Vochtige muren, wat nu?

Een goed geventileerde woning zorgt ervoor dat u geen of weinig vocht in uw woning heeft. Wat als u wel vocht in uw woning heeft? Wat voor vochtprobleem is het? Wat kost het behandelen? En wat zijn eigenlijk de gevolgen van vocht in de muren?
Al deze informatie vindt u op deze pagina. Bent u meer een doe-het-zelver? Kijk dan onderaan de pagina voor het stappenplan om zelf het vochtprobleem aan te pakken.

Vochtplekken aan de onderkant van de muur

Heeft u last van vochtplekken aan de onderkant van de muur? U kunt het herkennen aan de witte uitslag op de muur of er is schimmel naar voren gekomen. Dit kan een aantal oorzaken hebben:

 • Slechte of ontbrekende waterkering: door een slechte of ontbrekende waterkering komt het vocht bij het metselwerk.
 • Kelder of kruipruimte: doordat een kruipruimte of kelder onder de grond zit, is er grote kans op vochtige muren in deze ruimtes. Doordat de muren vochtig worden, trekt deze vocht door de muren van de woning.

Mogelijke oorzaak: opstijgend vocht

Een mogelijke oorzaak van de vochtplekken aan de onderkant van de muur is opstijgend vocht.
Opstijgend vocht wordt ook wel optrekkend vocht of grondvocht genoemd.

Er zijn een tweetal oplossingen voor opstijgend vocht namelijk; muren injecteren en muren onderkappen.

 • Muren injecteren: gaten maken ter grootte van 10 cm tot 15 cm in de muren ter hoogte van de vloer. Deze gaten worden gevuld met een vochtwerende vloeistof. Deze vloeistof zorgt ervoor dat het vocht niet meer uw woning kan binnendringen, Prijs vanaf ongeveer €100,- per lopende meter.
 • Muren onderkappen: drastische methode. Wordt vaak toegepast wanneer de waterkering ontbreekt of beschadigd is. Er worden horizontale sleuven in de muren gefreesd en in die vrijgekomen ruimte wordt een kunststof vochtkering aangebracht. Gemiddelde prijs van €100,- à 150,- per lopende meter.

Opstijgend vocht? Dit zijn de oplossingen!

Vochtplekken in het midden van de muur

Heeft u vochtplekken op de muur die zich niet op het grondniveau bevinden? U kunt deze vochtplekken herkennen aan;

 • De vochtige muren
 • Loskomend behangpapier
 • Schimmelsporen
 • Verkleuren en afbrokkelen van pleister.
 • Afbladderde verfwerken
De mogelijke oorzaken van deze vochtplekken kunnen zijn; doorslaand vocht, condensatievocht, koudebruggen of lekkage. Hieronder vindt u de oplossingen om deze problemen te verhelpen.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht wordt ook wel verticale vochtdoorslag genoemd. Dit komt omdat een combinatie van slagregen, wind, zon en hagel doorslaand vocht veroorzaakt. Bij doorslaand vocht zitten de vochtplekken hoger op de muur. Dit komt dus omdat het probleem vanaf boven komt.

Een oplossing voor doorslaand vocht is om de muren te laten impregneren. Bij het laten impregneren van uw muur, wordt er een waterafstotende vloeistof op de buitenmuur aangebracht. Door deze waterafstotende laag zal het vocht niet langer meer in de muren trekken. Prijs: €8,- à €12,- per vierkante meter.

Condensatievocht

Condensatievocht is vocht dat vrijkomt door wassen, koken en leven (ademen is ook het afstoten van vocht). Omdat condensatievocht de woning niet kan verlaten, blijft het op de muren met als gevolg vochtplekken en schimmels.

De oplossingen voor condensatievocht is mechanische ventilatie en natuurlijke ventilatie:

 • Mechanische ventilatie: een mechanische ventilatie helpt om de lucht gelijkmatig te verdelen door heel de woning. Ook vervangt een mechanische ventilatie automatisch de vervuilde lucht door schone verse lucht.
 • Natuurlijke ventilatie: natuurlijke ventilatie staat gelijk aan natuurlijke lucht toe- en afvoer, dus er is geen motorisch toestel bij aanwezig. Frisse lucht wordt doormiddel van het lucht- en winddrukverschil binnen en buiten aangezogen via zelfregelende of regelbare ventilatieroosters. Deze roosters kunnen geplaatst worden in de ramen, muren of in het dak.

Kostprijs ventilatiesysteem per type

Soort ventilatiesysteem (debiet: 350m³/H) Werking Prijs ventilatiesysteem
(incl. plaatsing, excl. btw)
Ventilatiesysteem A Natuurlijke luchttoevoer
Natuurlijke luchtafvoer
±€1.700,-
Ventilatiesysteem B Mechanische luchttoevoer
Natuurlijke luchtafvoer
±€2.800,-
Ventilatiesysteem C (+) Natuurlijke luchttoevoer
Mechanische luchtafvoer
±€3.000,- – €3.500,-
Ventilatiesysteem D
(+ warmterecuperatie)
Mechanische luchttoevoer
Mechanische luchtafvoer
±€5.500,- – €7.000,-

Koudebruggen

Koudebruggen worden ook wel bouwknopen genoemd. Koudebruggen zijn zwakke plekken in de buitenschil (gevel, dak of vloer) van de woning. Op deze plekken loopt de isolatie niet goed door of sluiten de vloerplaten niet goed op elkaar aan. Koudebruggen kunt u niet makkelijk herkennen. Schakel hiervoor een isolatiebedrijf in, klik hier om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen.

Door de woning goed te isoleren voorkomt u al snel een koudebrug. Wel een koudebrug in uw woning? Soms is het mogelijk om alleen isolatie rondom de koudebrug aan te brengen genoeg, is dat niet het geval? Dan is het nodig om de hele gevel te bedekken met isolatiemateriaal.

Lekkage

Vaak is het een lekkage in een afvoerbuis of in een van de leidingen. Een lekkage is vaak pas later zichtbaar, wanneer het al schade heeft aangericht. De zichtbare schade zal kunnen zijn; schimmel, muffe geurtjes, loskomend behang en schilderwerk.

Lekkage herstellen kan veel werk zijn. Het hang heel erg af van de plek waar de lekkage zich bevindt. Als het bijvoorbeeld een leiding is die diep in de muur zit, is er kans op breek en sloop werk. Dit kost veel werk. Wel is het handig om te bekijken of het materiaal er omheen beschadigd is, is dat het geval? Dan is het handig om dit materiaal te vervangen om zo verdere schade te beperken.

Vochtplekken op de buitenmuur

Heeft u vochtplekken op de buitenmuur? Dan heeft u mogelijk last van opstijgend vocht of doorslaand vocht. Doorslaand vocht is meestal het gevolg van poreuze stenen, beschadigd voegwerk of barsten in de gevel. Door deze beschadiging kan vocht (bijvoorbeeld regenwater) snel en gemakkelijk binnenkomen.

Opstijgend vocht is vaak te herkennen aan de vochtige gevel ter hoogt van het grondniveau. Het vocht in de muur is vaak grondwater. Het vocht stijgt namelijk vanuit de grond omhoog, doordat de fundering is verouderd en omdat er geen vochtkering aanwezig is.

vochtige-buitenmuur

Wat zijn tijdelijke vochtproblemen?

U kunt ook last hebben van tijdelijke vochtproblemen. Dit zijn namelijk vochtproblemen die naar een tijdje weer verdwijnen. Bij een nieuwbouwwoning heeft u vaak last van deze tijdelijke vochtproblemen. In deze muren zitten dan nog te veel vocht. Tijdens natte en vochtige periodes zijn onbeschilderde bakstenen muren te vochtig om te schilderen. Als u lang genoeg wacht zijn de muren volledig droog en verdwijnt het tijdelijke vochtprobleem.

Wat zijn de gevolgen van vochtige muren?

Een beschadigde woning en gezondheidsklachten zijn mogelijke gevolgen van vochtige muren. Hieronder uitgelegd wat voor problemen onder deze begrippen valt.

Beschadigde woning:

 • Beschadigde binnenmuren
 • Schimmel op de muur
 • Beschadiging van de buitengevel
 • Afgebladerde verf
 • Vieze plekken op plafond/muur
 • Beschadiging van het aanwezige isolatiemateriaal
 • Hogere energierekening als gevolg van doorslaand vocht
Gezondheidsklachten:
 • Astma: mensen die last hebben van de luchtwegen zullen nog meer last krijgen in een vochtige woning.
 • Reuma: mensen met reumatische klachten zullen hier in een vochtige woning nog meer last van krijgen.
Gratis offertes

Vochtige muren laten behandelen?

Vraag gratis en vrijblijvend diverse offertes aan!
Gratis offertes

Wat kunt u zelf doen?

Doorslaand vocht en opstijgend vocht kunt u ook zeker zelf behandelen. Hieronder vindt u per vochtprobleem wat u ertegen kan doen.

Doorslaand vocht

 1. Buitenmuur herstellen: eerst moet de buitenmuur hersteld worden, dus alle barstjes en beschadigingen moeten opgevuld en gemaakt worden.
 2. Buitenmuur reinigen: het is voor de hechting van het impregneermiddel van belang dat de muur goed gereinigd is.
 3. Gevel impregneren: gevel impregneren is een soort van beschermlaag op de muur aanbrengen. Door deze muur kan er geen vocht meer binnendringen via de muren.

Opstijgend vocht

 1. Voorbereiden van de ondergrond: beschadigde delen van de muur afhalen.
 2. Aftekenen van de boorgaten: de gaten tekent u over de hele lengte van de muur net boven de vloerpas met een afstand van 10cm tussen elk gat.
 3. Gaten boren: u heeft een steenboor van 12 mm nodig om te boren. De grootte van de gaten zijn ongeveer 90 a 95 % van de muurdikte.
 4. Injecteren van de muur: met een spuitpistool brengt u de gel in de gaten aan. Begin achterin en ga met een vloeiende beweging naar voren.
 5. Afwerken van de muur: dit kunt u naar eigen wensen doen.

Condensatievocht

 1. Schaf een dampkap aan voor in de keuken.
 2. Plaats ventilatieroosters in de deuren en ramen.
 3. Zet vaker eens een raam open.
 4. Schaf een badkamerventilator aan.
 5. Droog de was niet binnen, behalve als de ruimte goed geventileerd is.

Besparen op vochtbestrijding? Gratis offertes vergelijken!

Wilt u besparen op vochtbestrijding? Wilt u deze taak uitbesteden aan een professionele vochtbestrijder? Klik dan hieronder op de oranje button om gratis en vrijblijvend offertes te vergelijken. De vochtbestrijders uit uw regio nemen de klus van u over. Gegarandeerd een goed resultaat en uw vochtprobleem is weg.

Vraag nu gratis en zonder verplichting offertes aan!