Vocht in huis

Vocht in huis is één van de vervelendste dingen die u kunt tegenkomen. Naast dat vocht schade aan uw woonhuis veroorzaakt, is vocht ook schadelijk voor uw eigen gezondheid. Tijd om actie te ondernemen! Maar weet u eigenlijk weinig tot niks af van dit probleem? Dan helpt deze pagina u verder. Direct offertes ontvangen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

U ontvangt dan gratis en vrijblijvend maximaal 5 offertes van vochtspecialisten uit uw regio. Vergelijk deze offertes en bespaar tot wel 40%! Op deze pagina vindt u informatie over het herkennen van vocht in huis, de soorten vochtproblemen, wat vocht met uw gezondheid doet en de verschillende manieren van het bestrijden van vocht in huis. Onderaan de pagina vindt u een overzicht van de kosten en meer informatie over het ontvangen van premies.

Vocht in huis herkennen; de soorten vochtproblemen

In uw woning kunt u last hebben van verschillende soorten vochtproblemen. Het kan soms lastig zijn om deze vochtproblemen te herkennen en onderscheiden. Onderstaand worden de soorten vochtproblemen beschreven en hoe u vocht in huis kunt herkennen. Dit is van belang omdat voor ieder vochtprobleem een eigen oplossing is.

vocht in huis herkennen

Opstijgend vocht

Er is sprake van opstijgend vocht als het zich bevindt op de muur, op maximaal 120 cm hoogte vanaf de grond. De muur absorbeert grondvocht, afkomstig uit de kelder of kruipruimte van uw huis. Opstijgend vocht komt voornamelijk voor bij oudere huizen en huizen zonder spouwmuur. Opstijgend vocht herkent u aan: beschadigingen aan de voegen, het loskomen van het behang en bepleistering, schimmel en witte zouten.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht zijn vochtplekken in de muur, zowel aan de buiten- als binnenkant. In tegenstelling tot opstijgend vocht, zitten de vochtplekken hoger op de muur. U kunt doorslaand vocht herkennen aan een vochtige muur, gescheurd metselwerk, zwarte vegen en mos. Aan de binnenmuur kunt u doorslaand vocht herkennen aan afbladderende verf, behang wat loslaat, het ontstaan van schimmel en afgebrokkeld stucwerk.

Condensatievocht

Condensatievocht ontstaat in iedere woning door koken, douchen, wassen en leven en wordt daarom ook wel woonvocht genoemd. Als het huis niet voldoende wordt geventileerd, stijgt de luchtvochtigheid. Het vocht zal neerdalen op koele oppervlakten zoals muren en ramen. Condens is herkenbaar aan vochtige ramen en spiegels, vochtplekken in de muur, schimmel en uw huis ruikt muf. De beste manier om condensatievocht te bestrijden is het ventileren van uw woning, door ramen en deuren regelmatig open te zetten.

Bouwvocht

Bouwvocht komt voor in nieuwbouwhuizen. Voor de bouw van een huis worden grote hoeveelheden water gebruikt, voor onder andere beton, cement en voegen in de muren. Het kan tot 18 maanden duren voordat bouwvocht is verdampt en uw huis uitgedroogd is. Bouwvocht kunt u herkennen aan condens op de ramen. Als het huis te weinig wordt geventileerd, kan dit leiden tot schimmel, loskomend pleisterwerk en een muffe geur. De beste oplossing is het ventileren van de woning door regelmatig ramen en deuren op te zetten. Wilt u het drogen van uw woning versnellen? Dan kunt u een bouwdroger huren.

Vocht in huis door een lekkage

Tot slot kunnen vochtproblemen in uw huis ontstaan door lekkage. Lekkage kan ontstaan aan waterleidingen, cv-leidingen en afvoerleidingen op iedere plek van uw huis. Lekkage blijft een lange tijd onzichtbaar omdat de leidingen meestal in de muur zitten en er weinig water lekt. De gevolgen zijn daardoor pas maanden of jaren later zichtbaar. Lekkage kunt u herkennen aan schimmelplekken, een muffe geur en loskomend behang en schilderwerk. Met vochtdetectie kan de plek van lekkage worden opgespoord en hersteld.

In deze video ziet u hoe u vocht in huis herkent!

Wat doet vocht in huis met uw gezondheid?

Alle soorten vochtproblemen hebben nadelige gevolgen voor uw gezondheid. Een te hoge luchtvochtigheid heeft een negatieve invloed op luchtwegen en gewrichten. Een specialist kan het vocht in huis meten met een vochtmeter. Bij mensen met astma of reuma, verergeren de klachten in een vochtige woning. De schimmels die ontstaan zijn schadelijk voor uw gezondheid en kunnen ontstekingen in de longblaasjes of luchtwegen veroorzaken net als ontstekingen in de neusbijholte en voorhoofdholte. Daarnaast trekken schimmelplekken allerlei ongedierte aan, zoals zilvervisjes die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Het is voor uw eigen gezondheid van belang dat vochtproblemen in huis zo snel mogelijk opgelost worden.

Gratis offertes vergelijken

Wilt u besparen op vochtbestrijding in huis?

Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan!
Gratis offertes vergelijken

Hoe vocht in huis oplossen?

Heeft u vochtproblemen in huis? Het is van belang vocht in huis te bestrijden. Voor uw eigen gezondheid, maar ook voor de staat van uw woning. Het is van belang dit zo professioneel mogelijk aan te pakken, zodat het probleem verholpen kan worden. Er is voor ieder vochtprobleem een specifieke oplossing. U kunt er bij opstijgend vocht voor kiezen om de muren te injecteren of onderkappen. Benieuwd hoe u vocht in huis kunt oplossen? Lees dan verder.

Muren injecteren

Bij opstijgend vocht kunt u ervoor kiezen om uw binnen- en/of buitenmuur te injecteren. Bij het injecteren van muren wordt er een vochtwerende vloeistof in de muren aangebracht. Dit gebeurt door middel van kleine boorgaatjes in de muur. Voordelen hiervan zijn dat het een goed resultaat oplevert, het snel uitgevoerd kan worden en weinig overlast.
Ter voorbereiding bepaald de vakman waar in de muur de gaten worden geboord. Vervolgens worden er kleine gaatjes in de muur geboord waarna de muren worden geïnjecteerd. Tot slot werkt de vakman de muur netjes af.

Muren onderkappen

Naast muren injecteren kunt u bij opstijgend vocht ook kiezen voor muren onderkappen. Bij muren onderkappen, ook wel onderzagen genoemd, wordt er een horizontale vochtkering geplaatst. De horizontale vochtkering is gemaakt van vochtwerend materiaal. Het is belangrijk om deze klus uit te besteden aan een vakman, omdat de stabiliteit van uw woning grotendeels wordt gegarandeerd door de muren. Bij muren onderkappen wordt eerst een deel van de muur verwijderd. Daarna wordt de vochtwerende laag aangebracht, wordt de muur weer netjes opgevuld.

vocht in huis oplossen

Gevel impregneren

Heeft u last van doorslaand vocht? Dan is de gevel impregneren de oplossing. Bij het impregneren van de gevel wordt op de gevel een water- en vuilafstotende vloeistof aangebracht. Deze vloeistof wordt ook in de poriën van de gevel gespoten. Zo wordt de gevel beschermd tegen invloeden die het klimaat met zich mee brengt. Als u ervoor kiest om de gevel te impregneren, zal de vakman uw gevel grondig inspecteren. Op basis hiervan wordt het meest geschikte impregneermiddel gekozen. Vervolgens wordt de gevel grondig gereinigd en worden eventuele beschadigingen hersteld. Tot slot wordt het impregneer middel aangebracht.

Vochtige muren isoleren

Bij vochtproblemen in de muren kunt u ervoor kiezen om uw woning te laten isoleren. Isoleren kan een oplossing bieden bij opstijgend vocht en condensatievocht. Het is belangrijk om te weten waar het vocht in de muur precies vandaan komt. Zowel de spouwmuur als de binnenmuur kan geïsoleerd worden. Bij een spouwmuurisolatie wordt er vochtwerend materiaal via kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur naar de spouw geïnjecteerd. Als een spouwmuurisolatie niet mogelijk is, kan de binnen muur geïsoleerd worden.

Wat kost het bestrijden van vocht in huis?

Voor de verschillende vochtproblemen zoals opstijgend vocht, doorslaand vocht, condensatievocht en bouwvocht zijn verschillende vochtbestrijdingsmethodes. Maar wat kosten deze? In onderstaand overzicht vindt u de kosten van de bovengenoemde oplossingen:

Kelderbekuiping prijs

Vochtbestrijdingsmethode Geschikt voor Gemiddelde prijs
Injecteren Opstijgend vocht Vanaf €100,- per lopende meter
Onderkappen Opstijgend vocht €100,- tot €150,- per lopende meter
Impregneren Doorslaand vocht €8,- tot 12,- per m²
Ventilatie Condens vocht €40,- tot €1.500,-

Klik hier voor meer informatie over de prijzen van vochtbestrijding. Bent u van plan om de vochtproblemen in uw woning dit jaar aan te pakken? Wist u dat er verschillende premies mogelijk zijn die gelden voor vochtbestrijding? Voor meer informatie over premies: Premie Vochtbestrijding 2020.

vocht in huis bestrijden

Vocht in uw huis verminderen? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u na het lezen van deze tekst het vocht in uw huis zo snel mogelijk aanpakken? Bij ons kunt u gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en vergelijken. Zo bespaart u op kosten en vind u de vochtspecialist die bij u past!

Vraag nu gratis en zonder verplichting offertes aan!