Het plafond schilderen of spuiten?

De plafonds of wanden in de woning wilt u opnieuw laten schilderen? Neem dan eens het spuiten van latexverf in overweging in plaats van het ouderwetse schilderen. Latex spuiten gaat tegenwoordig namelijk veel sneller. Dit kan zelfs wel tot drie keer sneller zijn als schilderen met een roller of kwast. Bovendien is het niet alleen een snelle manier om verf aan te brengen maar ook om dit op een streeploze manier te doen. Dat komt doordat u geen last heeft van de aanzet van de rol. Hierdoor zijn er verschillende manieren om verf aan te brengen op de plafonds en/of wanden. Lees alles over hoe u het plafond of de muur naar tevredenheid en met een goed eindresultaat kunt behandelen.

Voor- en nadelen van schilderen

Door de muren van uw woning te verven krijgt het gehele interieur een nieuwe en frisse uitstraling. Het verven van wanden en een plafond is geen gemakkelijk klus. Het is daarom dan ook aan te raden om dit te laten uitvoeren door een ervaren vakman zoals een schilder. Zo bent u ervan verzekerd dat de correcte materialen gebruikt worden. Het schilderen wordt eigenlijk altijd gedaan met een verfroller. Een voordeel hiervan is dat er nauwkeurig gewerkt kan worden echter kost dit anders dan met het spuiten veel meer tijd. Doordat het schilderen meer tijd kost is hiervan de prijs per m2 ook hoger. Ook is een nadeel van schilderen dat je de kans loopt om de aanzet, banen en structuur van de roller te blijven zien.

Filmpje: Het plafond zelf schilderen

Voor- en nadelen van latex spuiten

Het is mogelijk om latex op veel verschillende ondergronden te spuiten. Zo kan dit gespoten worden op behang, spachtelputz, stenen, gipsplaten of stucwerk. Bij het spuiten blijft geen structuur zichtbaar waardoor het eindresultaat altijd strak en glad is. Daarnaast is het een groot voordeel van spuiten dat dit snel kan worden aangebracht. Doordat de verf gelijkmatig wordt verdeeld zijn er geen kleurverschillen en ook geen banen zichtbaar. Dit kan namelijk bij het schilderen wel het geval zijn. Ook wordt er minder verf verbruikt dus daarom is het goedkoper en de andere reden is omdat het ook sneller is. Echter heeft het latex spuiten ook wat nadelen. Vanwege de nevel die tijdens het spuiten vrijkomt moeten er goede voorbereidingen worden getroffen zoals alles afplakken anders zitten er ook dingen onder de verf waarbij het niet moest.

Video latex spuiten met een spuitmachine

Aandachtspunten bij plafond spuiten

Ook is het belangrijk om te weten dat plafonds met een structuur kunnen niet worden afgeplakt dus deze zullen dan mee gespoten moeten worden ook als u alleen de wanden wilde laten spuiten. Tevens als er latex wordt gespoten op een ondergrond die niet strak is zal de structuur hiervan zeer zichtbaar zijn. Het is eventueel ook mogelijk om het latex spuiten zelf te doen maar dan is het hierbij wel belangrijk dat dit goed gebeurd en dat er gebruikt wordt gemaakt van een spuit. De aanschaf van een spuit is zeer prijzig en de goedkopere varianten bieden meestal niet de kwaliteit die u wilt hebben. Het is daarnaast niet alleen belangrijk om de dingen af te plakken die niet gespoten hoeven te worden. Maar het is ook erg belangrijk om jezelf te beschermen tegen de nevel met bijvoorbeeld een overall en stofmasker.

Offertes aanvragen

Vergelijk gratis offertes

Vraag vrijblijvend offertes aan bij meerdere schilders bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen

Kosten van spuiten

De kosten van het latex spuiten zijn afhankelijk van verschillende onderdelen en keuzes. Zo hangt het bijvoorbeeld af van de structuur die is aangebracht op de plafonds of muren. Als deze structuur hebben zal er meer verf verbruikt worden dan op een glad plafond of muur. Ook is het gebonden aan de kleuren die zijn gekozen. En met meerdere kleuren zal de prijs per m2 hoger worden. Dit komt doordat de ruimte iedere keer overnieuw afgeplakt zal moeten worden. Want met spuiten komt nevel vrij en dan is er een risico dat de verf alsnog op eerder gespoten oppervlakken neerkomt. De volgende prijzen zijn gebaseerd op gebruik van een standaard kleur en dan liggen de prijzen ongeveer tussen de €6,- en €14,- per m2. Hier zit de verf en alle dingen die afgeplakt moeten worden en 2 keer spuiten voor een perfect dekkende laag allemaal bij in. Over het algemeen liggen de prijzen van latex spuiten dus veel lager dan dit te doen door schilderen.