Doorslaand vocht herkennen & behandelen

Veel mensen hebben last van doorslaand vocht, maar wat is doorslaand vocht nu eigenlijk? Zo zijn er meer veel gestelde vragen: Hoe valt het te herkennen? Hoe komt het in de woning? En hoe kan ik doorslaand vocht behandelen?

Op deze pagina vindt u alle informatie en advies over doorslaand vocht. Bekijkt u ook vooral de oplossingen voor doorslaand vocht behandelen.

Navigeer op deze pagina direct naar:

Doorslaand vocht herkennen

Doorslaand vocht herkennen kan zowel via de buiten- als via de binnenkant. Als er op een gegeven moment op verschillende plaatsen op de binnenmuur vochtplekken tevoorschijn komen, heeft u hoogstwaarschijnlijk last van doorslaand vocht. Doordat het probleem vooral van bovenaf komt, zitten de vochtplekken vaak wat hoger op de muur. Door doorslaand vocht is er een grotere kans op afbladderende verf, behang dat gaat loslaten, schimmelvorming en ook gaat het stucwerk afbrokkelen.
Wat er eerder werd vermeld, is dat doorslaand vocht zowel op de binnenmuur als op de buitenmuur te zien is. Doorslaand vocht op de buitenmuur herkent u aan de vochtige buitenmuur, gescheurd metselwerk, mos op de muur en ook zijn er zwarte vegen te zien op de muur.

vochtige muur

Wat zijn de oorzaken van doorslaand vocht?

 1. Regendoorslag via de buitenmuur: het gaat hierbij om poreus gesteente. Dit komt vaak door slagregen.
 2. Regenbelasting van de gevel: door veel te veel regen (vooral slagregen) houdt de muur te veel vocht vast.
 3. Beschadigde buitengevel: scheuren en beschadigingen in het metsel en voegwerk.
 4. Foutieve afwerking van de buitenmuur: als de muur niet meer kan ademen door bijvoorbeeld een verflaag op de muur.
 5. Vocht dat binnenkomt doormiddel van een doorhangende dakgoot
 6. Vocht dat binnenkomt doormiddel van spleten tussen de ramen en de gevel.
 7. Ontbrekende lekdorpels: hierdoor ontstaan er kieren waar het vocht binnendringt.
 8. Slechte aansluiting tussen valpijp en dakgoot: door deze slechte aansluiting ontstaat er lekkage.
 9. Loodslabben die niet goed zijn aangebracht of helemaal niet zijn aangebracht kunnen lekkage veroorzaken.
 10. Niet aangebrachte of kapotte dak oversteek: water komt hierdoor in de muren en niet in de dakgoot.

Waarom snel doorslaand vocht bestrijden?

Wanneer u doorheeft dat u doorslaand vocht in uw huis heeft, is het belangrijk om dit snel aan te pakken. Door het binnendringende vocht ontstaat er schimmel. Deze schimmels trekken ongedierte aan, en dat wilt u natuurlijk niet in uw huis. Door deze vochtproblemen zal de isolatiewaarde van het huis ook flink dalen. In de zomer heeft u er niet veel last van, maar in de winter krijgt u er wel last van.

Doorslaand vocht heeft niet alleen gevolgen voor uw huis, maar ook voor uw gezondheid. U kunt namelijk verkouden worden, last krijgen van uw ademhaling en aanraking met schimmels kan leiden tot een geïrriteerde huid.

Gratis offertes vergelijken

Doorslaand vocht laten behandelen?

Vraag gratis en vrijblijvend diverse offertes aan!
Gratis offertes vergelijken

Veelvoorkomende locaties van doorslaand vocht

Doorslaand vocht is vaak te vinden op vochtige plekken, hieronder een aantal locaties waar het snel zichtbaar is.

 • Gevel (buitenmuur): kan komen door slecht voegwerk, scheuren etc. of door regendoorslag.
 • Spouwmuur: dit is de tussenruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur.
 • Binnenmuur: als er te veel vocht is in de spouwmuur komt het bij de binnenmuren.
 • Badkamermuur: in de badkamer is vaak te weinig verluchting om zo al het vocht te laten verdwijnen.
 • Kelder:
  Zeespiegel: in veel gevallen ligt de kelder onder de zeespiegel en is het dus extra vochtig in de kelder.
  Vochtige aarde: er wordt vaak gebouwd op vochtige aarde. Naast het risico op verzakking is er ook veel risico op vochtproblemen.
  Lekkages: er zijn vaak lekkages in de kelder. Ook dit leidt tot vochtproblemen.
  Ventilatie: veel kelders zijn niet voorzien van ventilatie en dus hoopt het vocht zich al snel op.

Doorslaand vocht behandelen, wat zijn de oplossingen?

Heeft u last van doorslaand vocht? Het is van belang om hier een oplossing voor te zoeken. Doorslaand vocht tast niet alleen uw woning aan, maar ook uw gezondheid. Gelukkig zijn er voor het doorslaand vocht behandelen diverse oplossingen. De oplossingen voor het doorslaand vocht behandelen vindt u hieronder:

Oplossing 1: muren impregneren

Met het impregneren van de buitenmuur wordt er een beschermlaag aangebracht. Zo kunt u doorslaand vocht bestrijden, vermijden of tegengaan. Ook zorgt het middel ervoor dat viezigheid minder goed op de muren blijft zitten. Voordat u de muur kunt laten impregneren, moet wel eerst de hele muur gereinigd worden. Zo pakt het middel beter op de muur. Prijs: €8,- a €12,-per m².

Muren impregneren? Zo ziet dat eruit!

Oplossing 2: muren isoleren

Voor muren isoleren zijn er 3 opties; isoleren van de binnenmuur, buitenmuur of de spouwmuur. Voor de buitenmuur moet u al snel een vergunning hebben, want het wordt aan de buitenkant van het huis bevestigd.

Niet alle huizen hebben een spouwmuur, dus veel mensen komen voor doorslaand vocht bestrijden al snel bij binnenmuur isolatie uit. Binnenmuur isolatie is goedkoper dan een buitenmuur isolatie en ook is de kamer snel op de gewenste temperatuur.

Prijzen diverse soorten muurisolatie

Gemiddelde muurisolatie prijs per m² (incl. btw*) Prijsvoorbeeld: muurisolatie prijs voor gemiddeld huis (105m²) Terugverdientijd
Spouwmuurisolatie €15,- tot €30,- €2.100,- 3 – 4 jaar
Binnen gevelisolatie €95,- €10.000,- 13 – 15 jaar
Buiten gevelisolatie €110,- tot €140,- €13.650,- 13 – 15 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Oplossing 3: vochtwerende verf aanbrengen

Vochtwerende verf helpt om vochtige muren te voorkomen. De verf is niet geschikt als er al een vochtprobleem aanwezig is. De verf kunt u aanbrengen om vocht in de toekomst te voorkomen. Het is handig om deze verf aan te brengen in vochtige ruimtes, bijvoorbeeld de badkamer of in de keuken. De gevel kunt u ook verven met deze verf om het vocht te bestrijden of te voorkomen. In veel gevallen is het nodig om eerst het vochtprobleem aan te pakken en dan daarna de verf aan te brengen. Prijs: €20,- a €40,-per m²

Oplossing 4: nieuwe gevelbekleding

Als u vaker last heeft van doorslaand vocht dan is waterdichte gevelbekleding wellicht de oplossing voor u. Het is duurder dan impregneren, isoleren of schilderen, maar het heeft een aantal aantrekkelijk voordelen. U kunt namelijk van de gelegenheid gebruikmaken om zo direct ook de buitenmuren te laten isoleren. Zo ziet uw woning er ook meteen weer als nieuw uit. Prijs: vanaf 40,- euro per m². (excl. Isolatie)

Is het wel echt doorslaand vocht? Belang van correcte vochtdiagnose

Vochtproblemen lijken al snel op elkaar. Een vochtbestrijder kijkt eerst grondig naar het probleem, om zo een goede diagnose te stellen. Soms is dat niet zo gemakkelijk, zelfs niet voor een vochtexpert met jarenlange ervaring. Een voorbeeld: u heeft optrekkend vocht en doorslaand vocht. Doordat bij allebei schimmels zijn ontstaan, kan het lastig te achterhalen door welk probleem de schimmels in eerste instantie zijn ontstaan. Dit lijkt misschien niet heel erg, maar de kosten van beide problemen verschillen namelijk nogal erg met elkaar.

Bij optrekkend vocht bent u namelijk gemiddeld al snel €190,- per strekkende meter kwijt. Bij doorslaand vocht bent u veel goedkoper uit, namelijk; gemiddeld €14,50 per m². Dit scheelt nogal. Dus een goede vochtdiagnose kan u heel veel geld besparen.

Besparen op doorslaand vocht behandelen? Gratis offertes vergelijken!

U wilt toch niet te veel betalen voor het bestrijden van het doorslaand vocht probleem?

Hier onder vraagt u gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan. Om ervoor te zorgen dat u niet te veel betaald, kunt u zelf vergelijken en de beste vakman kiezen. Alle vakmannen zijn vochtspecialisten bij uw uit de regio. Dus vraag nu gratis offertes aan!

Vraag nu gratis en zonder verplichting offertes aan!