij het verwijderen van schimmel: draag rubber handschoenen en een mondkapje. Voorkom direct contact van de schimmels met uw huid. En let er op dat u niet gaat borstelen met een droge borstel. Dan borstelt u de deeltjes los en verspreiden ze zich door de lucht. De kans dat u ze dan alsnog inademt, is groot. Vandaar dat de voorgestelde mengsels allemaal op waterbasis zijn. Met voldoende vocht voorkomt u dat de schimmels de lucht in gaan. U kunt dan op een veilige manier het schimmelprobleem aanpakken, zonder nog meer risico te lopen met uw gezondheid.

Stap voor stap schimmel verwijderen

U kunt met dit stappenplan op een veilige manier schimmel verwijderen. Zorg eerst voor voldoende bescherming voor uw handen; trek rubber handschoenen aan of trek een plastic zak of vuilniszak over uw handen en bind deze vast met een elastiekje. Vervolgens kiest u één van onderstaande mengsels om mee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld een oplossing van soda in heet water (zes gram soda per liter water). Giet of wrijf dit over mengsel over de schimmelplekken, even naspoelen en klaar.

Of een mix van bleekmiddel en water (één deel bleekmiddel met drie delen water). Dep dit mengsel met een spons op de schimmelplekken, even laten opdrogen en klaar. Indien nodig kunt u deze behandeling herhalen. Ook zijn er schimmelverwijderingmiddelen verkrijgbaar in de diverse supermarkten of bouwmarkten, lees dan altijd goed de instructies voor gebruik.

schimmel-plafond

Schimmel in de toekomst voorkomen

Goed ventileren is vaak al een belangrijke stap op schimmel in de toekomst te voorkomen. Na het douchen een raam en deur openen, de kachel niet te lang aan laten staan, kan al heel veel helpen. En niet alleen in de badkamer, in elke ruimte is goede ventilatie cruciaal. Zet regelmatig een raam open, open de ventilatieroosters, maar maak deze rooster ook met regelmaat schoon. U zou een hygrometer kunnen aanschaffen, als u vreest voor een langdurig vochtprobleem. Hiermee kunt u de luchtvochtigheid in een ruimte meten. Als deze langdurig boven de 60% aangeeft, heeft u wellicht een groter probleem en is nader onderzoek aan te raden. Een luchtontvochtiger kan dan een oplossing zijn.

Vraag nu gratis en zonder verplichting offertes aan!