Nieuwe look van de keuken door te verven

U wilt graag uw keuken van een nieuwe look voorzien, maar wilt of kunt niet meteen een hele nieuwe keuken aanschaffen. Dan is het verven van uw keukenkastjes een hele goede optie om uw keuken zonder al te veel gedoe van een heel nieuw uiterlijk te voorzien. Het is dan goed om van te voren te bedenken wat u precies anders zou willen. Wilt u een andere kleurstelling? Of ook een andere uitstraling, met meer of juist minder reliëf in de kastdeurtjes bijvoorbeeld, of andere handgrepen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een mooie keukenrenovatie.

Keukenrenovatie kan op verschillende manieren

U kunt ervoor kiezen de gehele keuken aan te pakken, en zelfs extra kastjes toe te voegen, tegelwerk te veranderen en dergelijke. Dit kan nogal wat voeten in de aarde hebben, maar is nog altijd kostenvriendelijker dan het laten plaatsen van een geheel nieuwe keuken. U kunt er ook voor kiezen om alleen de kastdeurtjes een mooie kleur te geven. Hiermee verandert u het aangezicht van uw keuken, met minimale inspanning. Een additionele wijziging aan het uiterlijk van de kastjes, door bijvoorbeeld een MDF plaat op een kastje te monteren voor een strakkere, moderne uitstraling, is ook nog goed te doen.

Doe-het-zelf video: keukenkastjes schilderen

Voordelen van keukenkastjes schilderen

Het belangrijkste voordeel van het schilderen van uw keukenkastjes is dat u kunt kiezen uit alle mogelijke kleuren. U kunt de keuken dus geheel naar eigen smaak renoveren. En middels MDF kunt u de uitstraling van de kastjes nog relatief eenvoudig aanpassen, een laag verf erover, en uw keuken lijkt weer als nieuw. En u bespaart de kosten van een compleet nieuwe keuken, en niet te vergeten de rompslomp die gepaard gaat met het verwijderen van de huidige keuken en het plaatsen van een nieuwe.

Nadelen van keukenkastjes schilderen

Een nadeel van het schilderen van uw keukenkastjes is, dat u wellicht toch meer zult moeten schilderen om uw keuken echt netjes te krijgen. De wanden van uw keuken zullen misschien ook aangepast moeten worden aan de nieuwe kleur. En u zult goed moeten stil staan bij het type ondergrond van de kastjes, en het nodige voorwerk moeten doen om eventuele schade te herstellen en voorbewerken met een primer. Ondanks dat het aanzienlijk minder werk geeft dan het uitzoeken en (laten) plaatsen van een compleet nieuwe keuken, komt er toch nog wel aardig wat bij kijken.

“Uw keuken laten schilderen door een vakman? Vergelijk gratis diverse offertes!

Waar moet u op letten

Zoals aangegeven is het belangrijk om te kijken van welk materiaal uw kastjes zijn gemaakt, om de meest geschikte verf uit te zoeken. Er zijn keukenkastjes van massief hout, fineer of kunststof en niet op elk materiaal hecht elke soort verf. Let wel: problemen met uw keukenapparatuur of de indeling van uw keuken zijn natuurlijk niet op te lossen door uw keukenkastjes te schilderen. Houd ook rekening met de lichtinval in uw keuken bij de keuze van de meest geschikte kleur. Een donkere kleur kan mooi lijken, maar kan in de praktijk behoorlijk op u af komen als u veel kastjes heeft.

Kosten van keukenkastjes laten schilderen

De kosten van het laten schilderen van keukenkastjes kunnen erg variëren, afhankelijk van de schilder en de periode dat u dit wilt laten uitvoeren. Een tip hierbij is: laat het in de winter doen, dan hebben schilders vaak minder werk dan in de zomer, waardoor ze vaak scherpere prijzen hanteren. En afhankelijk van de hoeveelheid werk is er natuurlijk prijsverschil mogelijk. Indien er nog veel reparatiewerkzaamheden uitgevoerd moeten worden, alvorens de grondverf aangebracht kan worden, kost dit meer manuren. En er zit ook nog wat prijsverschil in het type verf.

Gemiddeld kunt u ervan uitgaan dat er gerekend wordt per frontje, inclusief voorwerk en inclusief BTW:

  • Frontje 15 * 60 cm: een bedrag tussen € 20,- en € 45,-
  • Frontje 40 * 60 cm: een bedrag tussen € 40,- en € 75,-
  • Frontje 60 * 70 cm: een bedrag tussen € 50,- en € 85,-
  • Koelkastdeur 40 * 180 cm: een bedrag tussen € 60,- en € 95,-
  • Apothekerskastdeur 40 * 200 cm: een bedrag tussen € 70,- en € 85,-
  • Hoekkast: een bedrag tussen € 65,- en € 95,-
  • Plinten (per meter): een bedrag tussen € 15,- en € 25,-.

Tip: Vraag altijd een aantal offertes op bij verschillende aanbieders, om een goede vergelijking te kunnen maken en de voor u beste keuze te maken.