Tuinhuis schilderen: tips & werkwijze

Heeft u net een tuinhuis gekocht of heeft u er al één in uw tuin staan? Wilt u het tuinhuis schilderen en weet u niet zo goed waar u moet beginnen?

Op deze pagina vindt u informatie, advies en stappen die u kunt volgen om zo een mooi tuinhuis te creëren die perfect bij uw tuin en stijl past. Lees snel verder en ontdek de handige tips voor het schilderen van uw tuinhuis.

Tuinhuis verven, welke kleur?

Een tuinhuis in uw achtertuin, super leuk! Maar het tuinhuis is nog niet zoals u wilt, het past nog niet bij u. Hier valt zeker wat aan te doen, namelijk een likje verf.

U kunt natuurlijk gewoon een pot verf kopen en gaan schilderen, maar u kunt ook voor een bepaalde stijl gaan. Welke stijlen zijn er nu en welke past het beste bij u? Hieronder een aantal voorbeelden van stijlen:

 • Minimalistisch: schilder het tuinhuis zwart, zet er witte meubels in en maak het af met groene accenten. Zo creëert u een strakke en minimalistische look.
 • Natuurlijke look: houdt u niet zo van zwart & wit? En wil u uw tuinhuis meer bij de tuin betrekken? Schilder uw tuinhuis dan groen. Als u er ook nog houten meubels bij zet, komen de kleuren nog beter uit. Met deze stijl creëert u een natuurlijke look.
 • Scandinavische stijl: houdt u meer van lichtere kleuren en van een hip design? Ga dan voor deze stijl. Om deze Scandinavische stijl te kunnen creëren, pakt u zachte kleuren en combineert u deze met pastelkleuren.
 • Zomers: u kunt de zomer van het zuiden ook naar uw tuin halen. Kies een zomerse kleur, bijvoorbeeld; fel oranje. Combineer deze kleur met wit en dan heeft u uw zomer in uw eigen tuin gecreëerd.

Tuinhuis schilderen of beitsen?

Belangrijk is om een tuinhuis goed te onderhouden. Door het goed behandelen van uw tuinhuis is de kans op een verweerd tuinhuis een stuk kleiner. U kunt ervoor kiezen om uw tuinhuis te schilderen, maar ook kunt u kiezen voor beitsen. Elke afwerking heeft zijn eigen uitstraling en levensduur. Hieronder leest u de verschillen tussen schilderen en beitsen.

 • Schilderen: door het schilderen van het tuinhuis, krijgt het een nette uitstraling. De oorspronkelijke houtstructuur is niet meer zichtbaar. Onderhoud is nodig om de 5 a 7 jaar. * Donkere kleuren moeten sneller worden onderhouden.
 • Beitsen: beitsen is een duurzame oplossing om het hout te beschermen. Tegenwoordig is er beits in veel verschillende kleuren. Door beits te gebruiken, heeft u uw tuinhuis in een leuke kleur zonder de houtstructuur te verliezen.

tuinhuis verven

Wel of niet schuren?

Om goede hechting met de verf te krijgen is schuren belangrijk. Door het hout te schuren, krijgt het hout een grove structuur en hecht de verf beter. Als het hout te glad is, is de kans op druipers zeer goot. Als het hout beschadigingen of oneffenheden heeft, is schuren ook belangrijk. Door het hout te schuren, ziet u later de oneffenheden niet meer door de verf heen.

Wel schuren:

 • Hout met een waslaag: verf hecht niet goed op was.
 • Hout met een laklaag: verf hecht niet op lak. Lak stoot de verf af.
 • Hout met een oude verflaag: de nieuwe laag zal niet goed hechten op de oude verflaag. De oude verflaag zal er eerst afgeschuurd moeten worden.
 • Bloedend hout: sommige houtsoorten lekken een kleurstof. Als u er verf overheen gaat doen, zal de kleurstof mengen met de verf.

Niet schuren:

Eigenlijk hoeft u geschaafd hout niet te schuren. Geschaafd hout is vaak al mooi glad. Er zijn twee soorten geschaafd hout, namelijk:

 • Fijn geschaafd hout: grof uiterlijk. Hout is minder geschaafd en heeft een robuust uiterlijk.
 • Geschaafd hout: gewoon geschaafd hout is glad. Wel is geschaafd hout wat ouder hout en minder makkelijk te schilderen zonder eerst het hout te gaan schuren. Geschaafd hout wordt vaak gebruikt in de bouw om bijvoorbeeld meubels te maken.
Gratis offertes

Tuinhuis laten schilderen?

Vraag gratis en vrijblijvend diverse offertes aan!
Gratis offertes

Stappenplan: tuinhuis opnieuw schilderen

Heeft u een leuk tuinhuis in de tuin staan, maar mag er wel weer een nieuw likje verf op? Hieronder vindt u een stappenplan om zo uw oude tuinhuis weer net als nieuw te maken.

 1. Oude verf verwijderen: dit kunt u doen met een hittepistool en een verfkrabber. Lukt dit niet? Gebruik dan afbijtmiddel. Dit spul is wel zeer agressief!
 2. Houtrot opsporen en herkennen: houtrot komt meestal voor aan de onderkant van een deur of bij de ramen. Heeft u ramen in het tuinhuis? Grote kans dat er houtrot tussen de ramen, glas of plexiglas zit.
 3. Houtrot repareren: haal het houtrot eruit, maak de plek helemaal schoon zodat er geen houtrot meer te zien is. Als de plek schoon is kan er houtrotstop op worden gesmeerd. Als laatste moet er hourotvuller in. Dit wordt vervolgens net zo hard als hout.
 4. Primer: Om te beginnen met schilderen, is een goede primer belangrijk. Gebruikt u witte/lichte verf, kies dan een witte primer. Gaat u voor een donkere verf, kies dan een donkere primer. Dit geeft uiteindelijk het mooiste effect aan uw tuinhuis.
 5. Verf kiezen: U kunt kiezen voor acrylverf (waterbasis) en alkydverf (olieverf). *Wilt u de houtstructuur zichtbaar houden? Kies dan een beits uit voor uw tuinhuis. Lees hier meer over de verfsoorten.
 6. Benodigde producten en materialen aanschaffen: denk hierbij aan, verf, kwasten, tape etc.
 7. Tuinhuis schoonmaken: start met al de vervuiling te verwijderen en begin daarna met water en een spons om alles schoon te maken.
 8. Hout schuren: veiligheid voorop, dus maak gebruik van een mondkapje, veiligheidsbril en trek handschoenen aan. Schuurpapier: middelgrof.
 9. Hout stofvrij maken: pak een bezem, borstel of stofzuiger om het houtstof te verwijderen.
 10. Het hout ontvetten: vul een emmer met warm water en voeg hier een scheut ammonia of St. Marc aan toe en begin te ontvetten. Laat dit wel goed opdrogen!
 11. Primer aanbrengen: door primer aan te brengen zal de verf beter hechten met het hout.
 12. Tuinhuis schilderen: lees voor gebruik goed de gebruiksaanwijzing van de verf voordat u aan de slag gaat.
  *Geen verf: Tuinhuis beitsen. Voor beits hoef je geen primer aan te brengen.
  Na 16 uur is de beits goed ingetrokken.

Liever uw tuinhuis laten schilderen? Lees hier meer over de prijzen van het schilderwerk.

Tuinhuis schilderen? Bekijk het proces!

Stappenplan: nieuw tuinhuis schilderen

Heeft u een nieuw tuinhuis gekocht? Het is verstandig om deze te schilderen, oliën of te beitsen. Hierbij verlengt u de levensduur van uw tuinhuis. Ook kunt u zo het tuinhuis een eigen stijl geven dat perfect bij u past.

Nieuw hout voorbereiden.

 1. Tuinhuis zo snel mogelijk schilderen nadat het geplaatst is. Dit voorkomt dat het hout wordt aangetast doormiddel van de zon en regen.
 2. Zorg dat het hout voldoende is uitgedroogd.
 3. Hout onbehandeld? Schuur het hout droog met schuurpapier nr. 100-120.
 4. Stof het hout af: gebruik hiervoor een zachte borstel of bezem. Stof verwijderen is belangrijk voor de goede hechting van de verf of beits.
 5. Verwijder eventuele hars van het hout: gebruik hiervoor white spirit en een doek.
 6. Ontvet het hout: het hout ontvetten kunt u doen met een pluisvrije doek en synthetische thinner. Dit moet wel goed droog zijn voordat u kunt beginnen met verven.

Nieuw hout verven.

Breng een grondlaag aan: een grondlaag beschermt het hout tegen houtrot en schimmels. Een nieuw tuinhuis kunt u het beste in de grondlaag zetten als het nog niet in elkaar staat, zodat alle kanten goed beschermd zijn.

Nu kunt u kiezen uit twee opties, namelijk beitsen of schilderen.

 1. Optie 1, beitsen:
  Transparante beits: niet alleen de houtstructuur blijft zichtbaar, maar ook de houttekening.
  Dekkende beits: houtstructuur blijf zichtbaar, maar de houttekening is niet meer zichtbaar. Wel heb je dekkende beits in verschillende kleuren. Waarom beits? Beits beweegt mee met het hout en dit zorgt ervoor dat uw tuinhuis er veel langer mooi uit blijft zien. Ook bewaar je veel beter de houtstructuur.
 2. Optie 2, schilderen:
  Schilder hierbij ook in de richting van de houtnerf. Als u uw tuinhuis gaat schilderen, kunt u het beste twee lagen aanbrengen voor de perfecte dekking. Wacht wel totdat de eerste laag voldoende is gedroogd.

tuinhuis beitsen

Tuinhuis schilderen: handige tips

  Hieronder een aantal handige tips voor als u uw tuinhuis gaat schilderen.

 • Temperatuur: Schilderen met de juiste temperatuur is erg belangrijk. De juiste temperatuur zit ongeveer tussen de 10 en 20 °C. Bij temperaturen boven de 20 °C droogt de verf te snel en kun je oneffenheden niet goed verwijderen en bij temperaturen onder de 10 °C droogt de verf niet goed. Benieuwd of het verstandig is om in de winter te schilderen? U leest er hier meer over.
 • Hout moet droog zijn: zo is de hechting beter tussen het hout en de verf.
 • Stap af van de standaardkleuren: zo heeft u meteen een opvallend tuinhuis. Wilt u dat niet? Ga dan voor de zwart, wit en grijstinten. Niet standaard, maar toch heel strak en netjes.
 • Gebruik meerdere kleuren: door meerdere kleuren te gaan gebruiken heeft u niet zo’n standaard tuinhuis, maar een echt leuk opvallend tuinhuis.
 • Binnenkant tuinhuisje vernieuwen: de binnenkant van een tuinhuis is vaak donker, wat dacht u van de binnenkant verven van uw tuinhuis? Kies een lichte kleur en het tuinhuis lijkt meteen een stuk groter van binnen.
 • Gebruik maken van een verfspuit: door hier gebruik van te maken wordt de verf egaal aangebracht.

Tuinhuis professioneel laten schilderen? Gratis offertes vergelijken!

Heeft u geen tijd om het zelf te doen? Of wilt u het gewoon door een professionele schilder laten doen?

Kies voor een erkend schilder en weet zeker dat u een prachtig eindresultaat krijgt. Via onderstaande knop vraagt u gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aan.

Vraag nu gratis en zonder verplichting offertes aan!