Wat is condensatievocht?

Wordt u ’s ochtends wakker met condens op uw ramen bij koud weer? Condensatievocht ontstaat in eigenlijk iedere woning door bijvoorbeeld koken, douchen en leven. Problemen met condens ontstaan wanneer het huis niet voldoende wordt geventileerd. Heeft u last van condensatievocht in huis en bent u benieuwd naar de oplossingen? Dan helpt deze pagina u verder! Wilt u direct gratis en vrijblijvend offertes ontvangen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.
Vergelijk offertes van vochtspecialisten uit uw regio en bespaar tot wel 40%. Op deze pagina vindt u meer informatie over de gevolgen van condensatievocht, hoe u condensatievocht kunt bestrijden en voorkomen en de kosten van het bestrijden van condensatievocht.

Condensatievocht in huis herkennen

Condensatievocht in huis is te herkennen aan:

 • Druppels op ramen en muren
 • Vochtcirkels op ramen
 • Vochtige muren, plafonds, meubels, kleding en boeken
 • Muffe geur
 • Schimmelvorming op muren, plafonds maar ook op bedden, kleding en boeken
 • Druppels op ramen en muren
 • Ongedierte

Oorzaken van condensatievocht in huis

De hoofdoorzaak van condens is te weinig ventilatie. Het regelmatig luchten van uw woning en ruimtes zoals de badkamer en slaapkamer is de oplossing. Het is belangrijk dat het overschot aan vocht uw huis kan verlaten. Op het moment dat dit niet gebeurt, hecht condens zich aan een koude muur of raam.

In het algemeen zijn alle huizen goed geïsoleerd, waardoor frisse buitenlucht niet zomaar uw huis binnenkomt. Dit zijn goede omstandigheden voor condens: als u uw woning niet goed ventileert, kan het vocht uw huis niet verlaten en stijgt de luchtvochtigheid.

Bij een nieuwbouwwoning of na een verbouwing, kunt u ook last hebben van condens. Er wordt namelijk veel water gebruikt voor bijvoorbeeld de fundering. Het kan wel 18 maanden duren voor uw woning is gedroogd. Tot die tijd is het belangrijk uw huis goed te ventileren. Om dit proces te versnellen, kunt u een bouwdroger huren.

In deze video ziet u hoe waar condensatievocht vandaan komt!

Wat zijn de gevolgen van condensatievocht in huis?

Het gevolg van condensatievocht in huis heeft diverse nadelige gevolgen, zowel voor uw gezondheid als voor de staat van uw woning. Als u uw huis niet regelmatig ventileert, hecht het vocht zich aan koude oppervlaktes. Dit resulteert in schimmelvorming. Schimmels veroorzaken niet alleen lelijke plekken op muren, maar zijn ook gevaarlijk voor uw gezondheid.

Gevolgen voor uw eigen gezondheid

Condensatievocht veroorzaakt klacht aan uw luchtwegen en gewrichten. U kunt last hebben van benauwdheid en hoesten, maar ook van pijnlijke gewrichten. Vocht in huis is voor mensen met astma en reuma extra schadelijk. Als condens schimmelplekken op muren en plafonds veroorzaakt, kunt u last krijgen van de volgende klachten:

 • Geïrriteerde ogen
 • Niesbuien en een geprikkelde keel
 • Ademhalingsproblemen
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid en braken
 • Allergische reacties
 • Slaapproblemen

Nadelige gevolgen voor uw woning

Naast gezondheidsproblemen leidt condensatievocht tot nadelige gevolgen in uw woning. In slecht geventileerde ruimtes hecht condens op koude muren. Als gevolg nemen de muren steeds meer vocht op, wat uiteindelijk leidt tot schimmel. Schimmel ontwikkelt zich het beste in een warme, vochtige omgeving. Vaak zijn dit muren en plafonds in slaapkamers, badkamers en kelders. De koude muur in uw slaapkamer is dus de ideale broedplaats voor een schimmel. Schimmels veroorzaken muffe geuren, die ook in textiel trekken zoals uw meubels, kleding en gordijnen. Schimmel op de muur veroorzaakt ook loslatend behang en afbladderende verf.

Gratis en vrijblijvend offertes vergelijken

Condensatie vocht bestrijden?

Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan, en vind de beste prijs!
Gratis en vrijblijvend offertes vergelijken

Hoe kunt u condensatievocht bestrijden?

Condensatievocht bestrijden? Wat kunt u zelf doen en wanneer schakelt u een vochtspecialist in? Er zijn twee dingen die u kunt doen om condensatievocht te bestrijden en voorkomen in de toekomst. De eerste optie is natuurlijke ventilatie en de tweede mechanische ventilatie. Een combinatie van beide methodes is ook mogelijk.

Condesatievocht zelf bestrijden

U kunt condensatievocht bestrijden door te zorgen voor een goede ventilatie. Bij natuurlijke ventilatie wordt de lucht toe- en afvoer geregeld door middel van ramen, deuren en ventilatieroosters. Door drukverschil wordt de warme, vochtige lucht uit uw woning afgevoerd en vervangen door frisse, droge lucht. Heeft u geen ventilatieroosters? U kunt deze laten plaatsen door een vochtspecialist. Bij het ventileren van uw huis kunt u de volgende vuistregel in acht nemen: twee keer 15 minuten per dag ramen en deuren openen scheelt al enorm.

In deze video ziet u hoe u uw huis kunt ventileren!

Wanneer vochtspecialist inschakelen om condensvocht te voorkomen?

Wanneer schakelt u een vochtspecialist in? Zoals eerdergenoemd, is het nadeel van een goed geïsoleerde woning dat frisse buitenlucht niet zomaar uw woning binnenkomt. In dat geval is het verstandig om een vochtspecialist in te schakelen. Ook als natuurlijke ventilatie niet voldoende resultaat op levert, kunt u een vochtspecialist inschakelen. Mechanische ventilatie ondersteund het gelijkmatig verdelen van de lucht in uw huis. Vervuilde, vochtige lucht wordt automatisch vervangen door frisse lucht. De doorstroming van lucht loopt via roosters in binnenmuren en -deuren. In vochtige ruimtes zoals de badkamer, kan de doorstroming van lucht door middel van elektrische ventilatoren geregeld worden. Een mechanisch ventilatiesysteem werkt energiebesparend.

Wat kost het bestrijden van condensatievocht?

Benieuwd naar de kosten van een natuurlijk en mechanisch ventilatiesysteem? Wilt u ventilatieroosters laten plaatsen? Dan variëren de kosten tussen ongeveer €40,- en €1500,-. Kiest u voor een mechanisch ventilatiesysteem, eventueel in combinatie met een natuurlijk ventilatiesysteem dan varieren de kosten tussen €1700,- en €7000,-. Bekijk hier de kosten van ventilatiesystemen. Wist u dat u premies kunt ontvangen als u investeert in vochtbestrijding? Bekijk de premies vochtbestrijding hier.

Mechanische Ventilatie

Last van condensatievocht? Vraag gratis offertes aan en bespaar op de kosten!

Wilt u de overlast van condensatievocht laten aanpakken door een vochtspecialist? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op! Vergelijk en vind de beste prijs en bespaar tot 40% op een vochtspecialist uit uw regio. Start nu uw gratis offerte aanvraag.

Vraag nu gratis en zonder verplichting offertes aan!