Kan ik de ramen zomaar schilderen?

Als u houten ramen heeft dan weet u dat het belangrijk is om deze goed te onderhouden. Doet u dit niet, dan zal de verf gaan bladderen en dit ziet er onverzorgd uit. Daarnaast zal beschadigde verf het water en vocht niet goed tegenhouden. Dit is vooral buiten belangrijk omdat dit betekent dat het hout niet beschermd is tegen alle weersomstandigheden. Eens in de zoveel jaar zal u uw ramen dus moeten overschilderen. Als u ramen heeft van pvc of aluminium, dan is overschilderen in principe niet nodig. Toch kan het voorkomen dat u deze ramen wel van een nieuw kleurtje wilt voorzien. Het schilderen van uw houten, aluminium of pvc ramen kunt u zelf doen, of u kunt er een professionele schilder voor aannemen. Door de klus zelf op te pakken zal u veel geld besparen. En in sommige gevallen hoeft dit ook echt niet moeilijk te zijn. Naderhand ziet uw woning er weer fris en verzorgd uit.

Verf over verf, kan dat?

Het is niet altijd nodig om de huidige verflaag te verwijderen voordat u overgaat tot het aanbrengen van de nieuwe laag. Wel dient u altijd de huidige laag altijd te ontvetten en op te schuren, anders is er een grote kans dat de nieuwe verflaag niet goed hecht. Of er meer voorbereidend werk nodig is, heeft te maken met de staat van de huidige verflaag en het soort verf dat u er nieuw op aan wilt brengen.

“Benieuwd naar de prijzen van een erkende schilder? Schakel een vakman in. Neem contact op met onze schilders!

Het spreekt voor zich dat u uw ramen niet zomaar gaat oververven als de oude verf zich in een slechte staat bevindt. Voor het beste resultaat met het mooiste uiterlijk en de langste levensduur kunt u dan beter wat extra tijd besteden om de bestaande verf te verwijderen. Als u wilt weten of de hechting van uw bestaande verf nog goed is, dan kunt u dit testen door de ruitjesproef uit te voeren. U maakt dan met een mes in de huidige verflaag (niet dieper, of u beschermt het materiaal er onder) 5 sneetjes horizontaal en 5 sneetjes verticaal zodat er een ruitjespatroon ontstaat. Hier plaatst u vervolgens een stukje tape overheen en plakt dit goed vast. Nu trekt u deze tape met een ruk los en kijkt u hoeveel verf er is meegekomen. Als u veel verfresten ziet op de tape dan is de hechting niet meer optimaal en kunt u ook beter de huidige verf verwijderen.

Ten tweede is er de combinatie van verfsoorten die u gebruikt. Zo is het bijvoorbeeld geen goed idee om lijnolieverf over alkydverf of acrylverf aan te brengen. Wilt alkydverf met akrylverf combineren dan is het belangrijk dat u eerst de ondergrond goed ontvet en schuurt, voor een betere hechting. Houd er ook rekening mee dat oneffenheden duidelijker te zien zijn als u een glanzende lakverf gebruikt en dat het soms beter is toch wat extra tijd te besteden aan het voorbereidende werk.

PVC raam schilderen

Als u ramen heeft van pvc, dan is het vaak niet nodig om deze over te schilderen. Pvc behoudt haar kleur goed en deze is door het gehele materiaal gemengd, dus beschadigingen zullen de kleur van het raam ook niet beïnvloeden. Soms kan het echter zo zijn dat het pvc is verkleurd omdat het is blootgesteld aan veel zonne-uren. Ook kan het zijn dat u simpelweg de kleur van uw ramen wilt veranderen, omdat dit beter staat bij de nieuwe inrichting of omdat u aan verandering toe bent. Gelukkig is het tegenwoordig vrij makkelijk om ook pvc ramen over te schilderen. Dit doet u door de ramen eerst goed schoon te maken en vervolgens te behandelen met een ontvettingsmiddel of ammoniak. Daarna schuurt u de ramen licht, zodat de lak zich beter kan hechten. Vervolgens brengt u voor het beste en strakste effect een laag grondverf aan die u goed laat drogen. Als laatste kunt u nu de eindlak aanbrengen en dit moet vaak in twee lagen gedaan worden. Zorg er wel voor dat u speciale lak koopt die met pvc kan worden gebruikt, zoals acrylverf, lakverf of alkydverf. Lees bij twijfel altijd van tevoren goed de verpakking of vraag een expert om raad.

Video: PVC schilderen

Aluminium raam schilderen

Aluminium, net als pvc, staat erom bekend dat het zijn kleur lang behoudt. Ook deze ramen hoeven in principe niet te worden overgeschilderd. Soms kan het echter wenselijk zijn dat u de kleur van uw ramen wilt veranderen. Dit is in principe niet moeilijk als u wederom een acryl- of alkydverf kiest. Wel is het cruciaal dat u de ramen van tevoren goed voorbehandeld. Dat betekent grondig schoonmaken en ontvetten, goed schuren en altijd een grondverf gebruiken. Deze grondverf schuurt u nogmaals op voordat u de lak aanbrengt. Doet u dit niet, dan zal de nieuwe verf niet goed hechten en snel loslaten, omdat aluminium erg glad is. Als u twijfelt over de verfsoort die u heeft gekocht, kunt u altijd de hulp inschakelen van een expert of eerst een proefstukje schilderen om te testen hoe de verf reageert op het materiaal.

Instructievideo schilderwerk aluminium raam

Afwijkende kleur buren, mag dat?

Over schilderwerken aan de gevel hoeft u geen vergunning aan te vragen en als de woningen in uw straat allemaal donkerrode ramen hebben betekent dit niet dat u de kleur niet mag veranderen. Wel is het zo dat als u te ver gaat, en dat betekent als u roze ramen met groene stippels wilt, bijvoorbeeld, de buren kunnen klagen en u officieel gevraagd wordt dit over te schilderen. Als u twijfelt, dan kunt u de buren het beste bij uw plannen betrekken en hen laten weten welke kleur u wilt gebruiken voor uw ramen. Het zal nauwelijks voorkomen dat hier een groot protest tegen komt.

Kosten van een schilder

Boven is veelal besproken wat u moet doen als u zelf de ramen gaat schilderen. Als u echter twijfelt of u heeft de tijd niet dan kunt u hier natuurlijk altijd een schilder voor inhuren. Deze zal er zorg voor dragen dat uw ramen op de juiste manier worden voorbereid en geschilderd en dat het resultaat netjes en glad is. U heeft er dan geen omkijken naar en kunt weer jarenlang van uw nieuwe ramen genieten. Meer over de prijzen van schilderwerk. De kosten die u hiervoor heeft zijn afhankelijk van de staat van de ondergrond en ook het type ondergrond dat geschilderd moet worden. Voor het schilderen van pvc- of aluminium ramen betaalt u gemiddeld €7 per meter. Bij houten ramen ligt dit rond de €6 per meter. Deze prijs kan omhooggaan als de huidige ramen zich in zeer slechte staat verkeren of als er steigers of hoogwerkers moeten worden gehuurd. U kunt de prijs echter ook positief beïnvloeden als u de schilder een grote klus aan kunt bieden en bijvoorbeeld al uw ramen in één keer laat onderhouden. Of u dit nu zelf doet, of er iemand voor betaalt, uw woning zal er naderhand weer fris en goed onderhouden uitzien. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag gratis diverse offertes aan bij schilders bij u in de buurt!