Speciale verfsoorten voor buitenschilderwerk

Het tijdig bijhouden van uw buitenschilderwerk is erg belangrijk. Niet alleen ziet uw woning er dan altijd netjes en goed onderhouden uit, het bevordert ook de levensduur van uw hout aanzienlijk. Aangeraden wordt uw hout buiten minstens één keer in de 3 jaar te onderhouden en te schilderen en bij sommige houtsoorten dient dit zelfs vaker te gebeuren. Doet u dit niet tijdig, dan ontstaat er de kans dat vocht het hout binnen trekt en dat dit ter plekke houtrot veroorzaakt. Uiteindelijk kan dit tot zwakke plekken leiden en onherstelbare schade als gevolg hebben. Om dit te voorkomen en uw hout in perfecte staat te houden moet u dit regelmatig van een goede beschermlaag voorzien. Er zijn verschillende soorten verf die u hiervoor kunt gebruiken, namelijk alkydverf, hoogglansverf, transparante lak en beits.

Schilderwerk uit handen geven? Vergelijk gratis diverse offertes!

Alkydverf

Professionele schilders maken veel gebruik van alkydverf voor schilderwerk buiten. Dit is een verf op oliebasis die bekend staat sterk te zijn en die dik aan te brengen is. De naam komt van de alkydhars, een polymeer die de basis vormt van deze verfsoort. Ook als u de dikte wilt veranderen kan dit makkelijk, door terpentine toe te voegen. Dit is handig, aangezien u waarschijnlijk een ander effect wilt bereiken op uw ramen als op uw schutting. Een ander groot voordeel van deze verf is dat het snel droogt en daardoor uitermate geschikt is om te gebruiken in de winter. Alkydverf heeft wel een erg sterke geur, dus het kan alleen buiten worden toegepast. En gaat u met deze verf aan de slag, draag dan altijd handschoenen, omdat de terpentine waarmee u gemorste verf moet verwijderen slecht is voor uw huid.

Hoogglansverf

Hoogglansverf kan zowel buiten als binnen worden gebruikt en staat bekend om haar hoge glans en slijtvastigheid. Het is vooral geschikt voor buiten, omdat het slijtvaster is en harder opdroogt. Omdat de verf glanst worden de zonnestralen weerkaatst wat betekent dat het langer mooi blijft ook als het aan veel zonne-uren wordt blootgesteld. Hoogglansverf staat erom bekend makkelijk schoon te maken te zijn, wat ook voor buiten een groot voordeel is. Aangezien hoogglansverf waterafstotend is, is het uitermate geschikt voor gebruik op houten oppervlakten. Hoogglansverf is met de juiste primer ook te gebruiken op aluminium en kunststof ondergronden. Een duidelijk nadeel van hoogglansverf is wel dat het oneffenheden in het oppervlak zal benadrukken. Daarom is het belangrijk dat u, als u hoogglansverf gaat gebruiken, de ramen goed voor behandelt en twee of meer lagen aanbrengt om deze oneffenheden weg te kunnen werken.

Transparante lak

Transparante lak is, de naam zegt het al, een doorzichtige lak die u op uw hout kunt aanbrengen. Hiermee kunt u de natuurlijke houtnerf accentueren en zo de schoonheid van het materiaal naar voren brengen. Transparante lak wordt vaak gebruikt op onbehandeld hout en wordt geleverd in een verscheidenheid aan tinten. Aangezien het niet zo goed bestand is tegen de weersinvloeden als bijvoorbeeld alkydverf, zal u uw hout buiten wel vaker moeten overschilderen om de beschermende laag in stand te kunnen houden. Gelukkig duurt dit aanzienlijk minder lang dan wanneer u een hoogglans- of alkydverf zou gebruiken. Ook is het belangrijk dat u de lak in twee lagen aanbrengt en tussendoor het hout even opschuurt. Grondverf is niet nodig als u transparante lak gebruikt, maar draag er wel zorg voor dat u een laksoort kiest die geschikt is voor buiten.

Gratis offertes

Geef het schilderwerk uit handen aan een vakman

Vraag vrijblijvend offertes aan bij meerdere vakmannen uit de buurt!
Gratis offertes

Beits

Beits is vergelijkbaar met transparante lak. Het wordt ook gebruikt om hout mee te bewerken zodat het de weersomstandigheden buiten kan weerstaan maar toch zijn natuurlijke schoonheid kan bewaren. U kunt beitsen in verschillende kleuren aanschaffen en omdat deze diep in het hout doordringen zijn ze erg geschikt voor het gebruik buiten. Hierdoor zal het vocht dat zich op dat moment in het hout bevindt ook naar buiten worden gewerkt. Een nadeel van beits is dat het snel zal vervagen en dat u het dus vaker aan moet brengen om de kleur en de beschermende kwaliteiten te behouden. Er is echter geen grondverf nodig en het verfwerk komt minder nauwkeurig. Over het algemeen zal u de klus dus sneller af hebben, ook al zal u deze vaker moeten uitvoeren. Beits kopen? Kijk eens op de website van de Gamma.

Goede merken voor buitenschilderwerk

Het is buiten veel belangrijker dat u kiest voor een kwalitatieve verfsoort dan wanneer u deze binnen nodig heeft. Is de verf namelijk slecht dan kan dit betekenen dat uw hout niet wordt beschermd, terwijl u hier dan zelf geen erg in heeft. Binnen zijn de omstandigheden mild en is deze bescherming veel minder nodig. U kunt dus beter geen geld besparen op uw buitenschilderwerk en iets meer investeren in een goede verf. Daarnaast zal deze ook aanzienlijk langer meegaan, dus is het maar de vraag hoeveel u zou besparen als u een goedkopere versie kiest. Merken waar u naar uit kunt kijken zijn: Koopmans, Sikkens, Wijzonol, Sigma en Trimetal. Hiermee beschermt u uw hout buiten weer tegen alle weersomstandigheden en dit voor een aantal jaren lang. Daarnaast ziet uw woning er naderhand ook van buiten weer verzorgd en goed onderhouden uit.

Filmpje: Tips voor het schilderen van buitenschilderwerk

 

Ook interessant: Prijzen schilderwerk