Hoe herstel ik een lekkende dakgoot?

Een dakgoot om uw dakrand heen is gemaakt om het water dat van uw dak afloopt op een nette en onschadelijke manier weg te leiden. Dit gaat vaak via een pijp naar beneden waar het wordt weggespoeld. Zonder dakgoot zou het water simpelweg van uw dak afvallen waardoor het op de grond eronder schade kan aanrichten en plassen kan veroorzaken. Ook kan het zo tegen uw muren aankomen en hier problemen met vocht veroorzaken. Als uw dakgoot lekt, dan kan het water niet meer goed worden afgevoerd en zal dit op een plek kunnen ontsnappen waar dat niet de bedoeling is. Een lekkende dakgoot is echter makkelijk te repareren en dit doet u bij voorkeur snel, zodat de dakgoot niet verder defect kan raken en het lek geen schade aan kan richten.

Vrijblijvend contact

Hulp nodig van een vakman?

Schakel de hulp in van een vakman bij u uit de buurt. Snel ter plaatse!
Vrijblijvend contact

Zinken dakgoot repareren

In het geval u een zinken dakgoot hebt kunt u deze bij een lekkage het beste laten vervangen. U kunt echter een aantal maatregelen nemen waarmee u deze klus nog een tijdje kunt uitstellen. Gelukkig is het bij dakgoten bijna nooit een probleem het lek te detecteren. U kunt dit dichten door het te bedekken met een mat van EPDM. U reinigt de dakgoot en ontvet de plek rondom het gat. Vervolgens brengt u de lijm aan en plakt u de EPDM mat vast over het gat. Soortgelijke oplossingen betreffen stukken dakbedekking die u met een brander aanbrengt of een bitumen kit. Ook zijn er speciale montagekits beschikbaar voor zinken dakgoten die lekken. Deze kunt u gebruiken als het gat groter is. De montagekit bevat een stuk zink die u zelf op maat kunt maken en aan kunt brengen. Wel is het weer belangrijk dat de ondergrond goed schoon en vetvrij is. Als laatste is er de mogelijkheid kleine scheurtjes en beschadigingen te herstellen met vloeibare zink. Dit kan alleen als het gat klein is en het zink een beschermlaag kan vormen over de beschadigde plek in de dakgoot.

Kunststof dakgoot repareren

Net als het geval is bij zinken dakgoten, kunt u uw kunststof dakgoot ook tijdelijk repareren totdat u in staat bent de dakgoot te vervangen. Dit doet u het makkelijkste met een polyester reparatieset. Deze sets zijn te krijgen in alle doe-het-zelf zaken en het bevat polyester glasmatjes waarmee u de dakgoot weer snel waterdicht maakt. Dit is handig om te gebruiken op scheuren en grotere gaten. Zoekt u een goedkope en zeer tijdelijke oplossing, dan kunt u overwegen de lekkage te dichten met een pvc-lijm. Als laatste zijn er scheur overbruggende en elastische renovatielagen te koop, zoals Lekdicht. Deze bekleding is gemaakt om alle ondergronden snel waterdicht te maken en is ook in uw dakgoot te gebruiken.

Filmpje: Lekdicht aanbrengen

Dakgoot schoonmaken

Als u wilt voorkomen dat uw dakgoot vroegtijdig defect raakt en lekt, dan is het belangrijk dat u uw dakgoot regelmatig onderhoudt. En dit kunt u in principe prima zelf, als u beschikt over een ladder en geen hoogtevrees hebt. Allereerst zorgt u ervoor dat de dakgoot altijd goed schoon is en dit kunt u het beste twee keer per jaar controleren. Het voorjaar is hier ideaal voor, zowel als het moment in de herfst wanneer alle bladeren van de bomen zijn gevallen. U kunt bladeren, mos en takken vrij makkelijk uit uw dakgoot verwijderen door hier een schep en een emmer voor te gebruiken. Nadat u alles heeft verwijderd kunt u de dakgoot schoonmaken met een stoffer. Het is verstandig om daarna de dakgoot goed te inspecteren op lekkages en beschadigingen en deze direct te herstellen. Zo voorkomt u dat deze te groot worden en problemen op gaan leveren. Ook kunt u de dakgoot hierna afdekken met een bladvanger of een rooster.

Instructievideo dakgoot schoonmaken

Dakgoot laten vervangen

Uiteindelijk is het verstandig om aan vervanging van uw dakgoot te gaan denken. De bovenstaande oplossingen zijn tijdelijk en de aanwezigheid van een lekkage kan een indicatie zijn dat uw dakgoot aan het verouderen is. Als uw dakgoot niet goed werkt dan kan dit uw woning beschadigen waardoor u een groter probleem heeft dat daarnaast ook duurder is om op te lossen. Laat daarom nadat u de reparaties heeft uitgevoerd een specialist naar de algehele staat van uw dakgoot en dak kijken. Zo wordt eventuele daklekkage voorkomen. Deze kan constateren of volledige vervanging nodig is, of dat u alleen het stuk met het lek vervangt. Onderhoudt u vervolgens uw gerepareerde of nieuwe dakgoot goed, dan kan deze weer vele tientallen jaren dienstdoen.