Premie vochtbestrijding 2024

Bent u van plan om de vochtproblemen in uw woning te bestrijden en bent u benieuwd naar premies die gelden voor de vochtbestrijdingswerken? Op deze pagina vindt u alle informatie voor de premies voor vochtbestrijding.

Besparen op de kosten van vochtbestrijding 2024? Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina vindt u alle informatie over de premies van de vochtbestrijding. U vindt bijvoorbeeld: Welke vochtbestrijdingswerken komen in aanmerking, voorwaarden, hoeveel bedraagt de premie en hoe werkt het aanvragen nou eigenlijk. Bekijk ook het laatste kopje over hoe u nog meer kunt besparen op de vochtbestrijdingswerken.

Overzicht van de vochtbestrijding premies voor uw woning

Voor vochtbestrijding kunt u premies aanvragen, om zo te besparen op de kosten. De premies in 2024 die gelden voor vochtbestrijding zijn: overkoepelende renovatie en de afzonderlijke premies in uw gemeente of stad. Lees verder voor alle informatie over deze premies!

1. Overkoepelende renovatiepremie

Bent u van plan om het vocht in uw huis te laten bestrijden? Voor vochtbestrijding kunt u gebruik maken van de overkoepelende renovatiepremie 2024. Deze renovatiepremie is op 1 Februari 2019 van start gegaan. Wilt u meer informatie over de overkoepelende renovatie premie? Ga dan naar vlaanderen.be

Welke vochtbestrijdingswerken komen in aanmerking?

De werken die in 2024 in aanmerking komen voor de overkoepelende renovatiepremie zijn onder verdeeld in vier categorieën, namelijk: de structurele elementen van de woning, het dak, het buitenschrijnwerk en de technische installaties. Hieronder een aantal vochtbestrijdingswerken die in aanmerking komen voor de overkoepelende renovatiepremie:

 • Behandelen van muren tegen opstijgend vocht.
 • Behandelen van de muren tegen schimmel door bijvoorbeeld condens.
 • Behandelen van vochtige muren in de kelder.
 • Behandelen van de ondergrondse muren tegen doorslaand vocht.
 • Aanbrengen van natte of droge kalkbepleistering tegen de muur (Bijv. bescherming voor slagregen).
 • Behandelen van houten draagvloeren tegen schimmels en insecten.

Ga voor meer informatie naar wonenvlaanderen.be!

Wat zijn de voorwaarden?

Er zijn een aantal voorwaarden voor als u gebruik wil maken van de overkoepelede renovatiepremie 2024. De voorwaarden zijn:

 • Inkomen: max €48.870,- alleenstaande zonder persoon ten laste, €62.670,- alleenstaande met één persoon ten laste en €62.670,- voor gehuwden en wettelijk of feitelijk samenwonenden.
 • Facturen: facturen mogen maximaal 2 jaar oud zijn en moeten minimaal €2.500,- zijn.
 • Woning: het moet het officiële adres zijn, moet in het Vlaamse gewest liggen en het gebouw of een gedeelte van het gebouw moet minstens 30 jaar oud zijn.
 • Eigendom: bewoner en eventuele partner mogen naast deze woning, niet volledig eigendom hebben op een ander gebouw of studentenkamer.

Bent u benieuwd naar de specifieke omschrijvingen en voorwaarden van de overkoepelende renovatiepremie? Ga dan naar vlaanderen.be!

Hoeveel bedraagt deze vochtbestrijding premie?

Het bedrag van de overkoepelde renovatiepremie bedraagt 20% of 30% van de goedgekeurde facturen (excl. btw) en is voor de twee aanvragen samen maximaal €10.000,-.

Wie recht heeft op het premiebedrag van 30%, ontvangt per categorie een minimumpremie van €1.250,-. De maximumpremie per categorie bedraagt €3.333,-. Voor diegenen die recht hebben op een premie van 30% zijn die niet boven onderstaande bedragen uitkomen qua inkomen:

 • Alleenstaanden: €31.340,-
 • Alleenstaande met 1 persoon ten laste: €43.870,-
 • Alleenstaande met meerdere personen ten laste: €43.870,- + €3.510,- per persoon ten laste.
 • Gehuwden en samenwonenden: €43.870,-
 • Gehuwden en samenwonenden met persoon ten laste: €43.870,- + €3.510,- per persoon ten laste.

De premie bedraagt 20% van de goedgekeurde facturen (excl. btw) in alle andere gevallen. Per categorie is de premie beperkt tot €2.500,- max.

Maximumbedrag van de premie, voor de vier categorieën samen, is nooit meer dan €10.000,-

2. Premies voor vochtbestrijding in uw gemeente of stad

De meeste gemeenten en steden zijn voorzien van premies voor de vochtbestrijdingswerken. Het type van de premie en de bedragen kunnen nogal verschillen! Om er zeker van te zijn wat de premie bedraagt voor uw gemeente of stad kunt u op premiezoeker.be eenvoudig vinden welke mogelijkheden er zijn in uw gemeente en stad.

Gratis offertes

Wilt u besparen op de kosten voor vochtbestrijding in uw woning?

Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes!
Gratis offertes

Hoe zit het met de oude renovatiepremie en verbeteringspremie?

De verbeteringspremie bestaat al sinds 1992 en de Vlaamse renovatiepremie is gelanceerd in 2007. Beide stelsels zijn in de loop der jaren heel erg naar elkaar toegegroeid en begon het elkaar te overlappen. In beide stelsels stonden dezelfde dingen, alleen met bijvoorbeeld andere specificaties. Doordat het zo onduidelijk is geworden, is ervoor gekozen om het samen te voegen, dit heet nu de overkoepelende renovatiepremie sinds 1 februari 2019. Wie al het eerste deel heeft gekregen van de oude stelsels kan het een tweede aanvraag indienen binnen 2 jaar, ten laatste op31 januari 2021.

Premie vochtbestrijding aanvragen, hoe werkt dat?

Het aanvragen van een premie kan via een aanvraagformulier. U verzamelt al de nodige documenten en vult het aanvraagformulier en de bijbehorende factuurlijst in. Op het aanvraagformulier staat een adres waarnaar u het formulier en alle andere nodige documenten naar toe moet sturen. U kunt het formulier ook afgeven op het vermelde adres tijdens de bezoekuren. Het is ook handig als u foto’s meestuurt, dit is niet verplicht.

Binnen 1 maand na aanvraag krijgt u een ontvangstbevestiging met uw dossiernummer. Houdt de eerste brief goed bij.

Nog meer besparen? Vergelijk vochtbestrijding offertes!

U kunt nog meer besparen door offertes te gaan vergelijken van vochtbestrijding bedrijven. Dit is vrijblijvend en geheel gratis. Door te vergelijken kunt u namelijk maar liefst tot wel 30% besparen op de vochtbestrijdingswerken. Vergelijk hier gratis en vrijblijvend offertes en bespaar!

Vraag nu gratis en zonder verplichting offertes aan!