Kelderdrainage

Heeft u last van een vochtprobleem in de kelder? En weet u niet welke methode van vochtbestrijding bij u het beste toegepast kan worden? Door u zelf goed te informeren over de verschillende methodes, wordt het allemaal een stuk eenvoudiger. Last van vocht in de kelder?

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina vindt u alle informatie over de diverse methodes om uw kelder waterdicht te maken. U kunt hier onder andere vinden waarom u voor kelderdrainage moet kiezen, welke soorten kelderdrainage er zijn en wat de prijs ervan is. Door geheel gratis en vrijblijvend offertes te vergelijken bespaart u ook nog eens op de kosten!

kelderbekuiping

Wat is kelderdrainage?

Kelderdrainage is een methode om uw kelder waterdicht te maken. Wanneer het vocht in grote hoeveelheden aanwezig is, wordt het gebruik gemaakt van kelderdrainage. De druk is dan te hoog, dat bekuiping alleen niet voldoende is om het indringende grondwater tegen te gaan.

Een drainage kan op drie plaatsen geplaatst worden, namelijk: in de vloer, in de wand en in de aansluiting tussen vloer en wand. Het bevat een systeem van kanalen of geulen waarin het grondwater zich in kan verzamelen. Hier zit een pomp aan verbonden, dat vervolgens het water het riool inpompt.

Vakman inschakelen voor kelderdrainage? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een vakman bij u uit de buurt!

Waarom uw kelder waterdicht maken?

Een kelder kunt u gebruiken voor het opbergen van spullen, maar door het vocht zal dit niet gaan. Kartonnen dozen wordt nat, elektrische apparaten gaan kapot en ijzer gaat roesten.

Niet alleen voor u zelf is het handig om de kelder dicht te maken, maar ook de woning zal gaan stijgen in waarde.

Hieronder een video over kelderbekuiping!

Hoe kelder waterdicht maken?

De kelder kan waterdicht gemaakt worden langs de buitenkant en langs de binnenkant. De kelder langs de binnenkant waterdicht maken wordt het vaakst gebruikt. Dit komt omdat bestaande kelders niet altijd de mogelijkheden bieden om het via de buitenkant toe te passen.

Kelder waterdicht maken langs binnen

Heeft u bestaande kelder? Dan is het waterdicht maken van de kelder langs binnen de beste oplossing. Zo hoeft de kelder niet open gebroken te worden en scheelt het u een hoop geld.

De mogelijkheden zijn:

  • Kelderbekuiping: de vloer en alle wanden worden besmeerd met een waterdichte pasta.
  • Kelderdrainage: er wordt een noppenmembraan met kanaaltjes op de keldervloer en/of- wanden geplaatst. Hierbij loopt het water via de kanaaltjes naar een verzamelplaats.
  • Injecteren: er worden gaten geboord en hier wordt een vochtwerend middel ingespoten. Het vochtwerende middel zorgt voor een barrière tegen opstijgend vocht.

Kelder waterdicht maken langs buiten

Door de kelder vanaf de buitenkant waterdicht te maken wordt het grondwater al bij de buitenmuren tegengehouden. De keldermuren worden vrijgehouden van vocht en dit is natuurlijk veel beter voor de staat van de keldermuren. Het waterdicht maken van de kelder langs buiten is wel moeilijker uit te voeren en enkel toepasbaar bij kelders die nieuw aan te bouwen zijn.

Er moeten namelijk cementlagen aangebracht worden en dit is bij een bestaande kelder niet mogelijk. Natuurlijk zijn er manieren om via buiten de kelder waterdicht te maken en dat kan zijn door middel van; kelderbekuiping, kelderdrainage en het injecteren van de muren.

kelderdrainage

Welke soorten kelderdrainage zijn er?

Bij de methode drainage wordt het vocht niet tegengehouden, maar opgevangen in een drainagesysteem. Er zijn diverse soorten drainage, afhankelijk van de plaats wordt gekozen welke soort er toegepast gaat worden.

De drie soorten zijn: wanddrainage, vloerdrainage en randdrainage. Hieronder zijn de drie soorten van drainage verder uitgelegd.

Een vochtspecialist adviseert u graag over welk type drainage het meest geschikt is in uw situatie. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar op de kosten van kelderdrainage!

Randdrainage

Wanneer het vocht niet op de vloer zit, maar meer in de naden tussen de wanden en de vloer, dan wordt er randdrainage toegepast. Vaak gaat het hierbij om een betonvloer en een bakstenenmuur. Water kan moeilijk door de betonnen vloer heen en komt dus via de naden aan de zijkant naar boven.

Om het probleem te verhelpen wordt er een goot gemaakt langs de randen. Via deze goot wordt het water naar een verzamelpunt geleid en vervolgens wordt het water met een pomp afgevoerd, zodat de kelder droog blijft.

Vloerdrainage

Vloerdrainage wordt gebruikt als het vocht in de vloer zit en naar boven komt. Vaak komt dit door een te hoge waterdruk. Om het probleem op te lossen, wordt er een stoken noppenmembraan gelegd. Door deze stroken, wordt het water naar een bepaald punt geleid, bijvoorbeeld naar een put. In deze put kan een pomp geplaatst worden, die het water afvoert. Dit systeem kan altijd blijven werken, want er kan een sensor op de pomp worden geplaatst.

Hierdoor kan het water automatisch afgevoerd worden. Ook kan er op het noppenmembraan makkelijk een vloer gelegd worden, die vervolgens netjes droog blijft, omdat het drainagesysteem het water afvoert.

Wanddrainage

Als laatste soort heb je wanddrainage. Wanneer u last heeft van vochtige muren en het niet opgelost kan worden met een bekuiping, dan wordt de methode wanddrainage toegepast. Bij wanddrainage wordt ook net zoals vloerdrainage, noppenmembraan gebruikt.

Het vocht wordt via de wanden naar de vloer geleidt en dus zal ook bij wanddrainage, de vloer voorzien moeten worden van noppenmembraan. ook hier wordt het dan naar een pomp in de grond geleidt. Wanneer dit is gedaan, heeft u geen last meer van natte plekken op de wanden en de vloer.

Gratis offertes vergelijken

Besparen op de kosten van kelderdichting?

Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes en bespaar!
Gratis offertes vergelijken

Kelderdrainage prijs 2024

De prijs van de kelderdrainage hangt af van de methode waar u voor kiest. Een randdrainage is namelijk veel makkelijker dan een wand- of vloerdrainage. U kunt ongeveer voor een drainage van een gemiddelde kelder rekenen op een startprijs van €3.000,-. Deze prijs kan nog wel oplopen tot de €10.000,- of hoger.

Er spelen natuurlijk diverse factoren mee die invloed hebben op de prijs, namelijk; de moeilijkheidsgraad, hoe erg is het vochtprobleem en hoe groot is de kelder.

Wat is het verschil tussen kelderdrainage en kelderbekuiping?

Bij kelderdrainage en kelderbekuiping is het doel de kelder waterdicht maken, alleen de wijze waarop het waterdicht wordt gemaakt verschilt per methode. Bij kelderdichting wordt uw kelder waterdicht gemaakt door meerdere waterafstotende lagen op de muur te plaatsen en bij kelderdrainage wordt het aanwezige water in de kelder continu afgevoerd.

vochtspecilaist vochtproblemen

Vergelijk gratis offertes voor kelderdrainage en bespaar!

Heeft u last van een vochtige kelder en wilt u het vochtprobleem oplossen door een vochtspecialist? Door een offerteformulier in te vullen, vindt u snel en eenvoudig een vochtspecialist bij u uit de buurt. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes om nog eens 30% te besparen op de kosten. Schakel een vakman in en ben verzekerd van een goed resultaat.

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u offertes van vochtbestrijders bij u uit de regio. De aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend: u zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken