Tips om een wc snel en makkelijk te ontstoppen

Het is geen prettige situatie, maar een verstopte wc komt helaas nog maar al te vaak voor. Waarschijnlijk staat u al met de telefoon in de hand, klaar om de loodgieter te bellen. Een wc is per slot van rekening onmisbaar. Wat u vooral niet moet doen is in paniek raken en de wc nogmaals doorspoelen. Dit zal alleen maar meer wateroverlast veroorzaken. Voordat u echter de loodgieter belt, zijn er een aantal handelingen die u zelf kunt uitvoeren waarmee u zelf uw probleem op kunt lossen. En hiervoor gebruikt u middelen die iedereen vaak al in huis heeft staan.

Verstopping handmatig verwijderen

Soms is de makkelijkste manier om de wc te ontstoppen simpelweg door een paar goede handschoenen aan te trekken en in de hals van de wc te voelen of hier een voorwerp klem zit dat de verstopping veroorzaakt. Als u kinderen heeft dan bent u waarschijnlijk op de hoogte dat deze graag speelgoed in de wc gooien. Ook kan het zijn dat er een wc-rol vastzit omdat deze per ongeluk in de wc is gevallen. Verwijder deze simpelweg handmatig en uw probleem is verholpen.

Gratis offertes

Uw WC laten ontstoppen?

Vraag vrijblijvend offertes aan bij meerdere vakmannen uit de buurt!
Gratis offertes

Afwasmiddel en heet water

Een andere erg simpele manier om een verstopping te verhelpen is met afwasmiddel en heet water. Dit is voornamelijk handig als de verstopping wordt veroorzaakt door iets vettigs. U doet een paar kneepjes afwasmiddel in de wc-hals. Meer is niet nodig. Vervolgens haalt u een halve emmer heet water en giet dit vanaf minstens een meter hoogte de wc in. Zorg ervoor dat het water niet kookt, want dit kan uw porselein beschadigen. Het gieten vanaf hoogte geeft extra druk. Nu laat u dit hete water en het afwasmiddel vijf minuten inwerken. Als de verstopping niet te ernstig is, zal het afwasmiddel dit verzachten, oplossen of losweken en kunt u de wc weer gewoon gaan gebruiken.

Ontstopper (of gebruik een PET-fles)

In elke doe-het-zelf zaak kunt u een simpele ontstopper kopen. Waarschijnlijk heeft u er nog wel een in huis. Als u van tevoren het rubber afspoelt onder heet water zal dit soepeler worden er de hals van de wc beter afsluiten. Plaats de ontstopper in het water en in de wc-hals. Sluit deze niet goed af, dan kunt u er een oude doek omheen wikkelen. Vervolgens gaat u de ontstopper op en neer bewegen zodat er druk ontstaat op de wc-hals. Zo kunt u de verstopping losmaken en zal het automatisch worden afgevoerd. Heeft u geen ontstopper in huis, maar wel een PET-fles, dan heeft u geluk. Kleine ontstoppingen kunt u namelijk ook met een 2 literfles verwijderen. U knipt de onderkant van de fles af en plaatst deze in de wc-hals. Zorg ervoor dat de PET-fles is afgesloten met de dop. Nu kunt u de fles op en neer bewegen, wederom om druk te creëren en de verstopping los te maken. Ziet u bubbelend water, dan gaat het de goede kant op en komt de verstopping los. Nu spoelt u het toilet een paar keer door en u kunt er weer gewoon gebruik van maken.

Kleerhanger methode

Zit de verstopping niet te diep, maar kunt u deze niet handmatig verwijderen of losmaken met een ontstopper? Dan kan een kleerhanger uitkomst bieden. U maakt deze helemaal los, zodat u een stalen draad overhoudt met een haak eraan. Deze haak wikkelt u in een doek anders kunt u het toilet beschadigen. U duwt de kleerhanger vervolgens de wc-hals in, draait deze rond en probeert de verstopping zo los te maken of af te breken.

Baksoda en azijn

Baksoda geeft samen met azijn een chemische reactie en deze reactie kan ervoor zorgen dat uw toilet weer zal worden ontstopt. Strooi eerst een pak baksoda in het toilet en giet hier een liter azijn overheen. Het water zal gaan bruisen en schuimen en dit is de reactie van de soda op de azijn. Dit laat u een paar minuten inwerken alvorens u een emmer heet water in het toilet giet. U laat uw toilet vervolgens een nacht met rust. Deze methode werkt alleen met organische verstoppingen. Hopelijk kunt u het toilet weer gewoon gebruiken als u de volgende ochtend opstaat.

Gebruik van cola

U heeft misschien gehoord dat cola uw wc kan helpen ontstoppen. Het koolzuur in de frisdrank zou de verstopping moeten losmaken. U heeft waarschijnlijk ook wel eens gezien wat cola met een koperen munt doet als u deze er een tijdje in laat liggen. Helaas kan cola wel een koperen munt schoonmaken, maar is het geen goed middel om uw toilet mee te ontstoppen. Het is goed mogelijk dat u hiermee juist het tegenovergestelde bereikt.

“Lukt het niet om de verstopping te verhelpen? Neem contact op met onze loodgieters!

Chemisch ontstoppingsmiddel

Als al de bovenstaande middelen niet werken kunt u bij de meeste supermarkten, drogisten of doe-het-zelf zaken een chemisch ontstoppingsmiddel aanschaffen. Dit zou uw laatste redmiddel moeten zijn omdat u zo wel een schadelijk middel het milieu inbrengt. Deze middelen verwijderen op een agressieve manier organische opstoppingen van bijvoorbeeld haren of toiletpapier en zijn hierin zeer effectief. U kunt ook overwegen een natuurlijk wc-ontstoppingsmiddel aan te schaffen. Houd er wel rekening mee dat deze een langere tijd nodig hebben om te werken.

Loodgieter inschakelen

Is uw verstopping nog steeds niet verdwenen dan heeft u geen andere keuze dan de loodgieter te bellen. De verstopping bevindt zich dan hoogstwaarschijnlijk diep in de wc-hals of zelfs in de leiding en dit kan alleen een specialist verder voor u oplossen. Een goede loodgieter zal uw verstopping in de meeste gevallen binnen een half uur hebben verwijderd.