Trap schilderen stappenplan

Het schilderen van uw trap biedt direct een mooiere aanblik in uw hal. Een trap is natuurlijk aan veel slijtage onderhevig. Gaat u maar eens na, hoe vaak u per dag de trap op en af loopt. En vaak bent u niet de enige in uw huis die dit doet. Om de trap dan toch netjes te houden, is het aan te raden om met enige regelmaat de trap te (laten) schilderen. Maar hoe pakt u dat het best aan? Is er een stappenplan voor het efficiënt schilderen van de trap? Jazeker. Met onderstaande uitleg en stappenplan kunt u prima zelf uw trap schilderen en genieten van het mooie eindresultaat.

Wat voor soort verf gebruiken?

Voor het schilderen van uw trap kunt u het best eerst grondverf gebruiken, en vervolgens de trap aflakken met een dekkende vloerlak of trappenlak. Het hangt er van af, of u uw trap een kleurtje wilt geven, of dat u de houtkleur wilt behouden en alleen wilt aflakken. De trappenlak is kleurloos, prima voor een mooie, houten trap. De dekkende vloerlak is er onder andere in wit en warm wit. Ook kunt u kiezen tussen hoogglans, wat sterker is, of zijdeglas, wat minder snel krassen veroorzaakt. Beide laksoorten zijn relatief eenvoudig aan te brengen, omdat ze verlopen, waardoor u geen strepen van de kwast zult zien.

Gratis offertes

Uw trap laten schilderen

Vraag vrijblijvend offertes aan bij meerdere schilders bij u uit de buurt!
Gratis offertes

Stappenplan:

U zult een aantal stappen moeten volgen om goed uw trap te kunnen schilderen. Goed voorwerk is namelijk van cruciaal belang voor een succesvol eindresultaat. De lak heeft een schone, egale ondergrond nodig om goed te kunnen hechten en mooi glad op te drogen. Volg deze stappen voor een mooi resultaat.

Handige doe-het-zelf video voor het schilderen van een trap

Trap schuren

Het begint met het vrijmaken van de trap, zodat er geen dingen meer op en rondom in de weg liggen. En het ergste vuil kunt u alvast verwijderen. Stofzuig de trap om het stof te verwijderen. En dan dient u de trap nog te ontvetten met een reinigingsmiddel of ontvettingsmiddel. Vervolgens gaat het echte werk beginnen: de trap schuren. Schuren is een erg stoffig klusje, hou daar rekening mee, wellicht wilt u nog wat extra zaken afdekken om te beschermen tegen het stof. U kunt ervoor kiezen om handmatig te schuren, maar er zijn ook schuurmachines met stofafzuiging, waardoor een groot deel van het bij het schuren vrijkomende stof direct opgezogen wordt. Heel praktisch!

Plamuren en kitten

Mochten er beschadigingen aan de trap zijn, kieren, naden of gaten, dan dienen deze vervolgens gerepareerd te worden. De trap moet namelijk egaal glad zijn om een mooi eindresultaat te realiseren. Met plamuur kunnen oneffenheden aangepakt worden. Maak het zo strak en glad mogelijk, zodat er een strakke ondergrond ontstaat. En eventuele kieren of naden kunnen met acrylaatkit dichtgemaakt worden. Na het plamuren en kitten moet u de gladde stukken weer wat opschuren. En dan moet de trap opnieuw stofvrij gemaakt worden.

Grondverf

Vervolgens gaat u de muren rondom de trap en de vloeren aan het begin en het eind aftapen, zodat u kunt beginnen de trap in de grondverf te zetten. Na de eerste laag grondverf is het belangrijk om deze goed te laten drogen. Vervolgens kunt u ervoor kiezen om nog een extra laag grondverf aan te brengen. Dit is aan te bevelen, u zult dan wel de eerste laag weer even licht moeten opschuren. Dan brengt u de volgende laag grondverf aan, laat deze goed drogen en maakt de trap wederom stofvrij.

Aflakken

Dan kunt u de trap aflakken met een lak naar keuze. Hoogglans of zijdeglans lak zijn beide goede opties, afhankelijk van uw smaak en voorkeur. Ook hier is het aan te bevelen om een tweede laklaag aan te brengen, gezien het veelvuldige gebruik van de trap. U dient dan de eerste laklaag volledig te laten drogen en uitharden, tot een week na aanbrengen. Vervolgens de trap goed reinigen, licht opschuren en de tweede laklaag netjes aanbrengen. Goed laten drogen, en geniet van het eindresultaat.

Kosten trap schilderen

De kosten van een trap schilderen hangen af van de activiteiten die u zelf wilt doen, en wat u wilt uitbesteden. Indien u zelf de trap gaat schilderen, kost het u alleen de grondverf en de lak. En als u zelf de nodige voorbereidende werkzaamheden kunt doen, zoals schuren, kunt u de kosten ook laag houden. Gemiddeld wordt ongeveer € 15 – € 20 euro per trede gerekend door een ervaren schilder, inclusief BTW en arbeidskosten, uitgaande van twee lagen grondverf en één laag lak, plus nog € 10 à € 15 per meter trapleuning. En dan kunt u er weer jaren tegen! Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag vrijblijvend diverse offertes aan!