Uw gevel na gevelreiniging weer als nieuw – zandstralen

Moet er een buitenmuur diepgaand gereinigd worden of heeft u last van een vuile gevel? Dan is het zandstralen van uw gevel zeker een optie om te overwegen en een goede manier om de gevel te laten reinigen. Dit is echter wel een redelijk agressieve reinigingstechniek die dan ook niet geschikt is voor elke ondergrond. Daarom is er ook een minder agressieve manier namelijk door middel van nevelstralen. De gevel van uw woning wordt immers in de loop der jaren aan verschillende weersinvloeden blootgesteld. Denk hierbij aan stof, vorst, zure regen, planten maar ook andere luchtvervuiling belasten het metselwerk. Met het zandstralen van de gevel wordt nieuwe vervuiling voorkomen en het zorgt daarnaast ook voor een frisse uitstraling van uw woning.

Wat is zandstralen precies?

Een gevel zandstralen wordt meestal gedaan bij zeer zware vervuiling. Dit kan bijvoorbeeld om graffiti te verwijderen of hele ernstige roetaanslag dat je er niet zomaar af krijgt. Het zandstralen is een soort techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een straalmiddel dat gemengd wordt met water en dan onder grote druk op de ondergrond gespoten wordt zodat deze gereinigd kan worden. In feit is dus de term zandstralen niet helemaal correct omdat er geen zand bij wordt gebruikt. Tijdens het zandstralen wordt je gevel schoon gespoten door de korrels die door het straalmiddel gemengd zijn. Twee veelgebruikte straalmiddelen zijn olivinezand en grit. Olivinezand is een mineraalzandsoort en bevat geen ijzer en silica waardoor dit beter is voor het milieu.

Filmpje: zo gaat zandstralen in zijn werk:

Aandachtspunten bij zandstralen

Wanneer je de gevel gaat reinigen door te zandstralen is het belangrijk om op een aantal punten te letten. Namelijk de vorm, de grootte en de hardheid van de gebruikte korrels. Ook moet rekening gehouden worden met de toegepaste druk en de afstand tussen de gevel en het reinigingsapparaat voor het uiteindelijke eindresultaat. Daarom kun je zandstralen beter niet zelf doen maar een vakkundig iemand inschakelen om de klus te laten uitvoeren. Deze zijn in het bezit van het correcte materiaal, opleiding en kleding dat nodig is om het zandstralen van uw buitenmuur tot een goed eindresultaat te brengen. Daarnaast is er het risico om het een agressieve manier van reinigen is dat de gevel beschadigd kan raken.

Kosten van zandstralen

Zoals aangegeven is zandstralen een agressieve vorm van het reinigen van uw gevel. Echter is het wel een ontzettend effectieve methode om de hardnekkige vervuiling van de gevel te krijgen. Door deze methode bent u ervan verzekerd dat alle hardnekkige vervuiling weg zal zijn van de woning. De kosten voor gevelreiniging door middel van zandstralen zijn er diverse factoren van invloed op de prijs. Zo zullen voor de berekening van de kosten de volgende factoren invloed hebben de totale oppervlakte die gereinigd moet worden, de bereikbaarheid, hoe hardnekkig het vuil is, de soort vervuiling en de ondergrond. Gemiddeld bedragen de kosten voor het reinigen van de gevel tussen de € 10,- en € 16,- per m2. Meer informatie over gevelrenovatie en -reiniging.

Nevelstralen als milder alternatief

Doordat zandstralen nogal een agressieve methode is om te reinigen is er ook een mildere variant en alternatief mogelijk. Dit wordt ook wel nevelstralen genoemd en hierbij wordt gebruik gemaakt van een lagere druk waardoor de kans minder groot is om de buitenmuren te beschadigen. Bij deze manier van stralen kan het straalmiddel tevens expliciet worden afgestemd aan de ondergrond. Hierdoor kan er erg zorgvuldig worden gewerkt. Daarnaast is er voor de buitenmuren ook weinig tot geen waterbelasting. Nagenoeg ieder gevelmateriaal kan met nevelstralen gereinigd worden. Zoals natuursteen, beton, pleisterwerk, kunststof, hout en bakstenen. Enkel egale oppervlakken zijn lastiger om te reinigen. Doordat er bij deze methode nauwkeuriger te werk wordt gegaan is de techniek wel duurder dan zandstralen.

Filmpje Nevelstralen gevel

In dit filmpje ziet u de vakmannen in actie.

Nabehandeling door te impregneren

Nadat de gevelreiniging werkzaamheden zijn uitgevoerd kunt u ervoor kiezen om de gevel extra te beschermen. Dit kan door de gevel te laten impregneren. Hierbij wordt een beschermlaag aangebracht op de gevel. Wanneer u de gevel impregneert zullen verschillende soorten vuil en mossen zich minder makkelijk hechten. Door het impregneren heeft u dus langer plezier van een schone en beschermde gevel. Ook zorgt het impregneermiddel dat de buitenmuur beschermd is tegen vocht. Het is daarom ook zeker aan te raden om na het reinigen van de gevel deze te laten behandelen met een impregneermiddel zodat deze voorzien is van een lange bescherming voor verschillende invloeden.