Gevel schilderen

Wilt u uw gevel laten schilderen, omdat het tijd is voor verandering, omdat u een neiuwe woning heeft gekocht of omdat het tijd is voor renoveren? Voor deze klus is het handig om een vakman in te schakelen. Door u goed in te lezen over het schilderen van uw gevel, wordt de klus een stuk eenvoudiger.

Gevel laten schilderen? Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina vindt u informatie over de verschillende methodes voor het afwerken van uw gevel, voordelen, hoe gaat de schilder ter werk en wat wel belangrijk is om te weten is de vergunning. Hier vindt u meer over onderaan de pagina. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar op de kosten!

Voordelen van het schilderen van de gevel

Er zijn natuurlijk meerdere manieren om uw gevel af te werken, één manier daarvan is om de gevel te schilderen. Hieronder zijn de voordelen van het schilderen van uw gevel op een rijtje gezet.

  • Het geven van een nieuw en fris uiterlijk.
  • Beschermt tegen verschillende weersinvloeden.
  • Verven kan bij nieuwbouw en renoveren.
  • Vermindert de kans op vochtproblemen.
  • Levensduur van de gevel wordt verlengt.
  • Veel verschillende kleuren verf.

Buitenmuur schilderen; hoe gaat de schilder te werk?

Aan de hand van een stappenplan gaat de vakman aan de slag met de buitenmuur verven. Hieronder is het stappenplan te vinden.

  • Voorbereiding: een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat er geschilderd wordt, wordt eerst de buitenmuur goed gereinigd. Voordat de verven kan beginnen, moet de muur eerst droog zijn. Ook worden eerst de ramen, deuren en zo nodig de tegels, gazon of terras bedekt om dit te beschermen.
  • Welke verf? Vaak wordt er voor acrylverf gekozen, omdat deze verf goede bescherming biedt tegen Uv-straling en de verf kan goed ademen. Ook heeft acrylverf een korte droogtijd.
  • Aan de slag: voor de definitieve verflaag wordt er eerst een grondlaag aangebracht. Deze laag zorgt voor goede bescherming tegen diverse weersomstandigheden. Een buitenmuur schilderen wordt in twee lagen gedaan. De grote oppervlaktes met een verfrol en de kleine stukjes met een kleine borstel of kwast.

In deze video ziet u stap voor stap hoe een buitenmuur geschilderd wordt!

Houten gevel schilderen

Als eerste wordt de houten gevel gereinigd met water en reinigingsmiddel. Na het reinigen wordt het hout geschuurd en wordt er gekeken of het hout op bepaalde plekken ook gerepareerd moet worden. Zo niet? Dan is het tijd voor een primer. De vakman gebruikt een primer als het onbehandeld hout is als het beschadigde laklagen heeft. De verf die gebruikt wordt is; solvent gedragen verf op basis van polyurethaan-alkydhars. Deze verf is slijtvast en bestemd voor verschillende weersinvloeden. Een houten gevel kan het beste geschilderd worden vanaf eind april tot midden september.

Gevel van steen schilderen

Bij het schilderen van een buitenmuur van steen worden eerst de voegen bekeken. Het is namelijk belangrijk dat de voegen in goede staat zijn vanwege kans op vochtproblemen. De gevel wordt goed gereinigd voordat er geschilderd gaat worden. Omdat bakstenen poreus van structuur zijn, wordt er eerst een primer aangebracht om zo nog een betere hechting te krijgen. Voor het schilderen van de gevel wordt er damp-open gevelverf gebruikt. De gevel blijft ademen en waterdamp kan wel van binnen naar buiten, maar niet andersom. Voor het verven van een stenen gevel, is het handig dat de temperatuur tussen de 10 en 20 graden zit.

gevel van steen schilderen

Wat is de prijs voor het schilderen van een gevel?

De buitenmuur laten schilderen door een vakman kost gemiddeld tussen 20 en 40 euro per m2. Binnen deze prijs valt het reinigen van de ondergrond, aanbrengen van een grondlaag en het afwerken met acrylverf. Wanneer de schilder een andere verfsoort moet gebruiken, dat de prijs dan nog kan oplopen. Stel dat u een gevel van 60 m² moet laten schilderen, dan bent u in totaal gemiddeld €1440,- kwijt aan kosten. Vaak wil een schilder wel een korting geven afhankelijk van hoe groot de gevel is. Des te groter de gevel des te hoger de korting. Uw gevel is één van de belangrijkste buitenschilderwerken en daarom is het van belang dat de klus vakkundig gedaan wordt. Benieuwd naar meer prijzen van het schilderwerk, klik hier!

Buitenmuur schilderen prijs per m²

Type schilderwerk Gemiddelde prijs per m² Bestaande uit
Gevel €20,- tot €40,- per m² Eén laag primer, twee lagen afwerking

* Dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw en arbeids- en materiaalkosten. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan van vochtspecialisten uit Antwerpen.

Gevel verven of kaleien?

U kunt kiezen voor de gevel te laten verven of te laten kaleien. Bij allebei zijn voor en nadelen. Als je de woning nog nooit hebt geschilderd, dan is kaleien wel erg duur, maar heb je de gevel wel al eens laten schilderen? Dan is kaleien goedkoper. Een voordeel aan schilderen is de ruime kleurenkeuze. Wilt u de gevel gaan renoveren? Dan is kaleien een goede optie, omdat het de oneffenheden en de beschadigingen goed verbergt. Pleister in veel goedkopen in aanschaf dan kwaliteitsverf, maar kaleien kost heel veel tijd om uit te voeren.

Gratis offertes

Wilt u besparen op gevel schilderen?

Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes!
Gratis offertes

Hoe vaak buiten schilderen?

Hoe vaak het buitenschilderwerk geschilderd moet worden hangt in de meeste gevallen af van de weersomstandigheden. Maar gemiddeld is de levensduur van het buitenschilderwerk 5 tot jaar. Enkele kenmerken die erop wijzen dat het schilderwerk toe is aan vernieuwing zijn; verf is verkleurd, scheuren of blaasjes in het schilderwerk, loslatende of poederende verf en een bekende is natuurlijk houtrot. Het is wel belangrijk dat u meteen actie onderneemt als u merkt dat het schilderwerk toe is aan vernieuwing. Wacht u te lang, dan wordt het erger en is het steeds moeilijker om het te herstellen.

Heb ik een vergunning nodig?

Het is natuurlijkbelangrijk om te weten of u een vergunning nodig heeft voor het verven van de gevel. Niet in elk geweest zijn de dezelfde regels. In het Waals gewest moet u een vergunning aanvragen voor gevelwerken die het buitenaanzicht van het huis doen veranderen, dus ook het verven van de gevel in een andere kleur.

In het Vlaams gewest heeft bijna dezelfde regels, alleen werken aan de zijgevels, achtergevels en daken zijn vrijgesteld van vergunning. De gevels die gericht zijn op de straat zijn vergunning plichtig, omdat het uitzicht van de straat hiermee wordt beïnvloed.

Buitenmuur laten schilderen? Vraag gratis offertes aan!

Is de gevel toe aan vernieuwing, moet het renoveert worden of bent u deze kleur zat van de gevel? Laat uw gevel schilderen of kaleien door een schilder en uw gevel lijkt als nieuw. Door een offerteformulier in te vullen, vindt u snel en eenvoudig het schildersbedrijf die de klus voor u oppakt. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar nog eens 30% op de kosten?! Nog meer besparen? Kies een vakman uit de buurt en bespaar op de voorrijkosten. Start nu uw offerteaanvraag!

Vraag nu gratis en zonder verplichting offertes aan!