Opstijgend vocht

Heeft u last van opstijgend vocht in uw huis, maar weet u eigenlijk helemaal niks af van dit probleem? Deze pagina helpt u verder met het zoeken naar de juiste informatie. Op deze pagina vindt u informatie over de oorzaken van opstijgend vocht, hoe is het te herkennen, hoe kunt u het behandelen en onderaan de pagina vindt u de prijzen voor het laten behandelen van opstijgend vocht.

U wilt toch niet te veel betalen? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes en vind de goedkoopste vochtspecialist bij u uit de buurt!

Oorzaken van opstijgend vocht

 • Afwezigheid van (kelder)bekuiping: bij oudere woningen zijn de wanden in de kelder vaak uit enkel metselwerk gemaakt, oorzaak hiervan is dat de kelder een broedplaats wordt voor vocht.
 • Ontbreken van een waterkering: waterkering is een speciaal noppenfolie dat een overvloed aan vocht afvoert. Oorzaak van geen waterkering is het vocht vasthouden op dezelfde plek.
 • Overbrugging: als het pleisterwerk op de muur tot onder het niveau van de waterkering komt, heeft het vocht alsnog kans om het huis binnen te dringen.
 • Onvoldoende ventilatie: oorzaak van te weinig tot geen ventilatie is het ontstaan van condens.

Hoe herken ik opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is altijd aanwezig aan de onderkant van de muur op zo’n 80 tot 120 cm hoogte boven de grond. U kunt het herkennen door aantal factoren, namelijk door; beschadiging aan de voegen, het loskomen van het behang, loskomend bepleistering, schimmel en ook zijn er witte zouten aanwezig. Vaak bij opstijgend vocht hangen er nare geurtjes bij u in huis. Als u niks aan het opstijgend vocht probleem gaat doen, zal dit gevolgen hebben voor uw gezondheid. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van uw luchtwegen.

Waar komt opstijgend vocht vooral voor?

Opstijgend vocht komt vooral voor bij oudere huizen en dan de woningen met massieve muren en die niet over een spouwmuur beschikken. Opstijgend vocht kan zich bevinden aan de onderkant van binnenmuren en buitenmuren. Natuurlijk kun je het ook vinden in de kelder, hier begint het probleem vaak.

Gratis offertes

Opstijgend vocht behandelen?

Vraag gratis en vrijblijvend diverse offertes aan!
Gratis offertes

Hoe opstijgend vocht behandelen?

Het is belangrijk dat u het opstijgend vochtprobleem laat behandelen. Het behandelen van opstijgend vocht kan door middel van verschillende methodes, namelijk: vochtige muren laten injecteren, de muren gaan onderkappen of een kelderdichting toepassen. Al deze drie methodes zijn hieronder uitgebreid voor u uitgelegd.

Muren injecteren

Bij de muren injecteren worden allereerst ongeveer 50 cm boven de grond gaten aan de binnenkant van de muur gemaakt. Deze gaten zijn ongeveer 10 à 15 cm van elkaar verwijderd. In deze gaten worden buisjes geplaatst waar vervolgens het vochtwerende middel in zal worden gespoten. Dit vochtwerende middel blokkeert binnendringend vocht. Vervolgens worden de gaten netjes gevuld met voegmortel of cement.

Muren onderkappen

Muren onderkappen is eigenlijk het nieuw aanbrengen van een waterkerende laag. Er worden horizontale gleuven gezaagd op ongeveer 2 cm boven de vloerpas. Na het inzagen van deze gleuven, wordt hier de vochtkering (vochtscherm) met nieuw cement in geplaatst. Doordat de woning niet in zijn geheel los kan worden gezaagd, wordt het onderkappen van de muur per meter uitgevoerd. De verschillende materialen van een vochtscherm zijn: roestvrije metalen platen, half stijve vochtschermen, DPC folie of vochtwerende hydraulische mortel.

Muren onderkappen? Zo werkt het!

Kelderdichting toepassen

Bij een kelderdichting worden als eerste losse stenen, scheuren en gaten opgespoord en gerepareerd. Na deze stap kan de kelder daadwerkelijk kunnen worden afgedicht. Voor het afdichten van de kelder zijn een aantal methodes, namelijk:

 • Muren injecteren: deze methode is hierboven verder uitgelegd.
 • Bekuiping: dit is waterdicht cementeren van de keldermuren.
 • Drainage: een drainagesysteem pompt het overtollige water uit de kelder. Dit gaat via drainagebuizen.

Opstijgend vocht zelf behandelen?

Er zijn mensen die het opstijgend vochtprobleem zelf willen behandelen, dat kan! Van alle methodes kunt u zelf één methode daarvan doen. En dat is de methode muren injecteren. Bij het injecteren van de muren worden er eerst gaten genaakt op 50 cm boven de grond. Deze gaten zijn 10 à 15 cm van elkaar verwijderd. In deze gaten worden buisjes geplaatst, waar daarna het vochtwerende middel in gespoten moet worden. Als laatste worden de gaten weer afgedicht met voegmortel of cement. U kan deze methode zelf uitvoeren, maar als u het zelf doet, heeft u niet alle garantie op een goed resultaat. Een vochtweringsbedrijf kan u verzekeren op een goed resultaat en zorgt ervoor dat het vocht niet meer uw huis binnendringt.

Wat kost het oplossen van opstijgend vocht?

Methode van vochtbestrijding Geschikt voor bestrijding van o.a. Gemiddelde prijs*
Injecteren Opstijgend vocht Vanaf €100,- per lopende meter
Onderkappen Opstijgend vocht €100,- tot €150,- per lopende meter
Kelderdichting Opstijgend vocht €4.000,- tot €10.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan van vochtspecialisten.

Waarom een vochtspecialist inschakelen?

Een vochtspecialist is in te schakelen voor diverse werkzaamheden. Wanneer de luchtvochtigheid in uw woning te hoog is en u weet niet waar het vandaan komt en hoe u het moet oplossen? Dan kunt u een vochtspecialist inschakelen. Deze vochtspecialist zal een diagnose voor uw stellen. Na de diagnose, krijgt u ook persoonlijk advies over de oplossingen voor dit vochtprobleem. Veel voorkomende werkzaamheden van een vochtspecialist zijn:

 • Het stellen van een vochtdiagnose.
 • Informeren en adviseren wat de beste oplossingen zijn.
 • Muren injecteren, muren impregneren en muren onderkappen.
 • De kelder waterdicht maken.
vochtdiagnose-stellen

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes voor bestrijden doorslaand vocht!

Heeft u last van opstijgend vocht en wilt u dit graag laten behandelen? Door gratis en vrijblijvend offertes te vergelijken, vindt u de vochtspecialist die bij u past. Wilt u ook besparen op de kosten? Ga dan voor een vochtspecialist bij u uit de buurt. U betaald zo minder voorrijkosten en dus bespaart u zo weer op de totaalprijs. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend de offertes aan laat het vochtprobleem aanpakken.

Vraag nu gratis en zonder verplichting offertes aan!