Cv-ketel storing, wat nu?

De gemiddelde levensduur van uw cv-ketel ligt rond de 15 jaar. Vanaf die leeftijd is het tijd om te gaan plannen voor een nieuw exemplaar. Dit betekent echter niet dat uw cv-ketel voor die tijd geen gebreken kan vertonen. Een defecte cv-ketel kan erg vervelend zijn, vooral als het buiten koud is. Daarnaast heeft u natuurlijk dagelijks warm water nodig, om te douchen, af te wassen en schoon te maken. Gelukkig kunt u in sommige gevallen zelf uw cv-ketel weer aan de praat brengen. Het wordt aangeraden eerst de volgende handelingen uit te voeren, voordat u een dure monteur in gaat schakelen.

Controleer de thermostaat

Het klinkt heel simpel, maar soms kan het zijn dat de thermostaat simpelweg te laag staat en dat uw radiatoren niet aanslaan omdat de binnentemperatuur hoger is. Ook is het mogelijk dat de batterijen van uw thermostaat op zijn, waardoor de cv-ketel geen opdracht krijgt om te gaan werken. Uw digitale thermostaat kan u nog meer informatie geven en het is altijd verstandig om te kijken of er geen foutmeldingen worden aangegeven. In dit geval kunt u in de handleiding opzoeken wat deze meldingen betekenen. Als uw thermostaat ogenschijnlijk goed werkt, geen foutmeldingen geeft en niet te laag staat, dan is er een grote kans dat het probleem ergens anders te vinden is.

Storing in de stoppenkast?

Uw cv-ketel werkt natuurlijk op stroom. Als deze is uitgevallen dan zal uw ketel uiteraard niet werken. Het is dus altijd verstandig om de stoppenkast te bekijken. Misschien is de zekering van de groep van de cv-ketel doorgeslagen, dus controleer of deze allemaal nog intact zijn. Ook de aardlekschakelaar dient aan te staan. Is dit niet het geval, dan is er ergens kortsluiting geweest. Het kan ook altijd voorkomen dat het stopcontact waar uw cv-ketel op is aangesloten niet meer werkt. Als dit het geval is, dan heeft u de hulp nodig van een elektricien.

Gratis offertes

Een vakman inschakelen

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vergelijk meerdere offertes!
Gratis offertes

Leidingen bevroren?

In de winter kan het voorkomen dat uw leidingen op bepaalde plekken zijn bevroren. Dit is erg gevaarlijk, want bevroren water zet uit en dit kan barsten en lekkages veroorzaken. Leidingen die nu bevroren zijn of bevroren kunnen zijn geweest dienen altijd te worden gecontroleerd door een installateur.

Controleer de CV ketel

Nadat u heeft uitgesloten dat er een probleem is met de leidingen, met de elektriciteit en met de thermostaat is het tijd om uw cv-ketel te gaan controleren. Natuurlijk kijkt u eerst of de stekker in het stopcontact zit. Aangezien dit praktisch altijd het geval is, kunt u vervolgens controleren of de gaskraan open staat. Draait u deze volledig naar rechts, dan is hij dicht en draait u deze volledig naar links, dan is hij open. Bij een oude cv-ketel is het belangrijk om te zien of de waakvlam brandt. Heeft u echter een moderner exemplaar, dan geven deze via de display vaak veel informatie door. Een storing zal daarop gemeld worden en worden toegelicht in de handleiding. Vaak hebben deze te maken met de pomp, de ontsteking of de filter. Is dit allemaal in orde dan kunt u nog controleren of de waterdruk correct is (deze dient tussen de 1,5 en 2 bar te liggen) en te kijken of uw radiatoren open staan. Is dit allemaal goed, dan heeft u nog als enige optie de cv-ketel handmatig een reset te geven.

CV ketel opnieuw opstarten

De laatste optie die u nu nog heeft voordat u een monteur gaat bellen is het resetten of opnieuw opstarten van uw cv-ketel. Nieuwere exemplaren hebben vaak een resetknop waarmee u dit makkelijk doet. Is deze niet aanwezig dan trekt u de stekker uit het stopcontact en doet deze na één minuut weer terug. Als uw cv-ketel een vreemd geluid maakt tijdens het opstarten dan kan dit betekenen dat u de radiatoren moet ontluchten. Komt de storing ook na de reset terug en ziet u verder geen problemen, dan kunt u het beste contact opnemen met een erkende cv-installateur.

Nog steeds problemen? Schakel een installateur in!

U heeft door de meest voorkomende problemen uit te sluiten geconstateerd dat u het zelf niet op kunt lossen. Nu is het tijd om een expert in te schakelen om uw probleem nader te bekijken. Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan via de offertepagina. Als uw cv-ketel ouder is, dan zal het op den duur gebreken gaan vertonen en een storing aan de cv-ketel is niet vreemd. Is uw cv-ketel nieuw, dan heeft u waarschijnlijk nog garantie die u kunt gebruiken. Het is wel verstandig om uw cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. Daarmee kunt u toekomstige problemen voor zijn en heeft u altijd een veilige, zuinige en goed werkende cv-ketel tot uw beschikking.