Buitenschilderwerk in de winter, verstandig?

Hout als materiaal heeft veel onderhoud nodig, vooral als het zich buiten bevindt. Dit betekent dat uw houten ramen, schutting, hekwerk en deuren minstens één keer in de 3 jaar moeten worden geschuurd en over worden geschilderd. Hout binnen hoeft minder vaak te worden bijgewerkt. Als u het onderhoud verwaarloost, dan kan dit betekenen dat uw houtwerk niet meer voorzien is van een vochtwerende laag. Als er vocht in het hout kan trekken, dan kan dit gaan rotten en soms tot onherstelbare schade leiden. Om die reden is het verstandig om uw hout goed te verzorgen, zodat u hier vele tientallen jaren van kunt genieten. Is uw hout aan een onderhoudsbeurt toe, dan hoeft u hier gelukkig niet meer mee te wachten tot het zomer is. Het is juist het beste om dit zo snel mogelijk uit te voeren zodat de schade beperkt blijft. Onder de juiste omstandigheden kunt u hier ook in de winter prima mee aan de slag. De belangrijkste punten om in de gaten te houden als u in de winter buiten wilt gaan schilderen zijn de temperatuur, de luchtvochtigheid, de algemene weersomstandigheden en de verfsoort.

Indien u een schilder inschakelt in de winter, dan zijn de prijzen doorgaans lager dan in de zomer. Vraag gratis diverse offertes aan bij bedrijven bij u in de buurt.

Temperatuur

Zolang de temperatuur boven het vriespunt ligt en het is droog, dan kunt u in principe prima buiten aan het schilderen gaan. De verf van tegenwoordig is hier, in tegenstelling tot voorheen, prima tegen bestand. Ook als de temperatuur beneden het vriespunt komt, is het mogelijk om schilderwerk uit te voeren. Dan is het wel verstandig dat u het hout eerst opwarmt tot het een temperatuur boven het vriespunt heeft bereikt. Professionele schilders schermen hun werkplek in de winter vaak af met een zeil, zodat ze in een soort tent aan het werk kunnen gaan. Hieronder plaatsen ze dan een straalkachel, zodat de temperatuur in de tent nooit onder het vriespunt komt. Reguliere verf droogt minder goed als het aangebracht wordt onder te koude omstandigheden en dit kan ook de kwaliteit van het schilderwerk beïnvloeden. Er zijn verfsoorten beschikbaar die hier wel tegen kunnen. Als u die niet kunt vinden kunt u overwegen het houtwerk alleen in de grondverf te zetten en de klus afmaken als de temperatuur weer boven het vriespunt komt. Meer informatie over het klimaat.

Luchtvochtigheid

Misschien nog wel belangrijker dan de temperatuur is de luchtvochtigheid. Als deze te hoog is zal de verf minder snel kunnen drogen en dauw bijvoorbeeld is funest voor de afwerking ervan. Het is verstandig altijd uw verfsoort te controleren en informatie in te winnen over de maximale luchtvochtigheid als u twijfelt. Professionele verf kan worden aangebracht tot een luchtvochtigheid van 85%, maar dit percentage ligt niet bij alle verfsoorten zo hoog. Indien te luchtvochtigheid niet ideaal is, kunt u beter het aflakken uitstellen tot een dag waarom dit wel op het juiste peil is. U loopt anders het risico dat de verf te lang nat blijft met allerlei gevolgen van dien. Gelukkig is het vochtgehalte op koude winterdagen veelal laag en kunnen de omstandigheden om buiten te verven soms zelfs beter zijn dan in de zomer.

Het actuele weer

Weersomstandigheden

Naast de temperatuur en de luchtvochtigheid is het ook verstandig om de algehele weersomstandigheden te controleren, vooral als u niet onder een tent of afdak werkt. Hier kunt u eigenlijk gewoon uw gezonde verstand gebruiken. Uiteraard gaat u niet naar buiten als het regent of sneeuwt of als dit wordt voorspeld. Ook een dag na een flinke regenbui kan de luchtvochtigheid nog te hoog zijn en het te beschilderen oppervlak nog nat. Een zonnige droge dag met weinig wind is perfect in combinatie met de juiste verfsoort. Gebruik bijvoorbeeld de Rubbel Primer van Sikkens.

“Een schilder hoeft niet duur te zijn. Vergelijk gratis diverse offertes!

Winterverf

In het verleden was verven in de winter eigenlijk onmogelijk, omdat de verfsoorten hier niet op waren ingesteld. Een gemiddelde temperatuur van 20 graden Celsius werd toen als ideaal gezien. Nu ziet u echter steeds meer schilders die in de winter gewoon aan het werk gaan, mits de omstandigheden hiervoor geschikt zijn. Er zijn dan ook speciale winterverfsoorten die u zelf ook kunt aanschaffen waarmee u ook in de winter prima naar buiten kunt gaan. U kunt de verf vinden bij alle grote doe-het-zelf zaken en daar kunnen ze u ook bijstaan met voldoende advies. Alkydharsverf is erg geschikt en een sneldrogende verfsoort ook. Deze verfsoorten zijn vaak na één uur al kleefvrij opgedroogd waarna de kwaliteit van uw schilderwerk dus volledig veilig is. Bij twijfel kunt u altijd beginnen met het schuren van uw houtwerk, het vereffenen van het oppervlak en het aanbrengen van de grondverf. Vervolgens houdt u de weersvoorspelling goed in de gaten en let u op de temperatuur en de luchtvochtigheid. Komt er dan een mooie dag langs, dan kunt u uw houtwerk op die dag afwerken met een speciaal daarvoor ontworpen winterverf.