Waarom is periodiek cv-ketel onderhoud belangrijk?

De meeste woningen worden verwarmd door middel van een cv-ketel. De gemiddelde levensduur van cv-ketels ligt rond de 15 jaar. Na deze 15 jaar is het tijd om te gaan denken aan vervanging. U realiseert het zich misschien niet, maar uw cv-ketel draait overuren. Het start zichzelf per jaar gemiddeld 20.000 keer op en is vele uren actief. Om die reden is het verstandig ervoor te zorgen dat uw cv-ketel altijd goed kan werken. U gebruikt hem immers meer dan uw wasmachine. Om optimaal van uw cv-ketel gebruik te kunnen maken en de kans op gebreken aanzienlijk te verminderen, is het verstandig uw ketel periodiek te onderhouden. De regelmaat is afhankelijk van het type ketel en de leeftijd van de ketel, maar gangbaar is om dit minstens een keer per jaar of een keer in de twee jaar te laten uitvoeren door een cv-ketel specialist.

Langere levensduur van de ketel

Tijdig onderhoud van de cv-ketel kan de levensduur aanzienlijk bevorderen. Zo kan een monteur uw cv-ketel controleren, versleten onderdelen vervangen, goed afstellen en bijvullen. Hierdoor zal de ketel minder snel slijten, altijd soepel lopen, zullen de filters en de pomp altijd in goede staat verkeren en kan de cv-ketel dus optimaal werken. En als alle onderdelen goed kunnen functioneren zullen er automatisch minder snel problemen worden veroorzaakt.

Voorkom problemen in de toekomst

Door uw cv-ketel tijdig te laten onderhouden kunt u ook problemen en storingen in de toekomst voorkomen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u in de winter zonder cv-ketel komt te zitten en dit kan op elk moment van het jaar erg vervelend zijn. Een goed onderhouden ketel zal in de toekomst veel minder gebreken vertonen en problemen geven. Het is dan vaak goedkoper om te betalen voor een onderhoudsbeurt dan dat u de kosten voor het laten repareren van deze gebreken moet dekken in de toekomst.

Gratis offertes

Vraag gratis offertes aan

Benieuwd naar de prijzen? Vergelijk meerdere offertes!
Gratis offertes

Zuiniger stoken

Nadat de monteur langs is geweest en uw cv-ketel weer volledig heeft onderhouden, zal deze ook weer perfect afgesteld zijn. Dit is iets dat alleen een installateur kan doen. Als deze afstelling niet goed is, dan kan het zijn dat u onnodig veel gas gebruikt, zonder dat u hier erg in heeft. De monteur kan hier met een professioneel oog naar kijken en ervoor zorgen dat uw cv-ketel weer zo zuinig mogelijk werkt.

Veiligheid

Uiteraard is een goed onderhouden cv-ketel ook veiliger. Een cv-ketel werkt met elektriciteit, gas en heet water. Dit is een gevaarlijke combinatie. Als u zeker wilt zijn dat uw cv-ketel veilig is, dat het geen gevaarlijke gassen uitstoot of verstopt raakt is regelmatig onderhoud essentieel. Vooral oudere cv-ketels hebben hier baat bij en zullen in vele gevallen gewoon veilig kunnen werken als u deze tijdig onderhoudt. U kunt wel overwegen een nieuwe cv-ketel aan te schaffen, omdat deze veel zuiniger en efficiënter werken.

Geen wettelijke verplichting

U bent niet wettelijk verplicht om uw cv-ketel te laten onderhouden. Toch zijn er, zoals boven aangetoond, vele goede redenen waarom het tijdig onderhouden van uw cv-ketel wel een goed idee is. Naast het feit dat een goed onderhouden cv-ketel zuiniger, veiliger en betrouwbaarder is zal deze ook langer meegaan. Kiest u voor een onderhoudscontract, dan hoeft u verder niet te denken aan het maken van een tijdige afspraak en kunt u vaak ook gebruik maken van een calamiteitenservice. Soms zal u dan ook korting krijgen voor het geval u een spoedprobleem heeft. Zo’n contract kunt u afsluiten tegelijk met de aanschaf van de ketel, maar ook op een later tijdstip is dit geen probleem. U heeft ook de optie om de onderhoudsbeurten zelf in te plannen. Kiest u voor deze optie, dan heeft u de verantwoordelijkheid deze afspraken tijdig te maken.

Hou aanspraak op garantie

Een laatste reden waarom regelmatig onderhoud in uw voordeel werkt is omdat u daardoor de garantieregeling intact houdt. De meeste kwalitatieve nieuwe cv-ketels worden geleverd met een goede garantieregeling, maar als tijdens de reparatie blijkt dat de ketel niet goed is onderhouden, kan het zijn dat deze niet meer geldig is. U kunt dit bij de aanschaf van uw cv-ketel controleren met de leverancier. Ook kunt u dan vaak tegelijkertijd een onderhoudscontract afsluiten met dezelfde leverancier. Deze specialisten weten precies hoe vaak ze langs moeten komen en wat er gecontroleerd moet worden. Op die manier heeft u zelf geen omkijken meer naar de werking en het onderhoud van uw cv-ketel en zal de installateur er zorg voor dragen dat dit periodiek op tijd gebeurt. En mocht er zich dan toch een defect voordoen, dan hoeft u zich geen zorgen te maken dat u door achterstallig onderhoud uw garantieregeling op het spel heeft gezet.