Schilderen, hoe vaak moet dat?

Een woning schilderen is een grote taak. Kozijnen schilderen, deuren schilderen, muren schilderen. U kunt met veel vragen zitten, zoals: hoe vaak moet ik schilderen? Wanneer is het nodig? Moet ik voor deze taak een schilder inhuren?

Op deze pagina vindt u alle informatie over het schilderen van een woning. Hier vindt u de antwoorden op de vragen die u heeft. Lees snel verder en bekijk ook de voordelen van het inhuren van een winterschilder!

Navigeer op deze pagina direct naar:

Hoe vaak schilderen?

De meeste woningen moeten om de 5 tot 10 jaar geschilderd worden. Doordat het buitenschilderwerk sneller wordt aangetast, zal u buiten om de 5 jaar moeten schilderen en binnen om de 7 jaar. Dit hangt natuurlijk wel af van verschillende factoren.

Hoe vaak binnen schilderen?

Bij binnen schilderwerk is het beste om het om de 7 jaar opnieuw te schilderen. Het hangt wel af van een aantal factoren, namelijk; de ruimte, wordt er veel gekookt, is er een open haard? Houtwerk dat intensief wordt gebruikt zoals een trap moet vaker geschilderd worden.

Muur schilderen? Bekijk hier het stappenplan!

Hoe vaak buiten schilderen?

De levensduur van het buitenschilderwerk ligt ongeveer tussen de 5 en 6 jaar. Hoe vaak u buiten moet schilderen hangt af van de weersomstandigheden. Als het huis pal in de zon staat, zal de verf sneller gaan verkleuren.

Schilderwerk dat onderhoud kan gebruiken

Schilderwerk heeft gemiddeld ongeveer om de 6 jaar onderhoud nodig. Hieronder leest u wanneer het schilderwerk onderhoud nodig heeft.

 • Houtrot: Dit herkent u aan de zwart/roestbruine kleur en de zachte structuur.
 • Blaren in het schilderwerk
 • Schilderwerk is afgebladderd
 • Verf poedert
 • Verf heeft barsten
 • Verkleuring van de verf
 • Verf hecht niet genoeg: verf blijft niet goed zitten.
 • Groene waas over de verf (mos, alg). Dit betekent dat u last heeft van vocht.
Gratis offertes

Uw woning professioneel laten schilderen?

Vraag gratis en vrijblijvend diverse offertes aan!
Gratis offertes

Houtrot herkennen

Houtrot kunt u vaak vinden op de begane grond en vaak in de hoeken van de ramen. Houtrot is vaak alleen te zien bij onbeschilderd hout. Het houtrot op onbeschilderd hout ziet u vaak aan de kleur. Als het hout roestbruin of zwart is, heeft u te maken met houtrot. Is het lichtgrijs? U heeft geen houtrot, maar wel zit er al vocht in het hout.

Ook kunt u houtrot herkennen aan de structuur van het hout. Pak een bot voorwerp, bijvoorbeeld de achterkant van een schroevendraaier en druk op de plekken. Veert de schroevendraaier terug? Ook dan heeft u te maken met houtrot.

Is de verf aan het beginnen met afbladeren, dan is er een zeer grote kans dat u houtrot heeft

Beste periode om te schilderen

Binnen schilderwerken kunt u elke periode uitvoeren, maar u kunt buiten niet het hele jaar schilderen. U kunt het beste bijvoorbeeld uw gevel schilderen als de temperatuur tussen de 10 en 15 graden ligt. Als het wel kouder is dan 10 graden is, dan kunt u niet alle verfsoorten gebruiken.

Als u naar seizoenen kijkt kunt u het beste gaan schilderen in het voorjaar, tussen maart en juni. De nazomer is vaak ook een goede periode om te gaan schilderen. Wel is er dan sneller kans op een warmere dag. En een warme dag is niet bevorderlijk voor de schilderwerken.

hoe vaak schilderen

Voordelen van een winterschilder

Schilderen in de winter? Tip: ga voor een winterschilder! Voor schilderwerken in de winter kunt u een schildersbedrijf met een winterschilder inhuren. Veel mensen kennen de winterschilder nog niet, vandaar hieronder een aantal voordelen op een rijtje gezet:

 • Altijd beschikbaar: doordat het niet zo druk is als in de zomer is er meer ruimte in de planning.
 • Zomer klaar: een fris begin van het jaar en zo kunt u genieten van uw huis in de zomer.
 • Prijskaartje: doordat mensen vaak de woning laten schilderen in de zomer, geven de schilders in de winter vaak korting. Dit kan wel oplopen tot 30%!
 • Voor binnen en buitenwerk: Buitenkant van de woning kan ook in de winter geschilderd worden. Er worden dan andere materialen en verf gebruikt.

Besparen op schilderwerken? Gratis offertes vergelijken!

Wilt u besparen op schilderwerken? Wilt u de stress besparen van het schilderen? Klik dan hieronder om gratis offertes te vergelijken. U vindt hier scherp geprijsde schilders die u het werk uit handen nemen en gegarandeerd een goed resultaat leveren.

Vraag nu gratis en zonder verplichting offertes aan!