Plafond schilderen

Is uw plafond toe aan een nieuwe schilderbeurt? Wilt u het laten doen door de vakman? Op deze pagina vindt u alle informatie en adviezen over; hoe vaak moet het plafond geschilderd worden, wat zijn de kosten en moet een plafond geschilderd worden. Al deze informatie zorgt ervoor dat u weer een nieuw goed uitziend plafond krijgt. Bekijkt u ook de handige tips onderaan de pagina voor het schilderen van het plafond.

Wilt u het plafond laten schilderen door een vakman? Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Navigeer direct naar:

 1. Wat zijn de kosten voor het schilderen van het plafond?
 2. Hoe een plafond schilderen?
 3. Welke verf is geschikt?
 4. Plafond schilderen? tips!

Wanneer is het nodig om het plafond te schilderen?

De verflaag op het plafond heeft voornamelijk een decoratieve functie en is dus van groot belang van de uitstraling van de kamer. Hoe vaak het plafond van de kamer geschilderd moet worden is bij iedereen verschillend. Door roken in de kamer, door het vocht in de badkamer of door de damp van het koken, kan het plafond sneller verkleuren. Door uw plafond opnieuw te laten schilderen, zegt u vaarwel tegen deze verkleuring en heeft uw weer een mooie nieuwe uitstraling.

Gratis offertes

Uw plafond laten schilderen?

Vraag gratis en vrijblijvend diverse offertes aan!
Gratis offertes

Wat zijn de kosten voor het schilderen van het plafond?

De kosten die je hebt voor schilderwerken aan het plafond is bij ieder verschillend. Het hangt namelijk af van het totale oppervlak van het plafond. Een schilder kan vaak efficiënter te werk gaan bij een groter oppervlak en kan dat doen in een kleiner tijdsbestek. Dus eigenlijk is het; hoe groter het oppervlak, hoe duurder de totaalprijs, maar hoe gunstiger de prijs per m².

Prijzen plafond schilderen

Wat? Gemiddelde prijs
Plafond schilderen per m² €10,- tot €15,-
Plafond van 30 m² schilderen €300,- tot €450,-
Plafond van 100 m² schilderen €1.000,- tot €1.500,-
Plafond van 150 m² of meer Vanaf €1.500,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw en arbeidskosten.

Ook is er een prijsverschil als het plafond wordt gesaust of gespoten. Hieronder een tabel met de kosten. Deze kosten zijn incl. btw en arbeidskosten, maar excl. eventuele voorbehandelingen.

Manier van schilderen Prijs per m²
Sausen €10,- tot €18,- per m²
Spuiten €5,- tot €10,- per m²

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Er zijn een aantal factoren die de prijs van een schilder kunnen beïnvloeden, namelijk;

 • Arbeidsloon van de schilder: als u een schilder met een hoger arbeidsloon kiest, dan zal de totaalprijs ook omhooggaan.
 • Materiaal: er moet natuurlijk ook materiaal gebruikt worden. Hier kan de schilder ook kiezen voor goedkoper of duurder materiaal.
 • Saus of spuitwerk: bij een plafond verven kan een schilder kiezen voor sausen of spuiten. Deze twee mogelijkheden verschillen nogal met elkaar, dus ook deze keuze zal de totaalprijs beïnvloeden.

plafond schilderen

Hoe een plafond schilderen?

Een schilder is voor veel schilderklussen inzetbaar. Bijvoorbeeld schilderwerken aan het plafond, de muren, trap, gevels en ramen. Bij deze schilderwerken gaat het niet alleen over het schilderen zelf. U moet een goede voorbereiding hebben, welke verf gebruikt u, hoe brengt u dit aan en wat voor materiaal moet er geschilderd worden. Hieronder worden deze vragen aan u uitgelegd.

De voorbereiding

Goede voorbereiding is het halve werk. Om een goed eindresultaat te krijgen is het belangrijk dat er veel tijd voor besteedt aan de voorbereiding van de schilderwerken.

 • Ontruim de kamer: voldoende ruimte creëren om het plafond te verven.
 • Nodige materiaal klaarzetten: zo kan er meteen begonnen worden.
 • Temperatuur: zorg ervoor dat de temperatuur in de kamer niet te hoog staat, want anders droogt de verf te snel.
 • Vuil en vet: om de verf goed te laten hechten zal eerst het plafond gereinigd moeten worden van vuiligheid en vet.
 • Ondergrond controleren: indien nodig behandelen, bijvoorbeeld als er barsten aanwezig zijn.
 • Afplakken: wat niet geschilderd moet worden, is handig om af te tapen.
 • Primer: het is belangrijk om een primer aan te brengen. Zo wordt ervoor gezorgd dat de verf niet snel droogt en is er meer kans op een nette afwerking.

Het plafond verven

Voor het schilderen van het plafond is het handig om een kwast, kleine en grote roller te gebruiken. Om te beginnen, wordt met de kwast de hoeken en randen bij langs. Door met de kleine roller hier nog eens overheen te gaan, voorkom je streeppatronen die je met de kwast achterlaat. Als de hoeken en randen zijn geverfd, wordt met de grote rol de grote delen van het plafond geverfd. Het plafond wordt in delen verdeeld, zodat het eerste deel niet al is opgedroogd voordat het laatste stuk aan de beurt is.

Bij grote oppervlakten gaat de voorkeur vaak naar spuiten. Dit is veel sneller, waardoor het uiteindelijk goedkoper zal zijn. Schilderen of spuiten? De keuze is aan u!

Muren laten spuiten? Zo gaat dat te werk!

Plafond schilderen zonder strepen

Strepen op het plafond is natuurlijk niet de bedoeling. Hier zijn een aantal trucjes voor om dit te voorkomen, namelijk;

 • Overlap de vlakken geschilderd moeten worden.
 • Gebruik niet te weinig verf op de verfroller.
 • Primer voorkomt strepen doordat de verf minder snel droogt.
 • Ook door een te hoge temperatuur is de verf te snel droog en is de kans op strepen hoger. Schilder daarom met een temperatuur tussen de 10 en 20 graden.
 • Ook door de manier van schilderen is de kans op strepen kleiner. Door bijvoorbeeld tegen het licht in te kijken tijdens het schilderen, verf je niet te vaak over hetzelfde deel.

Houten plafond of gyproc plafond schilderen

Een plafond is er natuurlijk in verschillende materialen, bijvoorbeeld hout en gyproc. Voor het schilderen van beide materialen is er bijna hetzelfde stappenplan nodig

Stappen Hout Gyproc
1. Voorbereiding Schoonmaken, plafond schuren, afstoffen, plafond goed afnemen en laten drogen, randen afplakken Afstoffen, naden opvullen, naden opschuren, randen afplakken
2. Grondlaag Voegen in de grondlaag zetten, grote oppervlakken in de grondlaag zetten Randen in de primer zetten, grote oppervlakten in de primer zetten
3. Verven Verven met een water gedragen lakverf, 2 à 3 laten gelijker tijd voor het beste resultaat Verf tweemaal over de primer heen voor een goed en mooi resultaat

Materiaal is voor hout en Gyproc hetzelfde namelijk; kleine en grote roller, kwast, plamuurmes, afplaktape en schuurpapier.

Welke verf is geschikt?

Bij plafonds verven wordt dezelfde verf al muurverf gebruikt. Natuurlijk is het altijd handig om even op de gebruiksaanwijzing te kijken of het wel echt voor het plafond geschikt is. Geschikte verf zal zijn; latexverf, synthetische verf en exposy verf. Latexverf wordt het meeste gebruikt, omdat deze verf makkelijk te verdunnen is.

Synthetische- en exposy verf is daarentegen wat minder bekend en wordt ook weinig gebruikt. Synthetische verf wordt alleen nog gebruikt bij de problematische ondergronden, zoals nicotinevlekken en exposy verf is heel moeilijk verkrijgbaar. Deze verf wordt veel gebruikt in de badkamer, omdat de verf goed reinigbaar is.

Plafond schilderen? tips!

 • Kwalitatieve plafondverf: het is misschien wat duurder, maar het door de goede kwaliteit, is de dekking beter en hoeven er minder lagen worden geschilderd. Goedkoop is vaak duurkoop!
 • Hele ruimte schilderen: begin bij het plafond. Zo komen er geen spatten op de net geverfde muren.
 • Stoppen met verven: bij een tussenstop is handig om de verfrollers in te wikkelen in vershoudfolie. Dit voorkomt uitdroging.
 • Kwalitatief materiaal: een goede verfroller neemt vaak meer verf op en rolt goed uit, dit voorkomt strepen in het schilderwerk. Ook is een goede verfroller meerdere keren te gebruiken.
 • Daglicht: bij een plafond verven is het handig om tegen het licht in te werken. Zo kunt u goed zien waar u bent gebleven.
 • Temperatuur: met de juiste tempratuur (niet te hoog) voorkomt u dat de verf snel droogt en dus kans op een minder goed eindresultaat.

Op zoek naar een schilder voor het verven van het plafond?

Is uw plafond ook toe aan een opknapbeurt? Laat het doen door een vakman en zo bent u verzekerd van een goed resultaat. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een vakman bij u in de buurt.

Vraag nu gratis en zonder verplichting offertes aan!