Luchtvochtigheid in huis

Heeft u last van een te hoge of te lage luchtvochtigheid? U kunt gebruik maken van diverse opties om het probleem op te lossen. Voor een aantal van deze oplossingen is het aan te raden om een vakman in te schakelen. Voor dat u een vakman inschakelt is het handig om uzelf van tevoren goed in te lezen over uw probleem.

Vochtspecialist inschakelen voor uw probleem? Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina vindt u alle informatie over luchtvochtigheid in huis. U vindt informatie over; hoge luchtvochtigheid, lage luchtvochtigheid, natuurlijk en mechanische ventilatie en het belangrijkste is natuurlijk de kosten. Ook dit vindt u verder op de pagina. Wilt u weten wat de exacte kosten zijn? Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis

De luchtvochtigheid in uw huis wordt gemeten met een hygrometer. Een hygrometer geeft de luchtvochtigheid aan in procenten. De luchtvochtigheid in uw woning is goed als de waarde tussen de 40 en 60% ligt. Een te lage of te hoge luchtvochtigheid is slecht voor uw gezondheid en voor uw interieur. Afhankelijk van de situatie moet u de luchtvochtigheid verhogen of verlagen.

Hoe luchtvochtigheid meten?

Wilt u weten of de luchtvochtigheid in uw woning goed is? U kunt dan gebruik maken van een hygrometer. De hygrometer geeft eenvoudig en nauwkeurig de luchtvochtigheid aan in procenten. De hygrometer is een eenvoudig instrument die voor een klein bedrag al te verkrijgen is. Ook op een weerstation in uw woning kunt u de luchtvochtigheid aflezen. Deze apparaten meten naast de luchtvochtigheid ook de temperatuur en de kwaliteit van de lucht.

weerstaion

Hoe ideale luchtvochtigheid in huis regelen?

Om de ideale luchtvochtigheid in huis te regelen, kunt u gemakkelijk een aantal dingen zelf doen. Hieronder vindt u 10 tips om uw luchtvochtigheid binnen uw woning te verbeteren.

 1. Verminder vocht in uw huis
 2. 24 uur per dag frisse lucht.
 3. Extra ventileren bij koken, douchen en veel bezoek.
 4. De vochtigheidsgraad in de woning moet tussen de 40 en 60% liggen.
 5. Vermijd schadelijke stoffen in huis.
 6. Zet nooit de mechanische ventilatie uit.
 7. Ventileer goed bij luchtvervuiling buiten.
 8. Even een raam openzetten is niet voldoende.
 9. Ventileren bij een ramp.
 10. Laat uw ventilatie schoonmaken en onderhouden.

Help, luchtvochtigheid in huis is 80 procent!

Wanneer de luchtvochtigheid in uw woning 80 procent is, is de gevoelstemperatuur van de lucht in uw woning vaak hoger dan dat het eigenlijk is. Als bewoner heeft u het dan vaak warm, omdat u uw lichaamswarmte niet goed kwijt kunt. Wat ook een nadeel is bij een hoge luchtvochtigheid, is dat de lucht minder snel opwarmt wanneer u de kachel aan doet. Dit kan veel kosten met zich meebrengen.

Mogelijke oorzaken van een hoge luchtvochtigheid zijn:

 • Opstijgend vocht
 • Doorslaand vocht
 • Lekkage
 • Overtollig bouwvocht
 • Doorsijpeling via het dak

Gevolgen te hoge luchtvochtigheid

Een te hoge luchtvochtigheid heeft nadelige gevolgen op uw gezondheid. Wanneer uw luchtvochtigheid te hoog is, kunnen mensen met astma kortademig worden. En mensen met reuma krijgen hierdoor meer last van hun gewrichten.

Een te hoge luchtvochtigheid heeft niet alleen nadelige gevolgen op uw gezondheid, maar ook op de woning. Door dit vochtprobleem kunt u schade krijgen aan uw woning. U kunt hierbij denken aan schimmels, vochtplekken op de muren, houtrot, enzovoorts.

Hoe luchtvochtigheid in huis verlagen?

Om de luchtvochtigheid te verlagen zijn er diverse opties. De optie waar u voor gaat hangt af van de situatie. Is de luchtvochtigheid te hoog, maar de muren zijn niet vochtig? Dan is ventileren de beste optie. Dit kan door ventilatieroosters plaatsen en ook door bijvoorbeeld vochtvreters te plaatsen.

Zijn de muren wel vochtig? Dan is het aan te raden om een vochtspecialist in te schakelen. Het kan zijn dat u te maken heeft met opstijgend- of doorslaand vocht. Het is dan aan te raden om de muur te laten behandelen om deze weer vochtwerend te maken.

ventileren

Te lage luchtvochtigheid in huis

Een te lage luchtvochtigheid is minder schadelijk voor uw gezondheid, maar dat betekent niet dat u er geen last van kan hebben. Wanneer uw luchtvochtigheid gemeten wordt met een uitkomst van 30 of 40%, dat betekent dat uw luchtvochtigheid te laag is. Een periode waarbij uw luchtvochtigheid vaak de laag is, is in de winter. In koude lucht zit namelijk weinig vocht. Door de kou, wordt de verwarming aan gezet en is er weinig natuurlijke ventilatie aanwezig in de woning. Dit kan leiden tot irritaties en de lucht in huis kan droog aanvoelen.

Gevolgen bij een te lage luchtvochtigheid

Een gevolg van een te lage luchtvochtigheid op uw gezondheid is, dat uw slijmvliezen kunnen aan prikkelen. Dit kunt u herkennen aan een kriebelhoest en droge ogen. De slijmvliezen worden dan geprikkeld door de stoffen in de lucht.

Buiten de gezondheid, wordt ook de elektriciteit statisch. Ook houten meubels, kozijnen en vloeren kunnen slecht tegen een droge lucht. Er komen scheuren in het hout en het koud kan gaan krimpen. Zelfs houten muziekinstrumenten kunnen er niet tegen, deze instrumenten kunnen namelijk vals gaan klinken.

Hoe luchtvochtigheid in huis verhogen?

De meest effectieve manier om een te lage luchtvochtigheid tegen te gaan, is een luchtbevochtiger. Dit apparaat zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid op peil blijft. Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers met ieder zijn eigen techniek:

 • Stoombevochtiger
 • Koud waterverdamper
 • Ultrasone luchtbevochtiger

Wilt u niet alleen de lucht bevochtigen, maar ook de schadelijke stoffen uit de lucht halen? Ga dan voor een luchtwasser! Deze verhoogd de luchtvochtigheid en filtert de lucht.

Gratis offertes vergelijken

Besparen op de luchtvochtigheid maatregelen?

Vergelijk dan gratis en vrijblijvend diverse offertes!
Gratis offertes vergelijken

Ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer

Een goede luchtvochtigheid in uw slaapkamer is heel belangrijk, want het bepaald namelijk je slaap. Is de luchtvochtigheid in uw slaapkamer te hoog, dan is het voor het lichaam moeilijk om vocht te verdampen en heeft u het heel snel warm en gaat u zweten.

Is lucht te droog? Dan kan uw huid, neus en keel heel erg uitdrogen. Door deze droge lucht bent u ook meer vatbaar voor virussen en is de kans dat u ziek wordt dus veel groter. Een goede luchtvochtigheid moet in uw slaapkamer tussen de 40 en 60% zitten. Het is aan te raden om de luchtvochtigheid het hele jaar rond de 50% te houden.

Mechanische en natuurlijke ventilatie

Het doel van ventilatie is vervuilde lucht afvoeren en vervangen door verse, schone lucht. Je hebt twee soorten ventilatie, namelijk: mechanische en natuurlijke ventilatie.

Bij natuurlijk ventilatie verloopt de toe- en afvoer van lucht geheel natuurlijk. Dit kan door middel van toevoeropeningen in de ramen, muren of in het dak. Bij mechanische ventilatie gebeurt de toe- en afvoer van de lucht deels of volledig mechanisch.

Natuurlijke ventilatie is eenvoudig en heel bekend, maar vaak niet voldoende. Wanneer u een goed geïsoleerde woning heeft is natuurlijke toe- en afvoer van de lucht eigenlijk niet mogelijk.

Hieronder een video over het plaatsen van ventilatie!

Kosten luchtvochtigheid aanpakken

Om de luchtvochtigheid aan te pakken kunt u kiezen voor mechanische en natuurlijke ventilatie. Natuurlijke ventilatie is niet altijd de juiste optie, maar wel de beste optie voor uw portemonnee. Het verschil in prijzen van de soorten ventilatie liggen nogal ver uit elkaar. Natuurlijke ventilatie is namelijk gemiddeld €10,- tot €40,- per ventilatierooster. Wilt u gaan voor een goed resultaat, ga dan voor de mechanische ventilatie. Het is wel een stuk duurder, maar dan weet u wel dat het goed is. Voor mechanische ventilatie bent u gemiddeld €1.500,- tot €6.00,- kwijt.

Prijs luchtvochtigheid beheersen

Soort ventilatie Gemiddelde prijs*
Mechanische ventilatie €1.500,- tot €6.000,-
Natuurlijke ventilatie €10,- tot €40,- per ventilatierooster

Luchtvochtigheid in huis beter regelen? Bespaar op de kosten!

Heeft u last van een te hoge luchtvochtigheid of van een te lage luchtvochtigheid in uw woning? Om deze problemen op te lossen kunt u een vochtspecialist inschakelen. Door een offerteformulier in te vullen, vindt u de beste vochtspecialist bij u uit de regio. Door het offerteformulier in te vullen bespaart u ook nog eens op de kosten. Dit kan wel oplopen tot 40%. Door een vakman in te schakelen, bent u verzekerd van een goed resultaat! Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Vraag nu gratis en zonder verplichting offertes aan!