De HR-ketel heeft de toekomst!

De gemiddelde cv-ketel heeft een levensduur van rond de 15 jaar. Hierna kunt u verwachten dat deze gebreken zal gaan vertonen en is het vaak beter om de cv-ketel te gaan vervangen. Een andere reden waarom het soms goed is om aan vervanging te denken, is omdat cv-ketels vandaag de dag zo gemaakt worden dat deze aanzienlijk zuiniger zijn dan ketels van een aantal jaren geleden. Dat betekent dat u geld zou kunnen besparen door vroegtijdig een nieuwe ketel aan te schaffen. Alle nieuwe ketels op de huidige markt zijn hr-ketels en dit staat voor hoogrendementsketel. Het aanschaffen van dit type ketel heeft een groot aantal voordelen.

Wat is een HR ketel

Hr staat dus voor hoog rendement en dit is ook exact wat deze ketel doet. Vergeleken met andere verwarmingsketels leveren deze dus een hoger rendement op. Dat komt doordat een hoogrendementsketel alle warmte die vrijkomt bij de werking hergebruikt. Bij ketels van andere typen wordt deze restwarmte afgevoerd door de schoorsteen. Hr-ketels gebruiken deze warmte juist om het terugkerende water opnieuw mee op te warmen. Het rendement van een hr-ketel ligt dan ook boven de 100 procent. Hierdoor zal de ketel minder energie nodig hebben om zijn werk te kunnen doen en is er ook sprake van een aanzienlijke vermindering in CO2-uitstoot.

“Benieuwd naar de prijzen van een HR-ketel? Vraag gratis offertes aan!

Voordelen t.o.v. traditionele ketels

Hr-ketels zijn dus beter voor het milieu, omdat er minder gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen en de CO2-uitstoot wordt gereduceerd. Daarnaast zal een hr-ketel minder energie nodig hebben om hetzelfde resultaat te bereiken, wat een besparing betekent voor u. Voor een gemiddeld gezin kan dit uitlopen op een besparing van €300 per jaar. Het is dus zeker verstandig om te zien wat uw huidige ketel verbruikt, te kijken wat een nieuwe hr-ketel voor u kost en het verbruik te noteren. Vervolgens kunt u uitrekenen of het voor u allicht voordeliger is uw ketel nu al te vervangen.

HRe CV ketel

Naast hr-ketels zijn er ook de zogenaamde hre-ketels op de markt. Deze ketels zijn een stuk duurder, maar hebben dan ook een erg groot voordeel. Hre-ketels kunnen namelijk naast het verwarmen van uw water ook elektriciteit opwekken. Hierdoor zal uw elektriciteitsrekening nog lager worden en kunt u uw eigen energie gaan genereren en gebruiken. Een hre-ketel is vooral interessant voor huishoudens waar veel gas wordt gebruikt. Dit kan zijn door de omvang of doordat de woning slecht is geïsoleerd. Het rendement wat betreft het opwarmen van het water is bij een hre-ketel gelijk aan dat van een hr-ketel. Daarnaast kan het ook 65 procent tot 75 procent van de energie opwekken die een gemiddeld gezin jaarlijks gebruikt. Dit is natuurlijk aanzienlijk en financieel zeer aantrekkelijk. Uw CO2-uitstoot van een hre-ketel gaat jaarlijks met 60 procent naar beneden. Dit is veel en vergelijkbaar met het aantal uitlaatgassen dat uw auto in 4 maanden uitstoot bij gemiddeld gebruik.

Filmpje van de werking van een HRe CV-ketel

G+-gas en H-gas

Wanneer u een nieuwe ketel aanschaft, is het in België wel belangrijk dat deze het soort gas dat u geleverd krijgt kan gebruiken. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen G+ gas en H-gas en in België worden beide geleverd. G+ gas wordt ook wel laagcalorisch gas genoemd en H-gas hoogcalorisch. Het soort gas dat u ontvangt is afhankelijk van uw leverancier en van de gemeente waarin u woont. Alle cv-ketels die in België worden verkocht zouden hieraan moeten voldoen, maar als u van plan bent uw ketel in een ander land te halen, dan doet u er verstandig aan dit eerst goed te controleren en na te gaan met uw gasleverancier.

Meer informatie over de gassoorten op de website van leverancier Aantargaz.

Kies de juiste ketel voor uw situatie

Wanneer u op zoek gaat naar een nieuwe ketel, dan zal u zien dat er een grote keuze is uit een verscheidenheid aan ketel typen. Allereerst vraagt u uzelf af of u een solo- of een combiketel nodig heeft. Een soloketel verwarmt alleen het water voor de centrale verwarming, terwijl een combiketel ook het water verwarmt dat door uw leidingen stroomt. Dit is dus een cv-ketel en een boiler in één. Hierna kiest u voor een hr-ketel of voor een hre-ketel. Nadat u deze keuze heeft bepaald gaat u kijken naar de CW-waarde die u nodig heeft. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid warm water u gebruikt. Hoe lager de CW-waarde hoe minder liter water de ketel kan opwarmen per minuut. CW6 is hierbij de hoogste mogelijkheid en uitermate geschikt voor grotere gezinnen. Hiermee kunt u tegelijkertijd de douche gebruiken en warm water in de keuken pakken en deze ketel verwarmt 23,5 liter water per minuut. Ketels met een CW3-waarde daarentegen warmen maar 11,5 liter water op per minuut en geven u niet de mogelijkheid de afwas te doen terwijl iemand een bad neemt. Als laatste kan het vermogen van de ketel belangrijk zijn. Huizen die slecht zijn geïsoleerd hebben een ketel nodig met een hoger vermogen omdat deze harder zal moeten werken.

Aangezien u uw nieuwe hr-ketel zeker 12 tot 15 jaar zal gaan gebruiken, is het verstandig dat u goed aandacht besteedt aan het kiezen van de juiste ketel voor uw situatie. Zijn hier toch nog onduidelijkheden over, dan kunt u het beste de hulp inroepen van een expert. Zo kunt u ook snel beginnen met besparen en genieten van uw nieuwe hr-ketel.

Vraag gratis offertes aan voor een HR-Ketel