Welk soort verf kan ik het beste gebruiken?

Welke soort verf kan ik het beste gebruiken en wanneer? Meestal als een huis opgeknapt gaat worden, of verbouw of gerenoveerd moet worden is het nodig om te schilderen. Bij schilderen zijn er voor het mooiste effect diverse factoren van belang. Hierbij zij bijvoorbeeld de factoren als de benodigde voorbehandeling van de oppervlakken die geschilderd moeten worden, het gereedschap om te schilderen en tevens de keuze van het soort verf heeft een groot effect. Om een correcte keuze te kunnen maken uit de diverse soorten verf die te koop zijn, geven we hieronder een korte uitleg.

Welke soorten verf zijn er?

Voor verf zijn er tegenwoordig veel diverse types verkrijgbaar. En door de hoeveelheid aan keuzes is het lastig om te bepalen welke soort verf je nodig hebt voor jouw klus. In het algemeen zijn er twee verschillende soorten verf te onderscheiden. Er is verf op waterbasis ook wel acrylverf genoeg en alkydverf dit is verf op oliebasis. Naast deze soorten verf zijn er ook allerlei andere opties waar uit gekozen kan worden. Alkydverf bestaat uit het oplosmiddel terpentine en acrylverf bestaan uit het oplosmiddel water. Lakken zijn vaak alkydverf en latex is veelal acrylverf. Wanneer er een keuze gemaakt moet worden tussen alkydverf of acrylverf bedenk dan tevens dat het schildergereedschap schoongemaakt moet worden met water, terpentine of white spirit. Een aantal van de meest gebruikte soorten verf vind je hieronder.

Offertes aanvragen

Vergelijk gratis offertes voor uw schilderwerk

Vraag vrijblijvend offertes aan bij meerdere schilders bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen

Beits

Beits is een dekkende of transparante laag dat vooral op hout wordt aangebracht. Beits gebruikt u om vezels van het hout te beschermen tegen krassen, slijtage, vuil en weersomstandigheden. Ook zorgt u ervoor dat het oppervlak een mooi uiterlijk krijgt. In tegenstelling tot verf, trekt beits deels het hout in. Ook zijn er beitsen die alleen kleurverschil geven en geen bescherming. Beitssoorten zijn verkrijgbaar op water-, olie en alcoholbasis.

Lakverf

Lakverf wordt voornamelijk gebruikt voor het verven van verschillend houtwerk. Denk bijvoorbeeld aan het verven van de kozijn en diverse meubels. Lakverf is verkrijgbaar in verschillende vormen en is teven te gebruik voor zowel binnen- als buitenschilderwerk. De basis of samenstelling van de verf verschilt per soort.

Acrylverf

Acrylverf is op basis van water en is daarom voor de gezondheid beter. Daarnaast ruikt de verf aanzienlijk minder sterk en droogt deze veel sneller als bijvoorbeeld alkydverf. Vanwege deze redenen is acrylverf alleen maar binnenshuis te gebruiken. Doordat acrylverf minder dekkend is is het van belang om de ondergrond vooraf goed te schuren en daarbij ook eerst een grondlaag aangebracht worden. Ook kan er niet over de verf heen geschilderd worden.

Alkydverf

Alkydverf is het type verf dat het meest in Nederland wordt gebruikt. De verf is op basis van terpentine waardoor hij eigenlijk enkel buitenshuis gebruikt kan worden. Dit komt door de vele oplosmiddelen die de alkydverf bevat. Een voordeel van alkydverf is dat hij goed dekt en er gemakkelijk overheen geschilderd kan worden. De verf is verkrijgbaar in twee verschillende soort zijdeglans en hoogglans. Er is eventueel ook een matte variant verkrijgbaar maar deze heeft als nadeel dat oneffenheden van de ondergrond beter te zien zijn.

Epoxyverf

Epoxyverf is verf op thinner basis en wordt niet vaak gebruikt en zit hoofdzakelijk in spuitbussen. Vaak wordt deze verf gebruikt in een autospuiterij. De soort die het meest bekend is is cellulose lak, dit is op thinnerbasis en een blank lak. De verf droogt vrij snel waardoor hij in gebruik erg lastig is. Wel is er gemakkelijk over de verf heen te schilderen. Doordat de verf vrij hard is loop je het risico dat hij ook snel barst.

Lijnolieverf

Lijnolieverf is op terpentijnbasis en daardoor erg sterk maar zal ook erg langzaam drogen. Het bindmiddel van deze verf bestaat uit lijnolie gekoot en pigmenten van aardverfstoffen. Lijnolieverf is gemaakt op een basis van natuurlijke kleurstoffen. Ondanks dat de verf reukloos en half glanzend is wordt deze tegenwoordig nog amper gebruikt. Vaak alleen nog in combinatie met andere verfsoorten zoals op thinnerbasis. Door deze verf te combineren kunnen de voordelen van de verschillende verfsoorten benut worden.

Muurverf

De naam zegt het eigenlijk al, muurverf wordt vooral gebruikt om de muren en andere steenachtige materialen te verven. Tevens geldt voor deze verfsoort dat er verschillende opties om uit kiezen zijn.

Veegvastverf

Veegvastverf is een poederende verf die over het algemeen goedkoper is. Omdat de verfsubstantie opgebouwd is uit veel kalk en weinig pigment kan deze verf wanneer op de muur aangebracht afgeven.

Latex

Latex is de veelal gebruikte en voorkomende muurverf. Deze is overschilderbaar doordat de verf niet gepoederd is. De verf wordt hoofdzakelijk voor binnenshuis gebruikt en het pigment- en kalkgehalte verschilt per merk.

Krijtverf

Krijtverf is gemaakt op een basis van water en kan een authentiek look geven. De verf is geschikt om een matte kleur te geven aan onbewerkt hout of muren. Als de verf opgedroogd is doet het denken aan oude krijt- en kalkverven.

Kies de juiste verf voor uw situatie

Welke verf moet er gebruikt worden bij uw situatie? Bij de keuze voor de juiste verf is het belangrijk om te bepalen op wat voor ondergrond er geschilderd moet gaan worden. Hierna kan er de correct verf bij uitgezocht worden. Het kan ook zijn dat er diverse verfsoorten gebruikt moeten worden. Wanneer u twijfelt vraag ons altijd om advies.

Kom in vrijblijvend in contact met schilders bij u in de buurt