Vochtbestrijding woning

Heeft u last van vocht in uw woning en weet u niet onder welk vochtprobleem dit valt? Het is belangrijk om een juiste vochtdetectie stellen het probleem juist te laten behandelen. Op deze pagina vindt u alle informatie over de diverse vochtproblemen. Wilt u besparen op de kosten van vochtbestrijding?

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina vindt u welke soorten vochtproblemen er zijn, welke methodes er zijn om het probleem op te lossen, wat de kosten zijn en belangrijk, kunt u gebruik maken van een premie? Dit alles is hier te vinden. Lees snel verder, vindt de juiste informatie die u zoekt en zie onderaan het offerteformulier!

Soorten vochtproblemen in huis

Over het algemeen zijn er drie soorten vochtproblemen die u in uw huis kunt tegenkomen. Deze drie soorten zijn opstijgend vocht, keldervocht en condensatievocht. Bij het bestrijden van deze vochtproblemen is het wel belangrijk om een goede vochtdetectie vast te stellen.

Bij de verkeerde aanpak van het vochtprobleem kunnen er onnodige kosten ontstaan. Elk vochtprobleem heeft een andere behandelingsmethode.

Hieronder een video over de drie belangrijkste vochtproblemen!

Hoe vocht in de kelder bestrijden?

Vocht in de kelder komt vaak voor. Het is ook vrij logisch dat vooral ondergrondse kelders last hebben van de vochtproblemen. Grondwater zorgt vooral in de vochtige periodes voor problemen, doordat er te veel druk komt op de ondergrondse constructie.

Infiltrerend vocht en het insijpelen van vocht zijn de meest voorkomende problemen bij vocht in de kelder. De kimnaad tussen de vloer en muren is een belangrijke plek waar het vocht binnenkomt. Om deze vochtproblemen aan te pakken kan er gekozen worden voor kelder bekuiping en kelderdrainage.

Vochtbestrijder inschakelen om vocht in de kelder te bestrijden? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind een vakman bij u in de buurt!

Kelderbekuiping

Om vocht in uw kelder te bestrijden, kunt u kiezen voor kelderbekuiping. Bij kelderbekuiping wordt de kelder waterdicht gemaakt doormiddel van een waterdichte laag aan te brengen, dit wordt ook wel de kuip genoemd. Er worden diverse lagen cement- en fixeerlagen aangebracht totdat de kelder compleet waterdicht is.

Een groot voordeel aan kelderbekuiping, is dat uw kelder volledig dicht wordt gemaakt. Voor meer informatie, ga naar kijk op deze pagina: kelderbekuiping.

Kelderdrainage

Na kelderbekuiping, kan er ook kelderdrainage worden toegepast. Kelderdrainage wordt vaak toegepast wanneer een grote hoeveelheid water in de kelder aanwezig is. Door de hoge druk, kan er geen kelderbekuiping geplaatst worden en wordt er dus gekozen voor een kelderdrainage.

De drainage kan op drie plekken worden geplaatst worden, namelijk: vloer, wand en in de aansluiting tussen vloer en wand. De drainage vervoert het grondwater via kanalen en geulen naar een pomp die het water vervolgens het riool inpompt. Wilt u meer weten over kelderdrainage?

kelder-vochtbestrijding

Hoe opstijgend vocht in huis bestrijden?

  Wanneer u last heeft van opstijgend vocht, kan dat diverse oorzaken hebben, namelijk:

 • De afwezigheid van een kelderbekuiping.
 • Ontbreken van een waterkering.
 • Een overbrugging.
 • Onvoldoende ventilatie.
 • Om opstijgend vocht in huis te bestrijden, kan er gekozen worden voor het injecteren van de muren en voor het onderkappen van de muren.

Muren injecteren

Het injecteren kan via de binnenmuur en via de buitenmuur. Als u een spuwmuur heeft, is het verplicht om langs de binnenmuur te injecteren. Bij het injecteren van de muren worden er kleine gaatjes in de muur waar vervolgens het vochtwerende middel in wordt geïnjecteerd.

Na het injecteren van het vochtwerende middel, worden de gaatjes weer netjes afgewerkt met een laagje cement. Meer informatie over muren injecteren, vindt u hier.

Muren onderkappen

Een andere naam voor muren onderkappen, is ook wel “onderzagen”. Bij het onderkappen van een muur wordt er een gleuf in de muur gezaagd, waar vervolgens een vochtscherm in wordt geplaatst. De gleuf zaagt men net boven de vloerpas.

Het vochtscherm kan een stuk folie zijn of ander vochtwerend materiaal. Na deze werkzaamheden, wordt de gleuf weer opgevuld met een laag cementmortel. Wilt u weten wat de prijs van muren onderkappen?

Gratis offertes vergelijken

Besparen op de kosten van vochtbestrijding?

Vergelijk dan gratis en vrijblijvend diverse offertes!
Gratis offertes vergelijken

Hoe doorslaand vocht bestrijden?

Doorslaand vocht kunt u herkennen aan de binnen- en buitenzijde van de muur aan de hand van vochtplekken. Het probleem komt vaak van bovenaf en daarom zitten de vochtplekken wat hoger op de muur. Oorzaken van doorslaand vocht zijn onder andere: regendoorslag, beschadigde buitengevel, ontbrekende lekdorpels, foutieve afwerking en een kapot dak oversteek.

Om doorslaand vocht tegen te gaan, kunt u de muren laten impregneren en isoleren, deze twee oplossingen worden hieronder verder toegelicht.

Doorslaand vocht bestrijden met behulp van een vochtexpert? Start nu uw gratis offerteaanvraag en bespaar op de kosten!

Muren impregneren

Het impregneren wordt aan de buitenzijde van de woning gedaan. Er wordt een vloeistof op de gevel aangebracht, om zo de gevel te beschermen tegen de negatieven invloeden van vocht. De vloeistof wordt tot in de poriën van gevel aangebracht, om zo de hele gevel te voorzien van een beschermende laag.

U kunt de gevel impregneren als het vochtprobleem al aanwezig is, maar het is natuurlijk om het probleem voor te zijn en het eerder te laten impregneren. U vindt hier meer informatie over muren impregneren.

Muren isoleren

Er zijn verschillende manieren om de muren te isoleren, namelijk: de spouwmuur isoleren en ook is het mogelijk om de binnenmuren te isoleren. Bij spouwmuurisolatie wordt de losse ruimte tussen uw binnen- en buitenmuur opgevuld met vochtwerend materiaal.

Bij het isoleren van de binnenmuren, kan de muur geïsoleerd worden met diverse materialen, namelijk met voorzetwanden en door middel van Multipor-isolatieplaten.

muren-isoleren

Hoe condensatievocht bestrijden en voorkomen?

  Condens ontstaat als er te veel vocht aanwezig is een ruimte, wat niet verdampt vanwege gebrek aan frisse lucht. Het gaat hierbij om warme lucht, die condenseert op koude ondergronden als ramen en spiegels. Zeker in een slaapkamer, aangezien daar veel vocht vrijkomt van het menselijke lichaam, is de kans op condens heel erg groot.

  Oorzaken en bijbehorende oplossingen voor condensatievocht zijn:

 • Te weinig ventilatie: door regelmatig te ventileren in de ruimtes in uw woning, zorgt er al voor dat de condensatie vermindert. Dit kan bijvoorbeeld zijn door regelmatig de ramen en deuren open te doen.
 • Bouwvocht: tijdens het bouwen van een woning wordt er veel water gebruikt. Dit water trekt langzaam het huis uit, dit kan wel 18 maanden duren. Ook hierbij is ventilatie een belangrijke oplossing. Werkt het niet? Huur dan een bouwdroger!
 • Isolatie: tegenwoordig zijn de woningen te goed geïsoleerd en komt de warmte het huis niet uit. Een goed geïsoleerde woning moet dan ook gecombineerd worden met een goed werkende ventilatie.
 • Vochtbestrijder inschakelen? Vraag gratis offertes aan!

Kosten & premies vochtbestrijding

Om vochtproblemen tegen te gaan zijn er diverse opties mogelijk. Deze diverse opties kunnen ook heel erg verschillen in de prijs.

Voor meer informatie kunt u de volgende link volgen: vochtbestrijding prijzen.

Kosten vochtbestrijden in 2024

Methode van vochtbestrijding Geschikt voor bestrijding van o.a. Gemiddelde prijs*
Impregneren Doorslaand vocht €8,- tot €12,- per m²
Injecteren Opstijgend vocht Vanaf €100,- per lopende meter
Onderkappen Opstijgend vocht €100,- tot €150,- per lopende meter
Kelderdichting Vochtige kelder €4.000 tot €10.000,- per kelder (afhankelijk van omtrek kelder)
Ventilatie Condensvocht €40,- tot €1.500,-
Isolatie aanbrengen (kruipruimte) Vochtige kruipruimte €20,- tot €30,- per m²

** dit zijn gemiddelde kosten. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan van vochtspecialisten uit uw regio.

Gratis offertes vergelijken

Vakman inschakelen voor vochtbestrijding?

Vraag gratis offertes aan en vind een vakman bij jou uit de buurt!
Gratis offertes vergelijken

Premie vochtbestrijding

Voor vochtbestrijding kunt u ook premies aanvragen, namelijk:

 • De overkoepelende renovatiepremie op vlaanderen.be
 • Sommige gemeentes hebben een eigen premie. Wilt u weten of uw gemeente aparte premies hanteert? Ga naar premiezoeker.be
** voor meer informatie over de premies, gaat u naar: premie vochtbestrijding

vakman

Hoe besparen op de kosten van vochtbestrijding in uw woning?

Wilt u besparen op de kosten van vochtbestrijding? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes. Door offertes te vergelijken bespaart u tot wel 40% op de vochtbestrijdingswerken.

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt gratis maximaal 5 offertes van vochtbestrijders bij uit de buurt. Vergelijk deze offertes en kies de vakman die het beste bij u past! Uw aanvraag is geheel vrijblijvend, u zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken