Vochtdetectie: vochtproblemen opsporen

Heeft u last van vochtproblemen en heeft u geen idee wat u moet doen om dit op te lossen? Deze pagina helpt u verder zoeken met informatie over het vochtprobleem. Wat u op deze pagina kan vinden is: alles over een vochtdetectie, wat zijn de oorzaken van de vochtproblemen en hoe kunnen de vochtproblemen verholpen worden. Een goede vochtdetectie is het halve werk. Vraag daarom hier gratis en vrijblijvend een vochtdetectie offerte aan!

Wat is vochtdetectie precies?

Wanneer u last heeft van vochtige muren, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen van het vochtprobleem. Het is namelijk belangrijk om te weten waar het vochtprobleem vandaan komt, omdat er zo bepaalt kan worden welke maatregelen er genomen moeten worden. Door middel van vochtdetectie wordt er precies bepaalt waar het vocht vandaan komt. In de meeste gevallen wordt er een speciale calciumcarbide test gebruikt, hiermee kan worden bepaald hoe diep de vocht in de muren zit.

Check de video voor uitleg over de calciumcarbide test!

Waarom is een correcte vochtdetectie van belang?

Om de vochtproblemen op de juiste manier te verhelpen, is een correcte vochtdetectie van belang. Het injecteren van een muur heeft namelijk geen zin bij een overbrugging of een lekkage. Bijvoorbeeld bij een overbrugging heeft u de vochtplekken aan de onderkant van de muur, ongeveer 30 centimeter boven de vloer. Dit zegt nog niet 100% dat het gaat om overbrugging. Door met zekerheid vast te stellen dat het niet gaat om een ander vochtprobleem, is een correcte vochtdetectie van belang.

Mogelijke oorzaken van de vochtproblemen

De mogelijke oorzaken van de vochtproblemen zijn:

  • Condensatie: condensatie kan ontstaan door slechte ventilatie.
  • Opstijgend vocht: opstijgend vocht komt vaak voor net boven de plinten.
  • Doorslaand vocht: vaak te vinden in kelders. Muren die langdurig in contact staan met water.
  • Lekkage: lekkages aan de waterleidingen, cv-leidingen of aan afvoerleidingen van sanitair.
Gratis offertes vergelijken

Vochtproblemen opsporen? Schakel een vochtspecialist in!

Vraag gratis en vrijblijvend diverse offertes aan!
Gratis offertes vergelijken

Opstijgend vocht door gebrekkige waterkering

Vaak worden vochtige muren veroorzaakt door het vocht dat de woning wil binnendringen, oftewel opstijgend grondvocht. Dit is een veelvoorkomend probleem bij woningen met een geen of een slechte waterkering. Opstijgend vocht zorgt voor vochtproblemen en soms ook schimmels nabij het grondoppervlak.

Doorslaand vocht, door poreuze muren

Een ander woord voor doorslaand vocht, is ook wel regendoorslag. Bij doorslaand vocht wordt neerslag opgezogen door de buitenmuur, waardoor het langzamerhand verspreid door de hele muur. Door dit vochtprobleem kunnen er vochtplekken ontstaan aan de binnenkant van de muur. Doorslaand vocht komt vooral voor bij poreuze of beschadigde buitenmuren.

vochtige muur

Overbruggingsprobleem

Bij een overbrugging ligt de oorzaak niet bij het ontbreken van een waterkering, maar ligt het aan het pleisterwerk wat over de waterkering heen is gebracht. De stuclaag wordt gezien als een soort brug, waardoor het grondvocht alsnog via het pleisterwerk naar binnen kan dringen. Vocht komt van buiten naar binnen.

Lekkage en slechte ventilatie

Wanneer u last heeft van vocht en het is niet een van bovenstaande oorzaken, dan is de kans op lekkage heel groot. Het nadeel van een lekkage is, dat de gevolgen van lekkage pas te zien zijn na maanden of zelfs jaren.

Slechte ventilatie kan ook voor vochtproblemen zorgen. Door slechte ventilatie, blijft de vocht hangen in de ruimte. Doordat de waterdamp geen kant op kan, zal het gaan vestigen op de muren. Gevolg van slechte ventilatie is condensatie en schimmels op de muren.

Vochtdetectie klaar? Vocht bestrijden

Is de vochtdetectie klaar en is het nu tijd voor het aanpakken van het vochtprobleem? Schakel hiervoor een vakman in. Door een vakman in te schakelen bent u verzekerd van een goed resultaat. Verschillende mogelijke oplossingen voor het aanpakken van het vochtprobleem zijn:

  • Muren injecteren: het boren van gaten. Deze gaten worden gevuld met een vochtwerende gel.
  • Muren impregneren: hierbij wordt een coating op de gevel gespoten en dit voorkomt dat vocht de muren intrekt.
  • Muren onderkappen: er worden horizontale sleuven gemaakt in de gevel. In deze sleuven wordt een nieuwe vochtkering geplaatst.
  • Nieuwe gevelbekleding: is de gevel in slechte staat? Dan is nieuwe gevelbekleding de oplossing. Ook kan er bij nieuwe gevelbekleding, nieuwe isolatie worden aangebracht.
vocht-specialist

Gratis vochtdetectie offertes aanvragen!

Heeft u last van vochtige muren en heeft u door middel van een vochtdetectie het vocht al opgespoord? Vergelijk dan hier gratis en vrijblijvend offertes om zo de vakman te kiezen die het vochtprobleem voor u oplost.

Kies de vakman bij u uit de buurt en u bent verzekerd van een goed resultaat!

Vraag nu gratis en zonder verplichting offertes aan!